logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mastercook PT2-1100 - pralka kończy cykl pełna wody, co robić?

Tinuviel 07 Mar 2007 20:43 3606 8
REKLAMA
  • #1 3654555
    Tinuviel
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

pralka kończy cykl pełna wody.
    Jednak mogę ja usunąć gdy obniżę szlauch wsadzając do kratki.
    Natomiast probując ponownie ustawić cykl na samo odwirowanie lub drugi cykl to wylewa wodę zalewając łazienkę.
    Szlauch nie zagięty, pralka pobiera wodę, filtr sprawdzony czysty.

Czy to że bęben po zakończeniu jest odwrócony do góry dnem jest spowodowane tylko tym ze zostaje w nim woda? - proszę wybaczyć że zadaje to pytanie ale nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie jeśli nie to proszę je zignorować.

Musze sie z tym uwinąć bo wkrótce mam wyjazd a sterta ciuchów rośnie.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3654580
    libretto4
    Specjalista AGD
    Ocena: 141
    Witam.

Z przodu pralki na samym dole powinien być filtr - trzeba wykręcić ten filtr i sprawdzić, czy nic nie blikuje pompy. Jeżeli jest ok to uszkodzona może być pompa. Jeżeli i to ie pomoże to tylko sterowanie (mało prawdopodobne). Powodzenia.

pozdrawiam
  • #3 3654617
    mirofalcon
    Poziom 25  
    Ocena: 359
    Witam

Sprubuj
    podłączyć pompę na krutko do sieci, zobacz czy działa jeżeli nie działa, to musisz szukać w sterowaniu.

Ortografia!
    <skryn>
  • REKLAMA
  • #4 3654819
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    Filtr w tej pralce nie jest z przodu na dole, ale w dnie zbiornika. Taka sobie francuska myśl techniczna :lol:

PS
    Pewnie jakieś dziesięć groszy wpadło, pompa mocowana do zbiornika na śruby. Odkręcić, zdjąć i obejrzeć.
  • #5 3655686
    libretto4
    Specjalista AGD
    Ocena: 141
    Normalnie jek BEKO :D
  • REKLAMA
  • #6 3655923
    Tinuviel
    Poziom 10  
    Zdemontowałam filtr przepukłam woda ale nic ponad piaseczek nie było.
    Cykl prania zakonczony, znowu pelna wody.
    Dobralam sie wiec do pompy, podpielam do sieci i pieknie działa.
    Ale wkładając ją spowrotem zwrocilam uwage na mały kawałek plastyku który sie tam zawieruszył notabene okazalo sie że to element zaczepu osłaniającego filtr pompy.

Pralka ruszyla i wylewa już wode ale teraz zaczela dodatkow wylewac dołem :cry: czy to może być spowodowane zbyt dużym ciśnieniem? Jezeli tak to jak wyregulowac zeby bylo ok?
  • #7 3655995
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Przypuszczam że bez wymiany silnika pompy się nie obejdzie, zmień silnik i wszystko będzie OK .Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 3656046
    Tinuviel
    Poziom 10  
    Tak tylko ze silnik dziala (podpielam do sieci obraca go elegancko) tylko sie musial zablokwac przedtem a teraz jak jest rozebrana to widze z pompy cieknie wiec czy to moze byc uszczelka w tej pompie?
    Czy musze calosc wymieniac cz?
  • #9 3656165
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Wymienia się cały silnik koszt około 40 zł i masz spokój na kilka lat, to że sie obraca bez wody nie oznacza że silnik jest sprawny, pod obciążeniem może nie wylewać wody do końca lub wogóle nie wystartować ponieważ do silnika (wirnika) dostaje się kamień i to jest taki właśnie objaw jak u Ciebie. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Mastercook PT2-1100 kończy cykl z wodą w bębnie, którą można usunąć obniżając wąż odpływowy do kratki. Próba uruchomienia odwirowania powoduje wylewanie wody na podłogę. Filtr jest umieszczony w dnie zbiornika, a nie z przodu pralki. Po wyjęciu filtra znaleziono piasek i mały kawałek plastiku – element zaczepu osłony filtra pompy. Pompa działa po podłączeniu bezpośrednio do sieci, jednak z pompy cieknie woda, co może wskazywać na uszkodzoną uszczelkę lub konieczność wymiany silnika pompy. Silnik pompy obraca się bez obciążenia, ale pod obciążeniem może nie wypompowywać wody prawidłowo z powodu kamienia lub uszkodzeń. Zalecana jest wymiana całego silnika pompy, co kosztuje około 40 zł i zapewnia długotrwałe rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA