Witam wszystkich
przeczytałem wszystkie tematy związane z tym czujnikiem a i tak do końca nie wiem jak sie go odczytuje chcial bym by ktos na podstawie tego krotkiego programiku mogl mi wyjasnic co i jak
Do
Wait 1 //czekanie 1s
1wreset //inicjalizacja transmisji
1wwrite &HCC // wiem ze tak musi byc ale nie wiem do końca co to oznacza
1wwrite &HBE //jak wyzej
Odczyt(1) = 1wread(2) //tutaj nasuwa mi sie pytanie czy w tym miejscu jest odczyt 8 bitów
T = Makeint(odczyt(1) , Odczyt(2)) //łączenie mlodszych i starszych bitów to znaczy ze dallas wysyła dwa razy po 4 bity??
Tspr = T // od tego momentu juz nie rozumiem co i jak / czemu jest T jest akurat *10 potem dzielony na / 16 jesli był by ktoś skłonny mi to wytłumaczyc / był bym bardzo wdzieczny
T = Abs(t)
T = T * 10
T = T / 16
T = T / 10
1wreset
1wwrite &HCC
1wwrite &H44
Locate 1 , 1
Lcd T ; "C"
Loop
po wgraniu tego programiku wyswietlacz wskazuje mi 85 albo 127
Wiem ze to jest bardzo proste ale najpier trzeba to zrozumiec.
przeczytałem wszystkie tematy związane z tym czujnikiem a i tak do końca nie wiem jak sie go odczytuje chcial bym by ktos na podstawie tego krotkiego programiku mogl mi wyjasnic co i jak
Do
Wait 1 //czekanie 1s
1wreset //inicjalizacja transmisji
1wwrite &HCC // wiem ze tak musi byc ale nie wiem do końca co to oznacza
1wwrite &HBE //jak wyzej
Odczyt(1) = 1wread(2) //tutaj nasuwa mi sie pytanie czy w tym miejscu jest odczyt 8 bitów
T = Makeint(odczyt(1) , Odczyt(2)) //łączenie mlodszych i starszych bitów to znaczy ze dallas wysyła dwa razy po 4 bity??
Tspr = T // od tego momentu juz nie rozumiem co i jak / czemu jest T jest akurat *10 potem dzielony na / 16 jesli był by ktoś skłonny mi to wytłumaczyc / był bym bardzo wdzieczny
T = Abs(t)
T = T * 10
T = T / 16
T = T / 10
1wreset
1wwrite &HCC
1wwrite &H44
Locate 1 , 1
Lcd T ; "C"
Loop
po wgraniu tego programiku wyswietlacz wskazuje mi 85 albo 127
Wiem ze to jest bardzo proste ale najpier trzeba to zrozumiec.