logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat adaptera PS/2 do COM – jak przerobić mysz z rolką na port szeregowy?

Wiech26 11 Mar 2007 09:18 1584 14
REKLAMA
  • #1 3665749
    Wiech26
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Zreanimowałem koleżance stary komputer gdzie mysz jest podłączana do portu Com.Mysz jest bez rolki i troche to wkurza.Chciałbym przerobić mysz z rolką która ma wtykę PS/2 na COM aby można było podłączyć do tego komputera.Ma ktoś może schemacik takiego przejścia?Mogę uciąć wtykę PS/2 i przylutować przewody do wtyki COM.Nie wien tylko jak poprowadzić połączenia.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3666173
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    This requires that the mouse handles both protocols. A mouse like this is sometimes referred to as a combo-mouse.

Czytać ze zrozumieniem.
  • #4 3666456
    Wiech26
    Poziom 19  
    No tak, teraz to nie wiem czy połączenie PS/2 --3,2,6,4 na Com 5,2,3,7 w takiej kolejności jest prawidłowe czy nie.Kolega KKK zacytował zdanie ale nic nie wyjaśnił...nie mam słownika ani nie znam angielskiego.Czy na tym polegać ma pomoc?
  • #5 3666485
    KKK
    Poziom 31  
    Znajomość angielskiego (przynajmniej podstawowa) to teraz podstawa a w temacie elektronika/komputery wręcz konieczność.

Ta przejściówka będzie pracowała jedynie z myszką "combo" w której producent przewidział obsługę obu standardów RS-232 i PS/2.
    Myszy takie sprzedawane są właśnie z tą przejściówką, z pozostaymi niezadziała!
  • #6 3666602
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Ocena: 61
    KKK a czy podłączenie przez taką przejściówkę zwykła mysz z wtykiem PS/2 spowoduje jej uszkodzenie czy nie? Bo jeżeli nie to można śmiało zaryzykować, może tak się akurat zdarzyć że ta myszka miała przejściówkę tylko się gdzieś zgubiła...
  • #7 3666627
    KKK
    Poziom 31  
    Zakładać można co tylko się chce a pewne jest to, że RS-232 operuje poziomami +12/-12V.
    Najprościej wpisać model myszki do wyszukiwarki
  • #8 3667068
    SnakeFM
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Zgadzam sie z kolegom KKK. W gnieździe PS/2 masz sygnały poziomu TTL - stan niski = 0V i stan wysoki = 5V, natomiast w RS232 masz napięcia odpowiednio dla stanu wysokiego =-12V i dla niskiego =+12V. Więc jak widać są "małe" różnice. Trafnym założeniem będzie więc, że układ myszy ulegnie uszkodzeniu(pod warunkiem, że nie posiada żadnego zabezpieczenia). Ze swojej strony nie radzę eksperymentów, ale...
  • REKLAMA
  • #9 3667527
    Wiech26
    Poziom 19  
    Po analizie waszych postów i trochę szperania w internecie dochodzę do wniosku,że chyba nie da się tak prosto dostosować myszy PS/2 do portu Com.Poszukam, może znajdę jakąś oryginalną z rolką do portu Com.....Może jakiś układzik elektroniczny dopasowujący mysz?Na niektórych myszach jest wyraźnie zaznaczone zasilanie 5V,na niektórych nie ma wogóle określonego zasilania.Dzięki za pomoc i wyjaśnienia.....
  • #10 3667840
    KKK
    Poziom 31  
    Czasami port PS/2 dla myszy dostępny jest na płycie w postaci szpilek do podłączenia śledzia, przejrzyj manual płyty.
  • #11 3668164
    Wiech26
    Poziom 19  
    Tak myślę czy dobrym rozwiązaniem nie byłoby kupno kontrolera USB na karcie PCI i podłączenie do USB nowej myszy i klawiatury.Płyta głowna to jakiś SOLTEK nawet nie w standarcie ATX.Komputer trzeba wyłączać wyłącznikiem na przednim panelu po zamknięciu Windowsa.Płyta ma dziwne gniazdo zasilania-jednorzędowe.Symbolu płyty nie mogę znaleźć...odkleiła się nalepka....
  • #13 3668887
    Wiech26
    Poziom 19  
    I oto mi właśnie chodziło...Wyjąłem tą płytę i znalazłem symbol SOLTEK SL-63AV+.Znalazłem manual do niej.Jest tam na płycie gniazdo PS/2 mouse connector i tam właśnie postaram się podłączyć mysz.Dorobię na śledziu gniazdoPS/2 i podłączę go do tych pinów na płycie.Jeszcze raz dzięki za pomoc....
  • REKLAMA
  • #14 3668901
    KKK
    Poziom 31  
    A nauka z tego taka: przed zadaniem właściwego pytania podaj markę/model sprzętu o którym rozmawiamy :)
  • #15 3674237
    Wiech26
    Poziom 19  
    Mycha chodzi,rolki przewijają strony...wszystko OK...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy próby podłączenia myszy z rolką i wtykiem PS/2 do starego komputera z portem szeregowym COM. Użytkownik chciałby przerobić mysz PS/2 na COM poprzez lutowanie przewodów, jednak pojawiły się wątpliwości dotyczące kompatybilności protokołów i poziomów napięć. Myszy PS/2 operują na sygnałach TTL (0V/5V), natomiast port RS-232 wymaga sygnałów o poziomach ±12V, co uniemożliwia bezpośrednie połączenie bez konwertera napięć i protokołów. Wskazano, że przejściówki działają tylko z myszami typu "combo", które obsługują oba standardy (PS/2 i RS-232). Próby lutowania bez odpowiedniego układu mogą uszkodzić mysz. Zasugerowano alternatywne rozwiązania, takie jak podłączenie myszy PS/2 do dedykowanego złącza na płycie głównej (jeśli dostępne) lub zakup kontrolera USB na kartę PCI, aby użyć nowoczesnej myszy i klawiatury. Ostatecznie autor znalazł na płycie głównej SOLTEK SL-63AV+ złącze PS/2 i podłączył mysz bezpośrednio, co rozwiązało problem. Podkreślono też znaczenie znajomości języka angielskiego w pracy z elektroniką i komputerami oraz konieczność podawania modelu sprzętu przy zadawaniu pytań technicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA