logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GeForce 6600 - pionowe paski na ekranie, potrzebny firmware i program do aktualizacji

Schiso 06 Mar 2007 16:31 1194 4
REKLAMA
  • #1 3649829
    Schiso
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam
    Mam taki bardzo poważny problem, mianowicie dnia dzisiejszego włączam komputer sobie i wiadomo ładuje się system (niestety jeszcze na XP :/) itp... i już mam pulpit ale wiadomo w tle ładują się też różne procesy jak ustawienia nVidii i rivy tuner i w oczekiwaniu na wszystko ruszam sobie myszką i zaznaczam różne ikony z pulpitu i przenosze sobie je (taki nawyk czekania...;)) i zawsze wyłącza się monitor wtedy bo wiadomo zmiana częstotliwości odświerzania itp... i akurat dzisiaj o dziwo wyłącza się i już nie włącza monitor ani nic! Resetuje kompa i co widze... jest sobie zawsze począteczek ten z grafiką (GF6600 blablabla256mbblalbalba) i są takie pionowe białe paski albo jakieś inne tym podobne błędy. Wydaje mi się że zmieniają firmwara karty usune ten problem gdyż karta nie padła z powodu uszkodzień mechanicznych czy nadmiernego kręcenia jej. I dlatego prosze o pomoc. Potrzebuje firmwara do mojej karty (model itp poniżej) i jakiś programik najlepiej pod DOSa gdyż wogóle teraz niemoge uruchomić XP.

Karta to:
    Gainward PowerPack Ultra /1780
    GeForce 6600 256MB DDR TV/DVI AGP

Prosze o pomoc gdyż niby mam na gwarancji ale tu jest taka extra że miesiąc karte wysyłają, drugi robią a trzeci przysyłają więc karty bym nie miał około 3 miesięcy!
    GG: 2813151
  • REKLAMA
  • #2 3649889
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Nie tak szybko ze zmianą biosa.To ostateczność i w tym przypadku chyba na nic się zda.Najlepiej sprawdzić kartę na innym komputerze.Wyjąć i przeczyścić slot AGP i złącze karty,zmierzyć miernikiem napięcia zasilacza.No i podstawa uruchomić kartę na fabrycznych ustawieniech,o ile nie jest na to już zapóźno.Ta karta już fabrycznie ma dosyć wyżyłowane parametry i błędem było ją podkręcać.
  • REKLAMA
  • #3 3649921
    Schiso
    Poziom 14  
    No cóż na innej płycie niemam możliwości tzn mam płyte inną pod AMD k6-2 z prockeim 500 i wejściem AGP ale tam nie wchodzi bo tam jest max AGP 1x a AGP 8x mogą minimalnie wejść na APG 4x przynajmniej tak by wynikało w praktyce. napięcia zaraz zmierze jakie są na zasilaczu ale mysle że tu jest OK wszystko. Teraz zasuwam sobie na starym dobrym ;] GF2...
    A uruchomić grafike w ustawieniach domyślnych to jak?
    Jeszcze pokombinuje na różne sposoby z tym ale raczej chciałbym zmienić firmawara, już kiedyś miałem zamiar zmieniać go ale jakoś do tego nie doszło... ;]
  • REKLAMA
  • #4 3649972
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Uruchom system w trybie awaryjnym i zmień ustawienia,wyłącz Rivę Tunera.Na 99.9% zmiana biosu nie pomoże.Ale twój wybór.
    http://www.whitebunny.net/hardware/chipset_nvidia.html
    http://www.mvktech.net/component/option,com_remository/Itemid,26/
    Tutaj znajdziesz narzędzia i biosy.Nie masz sąsiada u którego mógłbyś sprawdzić kartę ?
  • #5 3650027
    Schiso
    Poziom 14  
    jeszcze zanim będe o biosie robił to zrestartuje biosa płyty głównej. Wyjmę wogóle wszystkie karty i dyski i będe kombinował. Jak nie pujdzie to to cóż dam do serwisu. I tak prawie wcale nie gram tylko szkoda że ten GF2 niema TV-outa bo często z tego korzystam...

Dodano po 57 [minuty]:

Nom i dziwi mnie całość...

Uruchomiłem system w awaryjnym, o dziwo widze że działa i jest normlanie wszystko, tylko że: nie moge zmienić roździelczości niewiem czemu a jak specjalnie włączyłem gierke co używa tylko ddraw to niby chodzi wszystko tylko są artefakty takie... :/
    a jak już uruchamiam ponownie kompa (po tym awaryjnym) to niby już jest normalnie widac wszystko niema żadnych pasków i bios wygląda normalnie;] ale jak dochodzi do systemu i jest logo ładowania to po sekundzie niema nic i zawisnął... (w tym monitor wyłączony). Co do biosu to jak biore aby zrobić backupa to mam komunikat że nie wykryło grafy nvidii... i niemoge nic z nim zrobić bo wiadomo jak nie widzi jej to jak można by zmienić mu biosa... ;]

Dodano po 3 [minuty]:

Co mógłbym jeszcze zrobić? Może poszukam jakiś programów co by mi zbadały grafike itp... Tylko żeby poszło to na awaryjnym i wiadomo bez załadowanych sterów.
REKLAMA