logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lexmark X3330 - jak usunąć zacięty papier i zresetować drukarkę?

domeryk 10 Mar 2007 14:32 3167 14
REKLAMA
  • #1 3663388
    domeryk
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam mam takie pytanko ponieważ mam brak tuszu ale nic to nie zmienia sytulacja wyglada nastepująco drukowałem pewne umowy i wciągło mi papier i nie chcial przejść i sie pomioł wiec wyciaglem go i teraz miga mi na zielono przycisk od wlanczania i wylanczania i na wyświetlaczu pisze usun zaciety papier i nacisnij przycisk + aby kontynuowac dalsza prace ale nie dzialją zadne przyciski na panelu kontrolnym tylko migajace włacz i wyłacz co tu można zrobić odinstalować sterowniki nic nie da wyjąc zasilanie także ?? jest jakiś sposob nie uzywając Łoma:P ???
  • REKLAMA
  • #2 3663550
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    czy przy wyciaganiu tego papieru czaem on sie nie podarl i nie zostal na czujniku jakis kawalek? Sprawdz to.
  • #3 3664011
    lesmir
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    """Jak papier wciągło to i się pewno źle wyciągło a jak dodatkowo pomiołło to juz wogóle wesołło się zrobło bo skrawkowi kartki sie zostałło na czujce i wtedy się palą różnorakie świecidełka i nie bedzie iść drukować na tym.
    Weź i wycąg te blokade papierowe i bedzie żyć."""

Radzę zadbać o odpowiedni styl językowy bo trzeba się domyślać o co Ci chodzi, z kobietami też tak rozmawisz po ""polskiemu"":D

Pozdro
  • #4 3664231
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Możliwe, że wyciągając ręcznie ten zacięty papier wyłamałeś lub przestawiłeś czujnik papieru - to się często zdarza w takich sytuacjach.
  • REKLAMA
  • #5 3664486
    domeryk
    Poziom 12  
    Wiec sprawdziłem nic nie zostało bo ta kartka została wyciągnięta ja ją wyciągłem nic sie nie urwało tylko podczas wyciągania wyłączyłem Drukarke i od tamtej pory miga ciągle Power i nic żaden inny przycisk nie działa nic nie zostało w środku przedmuchałem ją , dodam że, jak wyłącze ja i załącze to słychać rolki tak jakby chciały wycignąć papier ale nie wciągają i nic sie nie dzieje poza napisem na wyświetlaczu oraz migającym Power gdzie znajduje się ten czujnik ??
  • #6 3664588
    konmaj
    Spec od drukarek
    Tego czujnika chyba z zewnątrz nie zobaczysz - zwykle jest to taka plastikowa dźwigienka, która normalnie po pobraniu papieru popchnięta przez kartkę zmienia położenie, a jej drugi koniec przechodzi przez fotokomórkę. Może być tak, że jest ona cały czas ustawiona w położeniu jak po pobraniu papieru lub też w ogóle jej nie ma (zależy jak jest zsychronizowana z fotokomórką) i urządzenie po uruchomieniu cały czas "myśli", że ma w środku papier, co jest interpretowane jako zacięcie. Dokładniej Ci nie wytłumaczę, bo akurat z tym modelem nie miałem nigdy do czynienia. Wierzę, że znajdzie się ktoś inny, kto wyjaśni to konkretniej ;)

Dodano po 2 [minuty]:

A ten słyszalny ruch rolek może być właśnie próbą pozbycia się nieistniejącego papieru.
  • #7 3664627
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    gdzie się pomiął :?: - na wejściu / na wyjściu :?:

Bez takiej informacji nikt nie powie ci gdzie jest czujnik, bo nie wiadomo o który pytasz :!:

Prawie pewne, że wyrwałeś chorągiewkę
  • REKLAMA
  • #8 3664795
    domeryk
    Poziom 12  
    Wiec jak wszedł w połowie wyłączyłem Power i wyciaglem go górą tam gdzie wchodzi Papier :) chorągiewkę chodzi ??
  • REKLAMA
  • #9 3664933
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    Mam takiego Lexmarka i dokładnie o obejrzałem. Nie mam niestety aparatu ale narysowałem schemat (proszę się nie śmiać) - myślę, że skojarzysz o co chodzi - taki mniej więcej przedstawia sie widok po podniesieniu klapy skanera
    Lexmark X3330 - jak usunąć zacięty papier i zresetować drukarkę?

więc obejrzyj to dokładnie - jest to taka mała plastikowa dźwigienka, która podnosi się kiedy jest papier.

Jeszcze jedno - powinieneś po zacięciu papieru nacisnąć nie przycisk plus lecz ten większy ze strzałką.
  • #10 3665533
    domeryk
    Poziom 12  
    Dzieki Serdeczne wiec mianowicie miałeś racje otwierając tą klapke od skanera podnosząc ją do góry byl taki ząbek czarny i zauwazyłem że on ni jest na swoim miejscu miał być w rowku przestawiłem to i juz jest oke :) Dodam że, po wydrukowaniu 1 kopi dzieje się ta sama czyność musze za każdym razem wciskać ten czarny chaczyk aby nie pokazywało mi tego komunikatu cos tu można jeszcze poradzić ??
  • #11 3665669
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Sprawdź czy miejsce mocowania tego " ząbka " nie jest uszkodzone , jeśli jest zablokuj mu możliwość wypadania.
  • #12 3665920
    konmaj
    Spec od drukarek
    Zwykle czujnik papieru jest mocowany razem ze sprężynką, która po każdym ruchu zapewnia mu powrót do prawidłowej pozycji - ona się mogła wyhaczyć i wpaść gdzieś do wnętrza urządzenia.
  • #13 3665936
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    To rzeczywiście cos nie tak jeszcze z nim - albo się wygiął albo wypadł z "zawiasów" --> ale żeby to naprawić to musiałbyś zdjąć obudowę :cry:
  • #14 3666928
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    Ze względu na poziom pisowni autora tematu przenoszę do początkujących. Jeśli moderator działu "Początkujący" uzna jednak temat za zaniżający poziom, proszę przesunąć go do kosza.
  • #15 3666986
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    kosmita napisał:
    Ze względu na poziom pisowni autora tematu przenoszę do początkujących. Jeśli moderator działu "Początkujący" uzna jednak temat za zaniżający poziom, proszę przesunąć go do kosza.

Jak sie nie poprawi, to wyląduje w koszu ;)
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z drukarką Lexmark X3330, która po zacięciu papieru i jego ręcznym usunięciu wyświetla komunikat „usuń zacięty papier” oraz migający przycisk zasilania, a panel kontrolny przestaje reagować. Wskazano, że przyczyną może być uszkodzony lub przestawiony czujnik papieru, najczęściej plastikowa dźwigienka zintegrowana z fotokomórką, która po zacięciu papieru może pozostać w niewłaściwej pozycji, powodując błędną detekcję zacięcia. Zalecane jest sprawdzenie, czy nie pozostały fragmenty papieru na czujniku oraz czy dźwigienka (tzw. „chorągiewka” lub „ząbek”) jest prawidłowo osadzona w rowku. Po jej przestawieniu problem został częściowo rozwiązany, jednak konieczne jest każdorazowe ręczne poprawianie elementu, co sugeruje możliwe uszkodzenie lub poluzowanie mechanizmu sprężynowego czujnika. Naprawa może wymagać demontażu obudowy w celu dokładnej inspekcji i ewentualnego zabezpieczenia elementu przed wypadaniem. Dodatkowo wskazano, że po zacięciu papieru należy nacisnąć przycisk ze strzałką, a nie przycisk plus, aby kontynuować pracę drukarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA