logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Armada M700. Uszkodzona kość RAM. Kilka pytań...

Sheol80 08 Mar 2007 13:37 5010 14
REKLAMA
  • #1 3656507
    Sheol80
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie.

Zakupiłem notebooka Compaq Armada M700 z prockiem 1GHz, komputer kupiłem jako uszkodzony.

Zaczne może co zostało uszkodzone... Otóż uszkodzeniu/wyrwaniu uległa wbudowana w płyte pamięć RAM.
    Notebook się włącza, ale czarno na matrycy, nawet po włożeniu kości dodatkowych.

W sumie moim problemem jest to iż nie moge sie zdecydować co zrobić w tym przypadku... Czy szukać serwisu, który oblutuje mi nową pamięć RAM na płyte czy szukać innej płyty wraz z pockiem? A co jeśli uszkodzeniu/wyrwaniu nie uległ sam RAM tylko dodatkowo jakieś układy na płycie w wyniku np przepięcia?

Oblutowanie nowego RAMu w jednym z serwisów to koszt 150-250zł (cena podana przez serwis), nie widze opłacalności takiej naprawy, gdyż za tyle można by kupić płyte główną lub np całego laptopa z brakami, rozbitą matrycą etc..

Drugie wyjście to zakup płyty głównej, jednak ciężko jest dostać płyte z prockiem 1GHz, jest kilka na allegro, ale to płyty 650, 700, 750MHz etc. 1GHz nie ma.

I tu wynika zaś problem, gdyż jak kupie płyte z mniejszym prockiem jest duża szansa, ze nie spasuje mój moduł zasilania, chlodzenie oraz inne podzespoły, które są kompatybilne z płytą na 1GHz :/

Tak więc prośba do Was abyście doradzili, pomogli podjąć jakąś decyzje. A może ktoś z Was ma taką płyte na sprzedaż, lub zna dobry serwis w Małopolsce, który zajmie sie tym?

No i głównie prosze o odp na pytania dotyczące kompatybilności mojego hardware'u od płyty 1GHz z ewentualnie zakupionym starszym hardwarem, np 750MHz

Ps: Ze też dziady musieli lutowac procki na stałe :/

Ps2: Oto fotka mojej płyty z uszkodzonym RAM-em:

Pozdrawiam
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Firmy takie czy siakie co jakiś czas kasują fotki czy coś w tym stylu i już nic nie zostaje dla potomnych....
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich.
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3659295
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Ciekawy problem. Swoją drogą takie wylutowanie to barbarzyństwo. No dobra lecimy.

Standardowo w slot pamięci tego laptopa wchodzą kości SO DIMM PC100, możesz taką kupić za niewielkie pieniądze i zobaczyć, czy laptop uruchomi się tylko na kości w slocie. Chociaż wątpię. Zobacz jeszcze, obejrzyj lupą i sprawdź miernikiem, czy nei ma zmostowanych pól lutowniczych pod starym ramem. Może osoby, który nad tą płytą pracowały, nie wyczyściły dokładnie resztek cyny po swojej pracy. Jeżeli nie pójdzie na pamięci w slocie to trzeba będzie poszukać pasujących kości RAM. Zobaczymy czy da się to zrobić.

Jeżeli możesz to zrób zdjęcie w trybie makro pól lutowniczych pod tymi kośćmi. Chciałbym zobaczyć w jakim są stanie i i obejrzeć stan kondensatora między tymi polami. Wydaje się, że topnik, stacja hot-air i da się to wszystko wyczyścić i podlutować jeszcze raz. Jeżeli znajdą się kości...

Z różnych źródeł wynika, ze czasami są problemy z kośćmi, ale w ogólności to Twoja wersja umożliwia zainstalowanie 544/576M RAM. Po 256MB na slocie plus 32/64MB na płycie, których ty nie masz. Nie kupuj większych kości niż 256MB i nie szybszych niż PC100.

Nie znalazłem niestety oznaczeń tych kości. Może poproś sprzedawców z Allegro aby ci spisali te oznaczenia. Bardzo by pomogło. Masz tutaj instrukcję serwisową do tych laptopów, niestety nie ma tam informacji o tych kościach.

http://h20000.www2.hp.com/bc/docs/support/UCR/SupportManual/TPM_125403-007/TPM_125403-007.pdf
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3660791
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Sprubuje odpisac te kosci z mojego lapka i podac na forum. Tu tylko kwestia wyjecia klawiatury. Mam nadzieje ze wieczorem podam ;)
    Pozdrawiam
    Popatrzylem ale ku mojemu zaskoczeniu numery troche przytarte byly...
    To co znalazlem :
    Toshiba F36873
    (tutaj jakis numer seryjny bo na obu kosciach byl rozny)
    TC59SM716FT[0 badz 6 badz 9]80
  • #4 3661556
    Sheol80
    Poziom 12  
    Witam serdecznie.

Otóż, ktoś próbował zrobić upgrade RAMu, wydaje mi się, ze poprostu myślał iż ten RAM wlutowany jest wymienny, podważał aż wyrwał :/
    Obecnie nie ma tam w ogóle kości.

Z tego co pisze w specyfikacji fabrycznie montowano na płyte kości 128MB.

Posiadam dwie kości RAM, które są w slotach, jedna 64MB, druga 128MB... Nie działa, próbowałem odpalać na jednej, na dwóch, przekładałem sloty etc..

Nic z tego.

Po właczeniu zapalają się prawie wszystkie diody czyli bateria, num lock, caps lock i taka strzałeczka w dół, nie wiem co to. Słychać, ze komp pracuje, wiatrak się kręci, ale na matrycy czarno. Zero reakcji na wyłaczanie num locka, caps locka etc z klawiatury. Nie wysuwa cd-romu...

Postaram się zrobić dobrą fotke, ale jestem słabym fotografem i mam marny aparat (Canon A530), jednak bede się starał.

Widać, ze pola po wlutowanej kości były czyszczone, drapane etc...
    Lupy nie posiadam, ale mierniki mam dwa, więc moge pomierzyć czy nie jest coś zmostkowane...

Spytam jeszcze....

Wg specyfikacji wynika, ze w tym notebooku powinna być fabrycznie wlutowana kość 128MB... A co jakby np wlutować tam 64MB lub inna.. Nie wiem, 16, 32..
    Nie jest ważne ile tam bedzie RAMu bo i tak bede bazowął na RAMie w slotach, ale czy jest w ogóle coś takiego możliwe aby wlutować kości od starszych modeli?

Zakupiłem dziś w pełni kompletną płyte z prockiem 500MHz, chłodzeniem, listwą, przetwornikiem etc za bezcen, może udałoby się odzyskać z niej ten RAM? Wg tej specyfikacji wynika, ze w 500tkach montowali 64MB..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3661654
    gabik001
    Poziom 37  
    Moze z prockiem 1GB byly 128 ale napewno 64 (u mnie jest tyle z prockiem 500MHz) . Wg serwisowki ma byc 64 ale jak piszesz ze specyfikacja o tylu mowi to juz sam nie wiem. W kazdym razie laptop Ci nie ruszy bez tych kosci.
    Pozdrawiam
  • #6 3661870
    Sheol80
    Poziom 12  
    Tzn ja nie wiem dokładnie jaki RAM powinien być na tej płycie...

Wg instrukcji serwisowej, do której link wrzucił kolega halif wynika, ze najnowsze/ostatnie modele z prockiem 1GHz mają 128MB RAM wlutowane..

Może ja się myle i żle to odczytuje?
  • Pomocny post
    #7 3661888
    pigonio
    Poziom 12  
    Masz wyrwane cos wiecej niz ram, gdyby byly wylutowane tylko kostki ramu to po wsadzeniu kosci zewnetrznej w slot laptop musi wystartowac
  • Pomocny post
    #8 3662277
    gabik001
    Poziom 37  
    Kombajn22 napisał:
    Tzn ja nie wiem dokładnie jaki RAM powinien być na tej płycie...

Wg instrukcji serwisowej, do której link wrzucił kolega halif wynika, ze najnowsze/ostatnie modele z prockiem 1GHz mają 128MB RAM wlutowane..

Może ja się myle i żle to odczytuje?

Troche pogrzebalem i doszukalem sie ze rzeczywiscie ma byc 128MB pamieci.
    A swoja droga pomysl kolegi pigonio jest dosc ciekawy - bo jak "fachowcy" wyrwali RAM to i moze cos wiecej brakuje. A tak na marginesie to bez tego RAMu NIE wystartuje , uwiezcie mi.
    Pozdrawiam

PS. Najlepsze rozwiazanie to wymiana plyty. Bo jak rzeczywiscie braki w komponentach sa wieksze to mozesz naprawiac bez konca. A tak nawet z prockiem 500MHz spokojnie mozesz cieszyc sie dzialajacym laptopem (oczywiscie max pamieci RAM ) . Sam takiego uzywam juz 6 lat a od roku jako "stacjonarki" i nawet pieknie chodzi.
  • Pomocny post
    #9 3662494
    halif
    Poziom 27  
    Tak na gorąco, to wydaje się, że brakuje kondensatorka, pomiędzy footprintami.
    Jeżeli możesz, @kombajn, podeślij makro-zdjęcia samych pól lutowniczych i ich okolic.
  • #10 3662719
    Sheol80
    Poziom 12  
    Witam ponownie.

Spokojnie, to sprzęt nie od przekręta, jest 100% pewne, ze uszkodzeniu/wyrwaniu uległ tylko wbudowany RAM.. :)

gabik001 w sumie można było by wmontować całą płyte 500MHz ze wszystkim i dać sobie spokój, chciałbym jednak spróbować naprawic tą płyte :)

Też jestem zdania, ze nie ma szans aby ruszyło bez tak ważnej części jak ten wbudowany RAM, dziwne tylko, ze nic nie sygnalizuje piknięciami jak w PC'ecie, ale może tak ma być.

Procesor racuje, sprawdziłem dziś i się grzeje troszke.

halif chyba masz racje, brakuje tak takiego malutkiego elemenciku o symbolu C80.. Nie wiem co to, obok pod oznaczeniem C79 jest to malutki, prostokącik koloru brązowego.

Tak jak wspomniałem wczesniej, ktoś to czyścił, w niektórych miejscach są scieżki wydarte aż wgłąb płytki, reszta czyszczona/drapana bardzo niechlujnie.

No, ok, zdjęcia... Niestety Canonem A530 ne jestem w stanie zrobić dobrej fotki, jest to niemożliwe....

Tak jak widać, fotki mizerne.
  • Pomocny post
    #11 3662769
    halif
    Poziom 27  
    Cóż, niezbyt dużo wiemy. jeżeli chcesz sie pobawić to po pierwsze weź do ręki miernik i posprawdzaj, czy nie ma przejść między sąsiednimi polami lutowniczymi. Jak trzeba to je oczyść (jeżeli masz w domu lutownicę grotówkę i pewną rękę).
    Co do tego kondensatora to jedyną możliwością sprawdzenia jest wylutowanie identycznego z działającej płyty i sprawdzenie miernikiem jego wartości. Możesz zaryzykować kupienie kondensatora ceramicznego SMD o wartości np. 100nF (popularny, ale dokup jeszcze 470pF, 10nF, 500nF i 1mF) w obudowie.. no właśnie, ze zdjęć nie wiem, chociaż stawiam na 0603, lub 0805. Kup kilka i popróbuj je popodstawiać. Może za którymś razem płyta ruszy. Tylko najpierw upewnij się, że nie masz mostków na polach footprintu kości RAM.

Acha - co do oznaczeń. C79 i C80 to oznaczenia na schemacie tej płyty i wskazują na kondensatory (an. Capacitor) o numerach 79 i 80. Niestety nic to nie mówi o jego parameterach. W przypadku rezystorów byłby opis na obudowie. Możesz zaryzykować, że oba kondensatory są identyczne. Wylutowac ten obok, pomierzyć go, kupić taki sam i wlutować obydwa...

@Edit - takich kości już raczej nie znajdziesz. Mozesz sie wybrać an wolumen, jezeli jestes z Warszawy i popytać, ale średnio widzę Twoje szanse. Nie ma też zamienników. Wszystkie, nowe pamięci Toshiby o podobnej organizacji pamięci mają zasilanie 2.5V, zamiast Twoich 3.3V oraz obudowę PBGA, zamiast Twojej TSOPII.
  • #12 3664571
    Sheol80
    Poziom 12  
    Sądzisz, ze jest szansa iż po dobraniu kondensatora płyta ruszy bez kości? (tylko na zewn)

W sumie jakby zdobyć schemat takiej płyty głównej to tam myśle, ze powinno pisać co to jest za kondensator i powinny być jego oznaczenia.
    Tylko skad zdobyć schemat.. Dobre pytanie.

Dzisiaj nie bardzo mam jak pomierzyć, ale zrobie to jutro/pojutrze, na oko widać, ze wszystko jest ok, ale zobaczymy.

Jeżeli chodzi o pamięć, tak, nie wiele jest szans na kupienie takiej pamięci jako zamiennik, bynajmniej ja nawet nie wiem gdzie szukać, nadzieja jest na przelutowanie kości z innej płyty głównej. Najlepiej takiej samej jak moja.

W poniedziałek podjade to może kupie jakieś kondensatorki.

Edit: Nie dalej jak 20 minut temu widziałem na allegro notebooka takiego jak mój z RAMem 64MB... Dziwne teraz to jest bo wg tego pdf'a można sądzić, ze wszystkie miały 128MB a na allegro ma 64.. Hmm..

EDIT2: Własnie sie dowiedziałem, ze fabrycznie w tym notebooku była pamięć 64MB...
  • Pomocny post
    #13 3665534
    gabik001
    Poziom 37  
    Wiec jednak sie nie mylilem. A wracajac do procesora to w tych modelach zawsze sie procesory grzaly a wiatrak nie zabardzo chcial je chlodzic... Tak ma byc ;)
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #14 3666026
    halif
    Poziom 27  
    Cóż, czy wystarczy wlutować kondensator aby wstał? Nie wiem i prawde mówiąc to obawiam się, że nie. Wydaje mi się, że mapa pamięci zaczyna się od tych kości wlutowanych, no ale może jest ona dynamicznie dostosowywana do zainstalowanych komponentów.

Jeżeli np. kondensator był na linii adresowej, która potem prowadziła do ramek pamięci SO DIMM to wystarczy, że będzie zwarta, aby możliwy był dostęp do pamięci na kościach. Z drugiej strony, nie wiem jak wygląda ukłąd, który krosuje linie z procesora do pamieci. Być może sygnały Chip Select są tak poprowadzone, że CS0 idzie do pamięci wlutowanej na stałe. Wtedy nici z próby uruchomienia komputera tylko na pamięciach DIMMowskiech.
    No, ale to tylko spekulacje. Spróbuj sam. Trudno coś powiedzieć na pewno w takiej sytuacji...
  • REKLAMA
  • #15 3685408
    Sheol80
    Poziom 12  
    Witam ponownie

Sprawa się rozwiązała. Postanowiłem kupic inna płyte i poprostu podmienić.

Zakupiłem więc płyte z prockiem 700MHz, zamontowałem i wszystko dział, niestety ustrzelić płyte z prockiem 1GHz nie jest łatwo.

W miedzy czasie rozmawiałem też z firmą, która chciała podjąć się naprawy mojej płyty, ale w pewnym momencie kontakt się zerwał i już nie odpisałi, więc...

Dziękuje Wam za pomoc i odpowiedzi :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Notebook Compaq Armada M700 z procesorem 1GHz miał uszkodzoną wlutowaną kość pamięci RAM, która została wyrwana podczas nieudanej próby modernizacji. Laptop uruchamia się, ale ekran pozostaje czarny, a dodatkowe kości RAM w slotach nie powodują startu systemu. Fabrycznie wlutowana pamięć RAM miała pojemność 128MB (lub 64MB w niektórych wersjach). Uszkodzenie obejmuje nie tylko samą kość RAM, ale prawdopodobnie także uszkodzenia ścieżek i brakujące elementy na płycie głównej, w tym kondensator oznaczony jako C80. Próby naprawy obejmowały sprawdzenie pól lutowniczych, pomiary miernikiem, czyszczenie i ewentualne uzupełnienie kondensatorów ceramicznych SMD. Ze względu na trudności z dostępem do oryginalnej płyty z procesorem 1GHz oraz koszt naprawy (150-250 zł za przelutowanie RAM), ostatecznym rozwiązaniem było zakupienie płyty głównej z procesorem 700MHz, która po zamontowaniu pozwoliła na uruchomienie laptopa. Wskazano, że bez wlutowanej pamięci RAM laptop nie wystartuje, a uszkodzenia płyty mogą być rozleglejsze niż tylko brak kości RAM. Schemat płyty mógłby pomóc w identyfikacji brakujących elementów, jednak jego zdobycie jest trudne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA