logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przekierować porty w routerze Pentagram Cerberus? HELP!

Teo00 08 Mar 2007 16:24 4268 10
REKLAMA
  • #1 3657063
    Teo00
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Mam taki problem. Mam podłączony modem neostrady SpeedTouch 330 (2MB) pod router Pentagram Cerberus. Przekierowałem porty emula, ale dalej nie ma HighID w Emulu. Mam Antywira z firewallem w jednym NOD32. Zaporę systemową mam wyłączoną. Pomóżcie mi. Co mam zrobić żeby było HighID w emulu? z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3657198
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Radzę najpierw dobrze się zastanowić nad tym co się pisze !

Nie mam bladego pojęcia jakim cudem podłączyłeś modem Thompson SpeedTouch 330 do routera Pentagram Cerberus.

Z wiedzy którą posiadam wynika, że jest to niewykonalne. Modem speedtouch ma złącze USB natomiast router pentagram cerberus ma wejście WAN w postaci gniazda RJ-45. Jak to połączyłeś to nie mam pojęcia, ale gratuluję zdolności. Podziel się tym patentem bo sam bym coś takiego zrobił.

Przepraszam za sarkazm ale jak czytam takie brednie to mnie nerwy noszą.

adikbo
  • REKLAMA
  • #3 3657317
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Router posiada w sobie modem adsl więc po co podłączałeś Thompsona SpeedTouch 330.

Router posiada 4 wyjścia RJ-45 (lan) 1 wyjście telefoniczne (rj coś tam) i port usb.
  • #4 3657635
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Pentagram Cerberus ADSL posiada zintegrowany modem ADSL.

Jeśli nie ma ADSL w nazwie to router posiada port WAN w postaci gniazda RJ45.
  • REKLAMA
  • #5 3658891
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Ogólnie z tego co się orientuję w sprzęcie pentagrama, istnieją dwie wersje routera cerberus: zwykła lub + posiadająca wifi oraz wersja lite nie posiadająca wifi, za to posiadająca port USB służący tylko i wyłącznie do podłączenia komputera.

Niestety musimy poczekać aż założyciel tematu się wypowie którą wersję posiada i w jakiż to magiczny sposób udało mu się podłączyć modem thompsona do routera.

Moje podejrzenie jest takie, że użytkownik podpiął modem thompsona do routera Cerberus Lite. Pytanie tylko do którego urządzenia podpiął linię telefoniczną. Ogólnie pomysł jest dość oryginalny.

Ale czegóż to użyszkodnicy nie potrafią zrobić...temat rzeka.

Pozdrawiam
    adikbo
  • #6 3661739
    Teo00
    Poziom 15  
    Przepraszam. To kolega pisał, a ja mu dyktowałem i najwyraźniej albo ja sie pomyliłem albo mnie źle zrozumiał. Ja mam router Cerberus WiFi nie podłączonego pod ten modem speedtouch nesotrady. Jeszcze raz przepraszam :) powtarzając myśl z pierwszego postu pytam: czy wie ktoś jak przekierować porty w routerze żeby był high id w eMulu ?
  • Pomocny post
    #7 3662669
    mbo
    Podajesz numery portów ustawione w eMule i adres IP swojego komputera.
    Zakładka Configuration \ Virtual Servers.
  • #8 3662929
    Teo00
    Poziom 15  
    A czy konieczne jest restartowanie routera czy tylko zapisać i to wszystko?
  • #9 3662998
    mbo
    Wystarczy zapisać konfigurację.
  • #10 3664103
    k50
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam, mam ten sam problem wynikajacy z braku wiedzy.chce skonfigurowac router pod emule.
    czy moglby mi ktos napisac jak uzupelnic dane na stronie routera?nie wiem, skad mam wziac info o:

Public Port start; public port end; private port [czy to jest numer portu, ktory ustawiam w emulu]?

reszta parametrow jest jasna.
    bede wdzieczny za pomoc.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 3664132
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Public Port start; - pierwszy port z listy
    public port end; - ostatni port z listy
    w obu przypadkach ustawiasz ten sam port który przypisałeś w private port czyli port na którym osioł pracuje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu przekierowania portów w routerze Pentagram Cerberus w celu uzyskania HighID w programie eMule. Początkowo pojawiło się nieporozumienie dotyczące podłączenia modemu Thomson SpeedTouch 330 (USB) do routera Pentagram Cerberus, który posiada port WAN RJ-45 lub zintegrowany modem ADSL, w zależności od wersji. Użytkownik ostatecznie wyjaśnił, że posiada router Cerberus WiFi i chce skonfigurować przekierowanie portów. Wskazano, że przekierowanie portów wykonuje się w zakładce Configuration Virtual Servers, podając numery portów używanych przez eMule oraz adres IP komputera. Konieczne jest ustawienie w polach Public Port start, Public Port end oraz Private Port tego samego numeru portu, który jest skonfigurowany w eMule. Po zapisaniu konfiguracji nie jest wymagany restart routera. Problem z brakiem HighID najczęściej wynika z nieprawidłowego przekierowania portów lub ustawień zapory sieciowej, mimo że zapora systemowa była wyłączona, a NOD32 z antywirusem i firewallem może wymagać dodatkowej konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA