logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować i używać komponent do transmisji rs232

prokopcio 10 Mar 2007 16:12 6306 10
REKLAMA
  • #1 3663733
    prokopcio
    Poziom 29  
    Ocena: 143
    Witam...
    Już mi ręce opadają i coś nie potrafię znaleźć w jaki sposób zainstalować/obsłużyć dowolny komponent Delphi - do transmisji rs232. Szukałem jakiś instrukcji krok po kroku ale się nie dogrzebałem, jak już pojawiała mi się ikonka CommPortDriver (RS232) w zakładce System to nie wiem jak z niej skorzystać... Proszę o jakiś link do opisu krok po kroku jak zainstalować komponent i jak jego używać... Albo opis krok po kroku (wysłanie/odebranie bajtu/znaku). Do tej pory używałem winApi - działa ale jest to troszkę uciążliwe...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3664643
    mecha323
    Poziom 11  
    Dość łatwym rozwiązaniem jest kontrolka ActiveX MSComm. Osobiście programuje w c++ builder, ale w delfi podobnie się ją używa. Musisz znalezdz gdzies jak się dadaje kontrolki ActiveX w delphi, potem wystarczy z zakładek ActiveX przeciągnąć tą kontrolkę na formatkę, we właściwościach kontrolki ustawić prędkość itp. A potem z lini kodu MSComm.Portopen = true, i komendą "output" wysyłasz, a "input" czytasz. To tak w bardzo wiekim skrócie na początek.
  • REKLAMA
  • #3 3724117
    jahoo
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    A mógłbyś powiedzieć jak zainstalować licencję do tej kontrolki. Czy ją się kupuje? Zainstalowałem MSComm u siebie pod Delphi, ale przy próbie użycia daje komunikat:
    "License information for TNSComm not found. You cannot use this control in design mode."
    ...
  • #4 3724703
    LWO
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Ja używam komponentu ComPort, jest darmowy i bardzo prosty, zarówno w instalacji jak i obsłudze. W pakiecie jest zestaw przykładowych aplikacji które były mi bardzo pomocne przy tworzeniu pierwszych aplikacji do komunikacji z RS232. Jego niewątpliwa zaleta to np bezpośrednie czytanie portu do stringa.
    Do pobranie np tu http://downloads.sourceforge.net/comport/cport-3.10.zip?modtime=1135485705&big_mirror=0[/url]
  • REKLAMA
  • #5 3726631
    jahoo
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Zainstalowałem CPort, niestety nie działają mi nawet examples tzn nie kompilują się. Wyskakuje błąd
    [Error] CPortTrmSet.pas(101): Undeclared identifier: 'TranslateProperties'
    Mam zainstalowany komponent gnugettext, niestety błąd mimo to jest obecny. Miał ktoś podobny problem?
    Używam Delphi 5.
  • #6 3901085
    dafit1987
    Poziom 11  
    nie ma jakiejś prostszej metody? mi też nie chce to ruszyć :/

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

moduł SerialNG ściągasz z neta, włączasz C++ klika Component->Install Component, wybierasz plik SerialNG.pas i moduł zainstalowany ;)

pozdrawiam
  • #7 3901327
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    ComPort czyli pakiet komponentów do obdługi portu RS232 pod Delphi działa bardzo dobrze i to zarówno w Delphi5 jak i Delphi7 - bo w tych go używałem. Można go zassać z www.sourceforge.net bez żadnego problemu i najnowszą wersję. Tym , którym coś nie działało z ComPortem mogę polecić własnie zainstalowanie najnoweszej jego wersji. Bo instaluje się pod Delfiakami bardzo ładnie, przyjemnie i bez żadnego bólu działają przykładowe programy na bazie których można dużo się nauczyć jesli chodzi o obsługę tego komponentu

innym podobnym i dobrym komponentem jest SerialNG o którym wyżej wspominał przedmówca

a kolejnym sposobem jest napisanie własnego komponentu w oparciu o czyste WINAPI tylko trzeba sobie troszkę o tym poczytać

ja od dawna już używam do obsługi RS232 albo na żywca klas (czyli nie komponentów) pewnego świetnego czecha - który odwalił naprawdę kawał dobrej roboty i stworzył właśnie taki opensource projekt SYNAPSE. Jest tam równiez obsługa gniazdek i wiele ciekawych rzeczy - wszystko za free z pełnymi źródłami - nie są to żadne VCLe więc jest to lekkie - super do użycia w wątkach itp. Jedyny problem to to, że mało jest informacji na temat korzystania z tego tzn przykładów i trzeba nad tym trochę posiedzieć ale bardzo się opłaca bo efekty są prześwietne

pozdrawiam
  • #8 3922022
    fojta
    Poziom 11  
    może ktoś na ten błąd przy instalacji komponentu rzuci okiem :cry:

może ktoś pomoże i rozpisze to krok po kroku ... bo jakos nie wychodzi mi ta instalacja mimo że wzoruje sie na różnych internetowych intrukcjach instalacji Sad
    Załączniki:
    • error.rar (102.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 3922130
    mirekk36
    Poziom 42  
    a jakiej wersji C używasz? bo z komunikatu wynika że próbujesz instalować komponent dla wersji 6 i wygląda to tak jakbyś ty miał własnie inną wersję C.

hmmm chociaż ikonkę widać na twoim pulpicie jakby to było jednak C w wersji 6.
  • #10 3922345
    fojta
    Poziom 11  
    Borland c++ builder 6

Dodam że jakimiś magiami udało mi się 5 ikonek (z DsgnCPortCB6) w zakładce libCom uzyskać jednak gdy chcialem wszystkie części poinstalować to lipa. Ile ich wogóle powinno się pojawić?
  • #11 3922702
    mirekk36
    Poziom 42  
    powinno być 6 komponentów w palecie CPortLib:

ComPort - podstawa
    ComDataPacket
    ComComboBox
    ComRadioGroup
    ComLed
    ComTerminal

u mnie w Delphi7 czy Delphi5 instaluje się zawsze bez najmniejszych problemów i zająknięcia... może jednak coś tam źle robisz przy instalacji... poćwicz to jeszcze

pozdrówka

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji i obsługi komponentów Delphi do transmisji RS232. Proponowanym rozwiązaniem jest użycie kontrolki ActiveX MSComm, którą można dodać do projektu Delphi przez zakładkę ActiveX, ustawić parametry portu, a następnie otworzyć port i wysyłać/odbierać dane za pomocą właściwości Output i Input. Jednak pojawiają się problemy z licencją i użyciem MSComm w trybie projektowania. Alternatywnie polecany jest darmowy komponent ComPort, który jest prosty w instalacji i obsłudze, zawiera przykładowe aplikacje i umożliwia bezpośrednie czytanie portu do stringa. Niektórzy użytkownicy zgłaszają błędy kompilacji związane z brakiem identyfikatora TranslateProperties, co może wymagać instalacji dodatkowych bibliotek (np. gnugettext) lub aktualizacji komponentu do najnowszej wersji. Innym rozwiązaniem jest komponent SerialNG, który instaluje się przez Delphi (Component->Install Component) i jest alternatywą dla ComPort. Wskazano także na projekt open source SYNAPSE, oferujący klasy do obsługi RS232 oparte na WinAPI. Przy instalacji CPort w C++ Builder 6 powinno pojawić się 6 komponentów w palecie: ComPort, ComDataPacket, ComComboBox, ComRadioGroup, ComLed, ComTerminal. Problemy z instalacją często wynikają z niezgodności wersji środowiska lub niepełnej instalacji. Zaleca się korzystanie z najnowszych wersji komponentów i dokładne przestrzeganie instrukcji instalacji krok po kroku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA