logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Panasonic 29PM1P - zaniżone napięcia, ciemny obraz, brak ostrości i wysokości

PerlitF 08 Mar 2007 20:21 1242 3
REKLAMA
  • #1 3657909
    PerlitF
    Poziom 10  
    Witam! W wyżej wspomnianym telewizorze pojawił się problem z ostrością, wysokością oraz jaskrawością obrazu (jest ciemny). Nie mogę sobie poradzić z problemem. Wymieniłem już kondensator C805 w zasilaczu (był suchy) - napięcia zasilacza powróciły do wartości wskazanych na schemacie. Niestety wymiana pozostałych kondensatorów w przetwornicy nie przyniosła oczekiwanej poprawy. Napięcie "Video" 188V jest nadal zaniżone do wartości 132V, podobnie jak napięcie zasilające m.in. układ TDA8358J - jest 37V zamiast 45V. Dalej, za bardzo nie wiem gdzie mam szukać przyczyny opisanych objawów.:? :cry:
  • REKLAMA
  • #2 3659113
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2338
    A na wyjściu w przetwornicy strona wtórna napięcie masz dobre?
  • REKLAMA
  • #3 3660360
    PerlitF
    Poziom 10  
    Witam ponownie! Dziękuję za zainteresowanie się podanym tematem. Jak wspomniałem wcześniej napięcia zasilacza (przetwornicy) są OK. Natomiast napięcia z trafopowielacza są zaniżone, tj.: 14V spadło do 12,6V; 45V utrzymuje się na poziomie 37V; 185V (Video) przychodzące na PK jest na poziomie 132V. Po zaryzykowniu i odpięciu na płytce PK, napięcia "Video" nic się nie zmieniło. Mam podejrzenie, że zaniżenia napięć są efektem jakiegoś uszkodzenia w trafopowielaczu, lecz nie wiem jak to zdiagnozować.:cry:
  • #4 3679251
    PerlitF
    Poziom 10  
    Witam ponownie! Dla wiadomości cztających forum informuję, iż podejrzenie o uszkodzenie trafopowielacza potwierdziło się. Po wymianie i małej korekcji napięć telewizor wrócił do pełnej sprawności. Dzięki zamieszczonym postom kolegów o dłuższym stażu w naprawie sprzętu RTV udało mi się potwierdzić moje przypuszczenia na 100%.:D. W związku z powyższym temat uważam za zakończony.
REKLAMA