logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Windows XP na Fujitsu Siemens AmiloPro V2085 z dyskiem SATA?

PawełP 11 Mar 2007 12:23 3755 8
  • #1 3666356
    PawełP
    Poziom 11  
    Witam wszystkich
    Wczoraj wieczorkiem umieściłem na forum zapytanie odnośnie instalacji XP na tymże notbooku, dzisiaj szukam tego postu i go wcięło. Dlaczego nie wnikam:))
    Wiec ponawiam me pytanie i zarazem o pomoc.
    Jak zainstalowac XP na tym notobooku, ktory ma dysk na SATA, a w ktorym nie posiada stacji dyskietek do załadowania driverów pod dysk SATA. Jest ponoć możliwość stworzenia płytki bootowalnej z systemem i umieszczenia na niej potrzebnych sterowników. Robi sie to pomoc dzieki programowi nLite. Ale mam pytanie , w jaki sposób później sie te drivery do SATA ładuje. Starą metode za pomoca stacji dyskietek wciskało sie F6 i później wybierało stacje dyskietek i system sam ładowal co potrzeba.
    A jak jest w przypadku tej stowrzonej płytki??? Czy tez wciskamy F6??A jak wskazac systemowi ze potrzebne sterowniki znajduja sie na płytce, przeciez standardowo system wskazuje do wyszukania stacje dyskietek???To jak mu zaznaczyc ze te drivery sa na płytce i zeby sobie sam je pobrał??
    Druga sprawa, na płytce ze sterownikami do tego notbooka sa jakies tam drivery do kontrolera SATA, ale tylko pod system 64bit, i nie za bardzo chca sie dołaczyc do systemu XP (32bity) Czy sa jakies inne standardowe drivery intelowskie pod SATA??? Zaznaczam ze na stronie producenta sa taie same jak na płytce, i nic nie daje ich sciagniecie bo sa takie same.

Prosze o pomoc!!!
  • #3 3667044
    PawełP
    Poziom 11  
    Witam ponownie

Tak tak, oczywiście linki do wiadomości to każdy potrafi dodac i chwalic sie ze tego w sieci jest mase, tylko pewnie prawda jest taka ze zrobiła to jedna osoba, a reszta sie chwali ze tez to robili, i tylko potrafia podawac linki. Tez bym tak potrafił:))
    Niech sie znajdzie ktos kto to wytłumaczy od A do Z, i zrozumiale.
    Prosze mi wytłumaczyc jedną kwestię. Może jestem tępy i tego nie rozumiem o tak sobie, dlatego prosze o jasne sprecyzowanie.
    Instalator winodwsa ma domyślnie ustawione pobieranie ze stacji dyskietek A. Za pomocna programu nLite dogrywamy sterowniki SATA???
    Tylko ze na płytce dostarczonej do notbooka jest samorpakowywane archiwum zip.Oczywiście rozpakowujemy go. Ale gdy w programie nLite chcemy dołaczyc te sterowniki to sie nie da, bo sa tylko pod jakis system 64bit, i nie ma tam zadnych plików o zakonczeniu (inf.)
    To jak niech mi ktos to wytłumaczy jasno mozna dodac te pliki do bootowalnej płyty?????
    I czy nawet jesli uda sie dodac w jakis sposbo te pliki (a moze niech ktos poda bezposredni link do strony intela, gdzie mozna to scagnac, ale mowie tu o samych plikach do SATA, a nie samorzpakowujace sie)
    to w jaki sposób później instalatorowi windowsa zaznaczyc ze ma sobie pobrac te pliki. Czy juz sam to instaluje automatycznie, czy trzeba cos jeszcze robic???

Wiem ze jest to przydlugie co napisalem, ale kazdy tylko na forach podaje ze niby to takei latwizna itd. ale nikt nie napisal dokladnie co i jak, kazdy sie tylko chwali. A pewnie zrobila to jedna osobie na milion,a cala reszta tylko opiera sie na jej opini.
    Pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

Niech kolega "Lenov" wybaczy ale podawanie linka do czegos o co i tak nie rozwiazuje tematu , tylko jest jego dalszą kontunuacja jest absurdem.
    Te wszystkie tematy w tych linkach nic nowego nie wnosza.
    Pozdrawiam
    P.S.
    Jesli jest ktos kto potrafi rzetelnie pomoc, a nie madrzyc sie ze w sieci jest tego mnostwo , i tylko wystraczy poszukac. Takich wiadomości w sieci co nic nie wnosza jest miliony.
  • #4 3667211
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2232
    PawełP napisał:
    Jest ponoć możliwość stworzenia płytki bootowalnej z systemem i umieszczenia na niej potrzebnych sterowników. Robi sie to pomoc dzieki programowi nLite. Ale mam pytanie , w jaki sposób później sie te drivery do SATA ładuje. Starą metode za pomoca stacji dyskietek wciskało sie F6 i później wybierało stacje dyskietek i system sam ładowal co potrzeba.
    A jak jest w przypadku tej stowrzonej płytki??? Czy tez wciskamy F6??A jak wskazac systemowi ze potrzebne sterowniki znajduja sie na płytce, przeciez standardowo system wskazuje do wyszukania stacje dyskietek?To jak mu zaznaczyc ze te drivery sa na płytce i zeby sobie

A czy kolega przeczytał chociaż jeden z wielu znajdujących się w sieci opisów programu nLite np. http://www.enter.net.pl/forum/viewtopic.php?p=278221&sid=b2cba57ddf1f01bca721ec42ca7d1a2a
    A co do linków to czytał je kolega dokładnie i czy kolega sprawdzał czy nie da się zainstalować systemu poprzez modyfikację opcji w biosie dotyczących RAID/SATA ?
  • #5 3667212
    2852

Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam
    Własnie niedawno "walczyłem" z tym modelem Fujitsu-Siemens. Okazuje sie że FDD mozna zastąpić przy pomocy pendriva (sterownik rozpakowany na penie z oryginalnego CD), trzeba tylko pokombinowac z ustawieniami w biosie (nie pamiętam dokładnie funkcji, ale napewno w okolicach bootowania lub konfiguracji napędów). Później już klawisz F6 i poszło. Proponuje pokombinować, każdy producent przewidział zapewne taką sytuację i brak FDD.
    Powodzenia
    Konto firmowe:
    CeTech Serwis Komputerowy
    Piastowska 1, Kostrzyn nad Odrą, 66-470 | Tel.: 95 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.cetechserwis.pl
  • #6 3667260
    PawełP
    Poziom 11  
    Witam ponownie
    Do kolegi Leonov
    Tak przeczytalem uważnie te linki, siedze juz od rana nad tym:))
    W biosie tego notbooka istnieje taka funkcja jak wyłaczenie obsługi dysków Sata, i nazywa sie to AHCPI, cos takiego. Oczywiście wyłaczylem to, no i system sie zaladowalem wtedy bez problemu, i chodzi, lecz i tu jest drugi problem. W trakcie instalowania driverów z płytki, czyli po kolei grafiki, sieci, modemu itd. lecz gdy sie chce zainstalowac juz pod systemem sterowniki do kontrolera SATA, to nie da sie tego zrobic, bo owa funkcja AHCPI jest wylaczona w biosie, i system jej nie widzi, wiec nie zainstaluje sterownikow do niej. A najdziwniejsze jest to ze jesli to funkcje w biosie wlaczymy, to niestety ale nie da sie uruchmic XP, nastepuje caly czas w kółko samoczynny restart notbooka i wyskakuje niebieski ekran:))parodia.
    Co do pobierania sterownikow z pendriva to nie probowalem, pewnie bede musial sie pobawic z tym, i zobaczyc co z tego wyjdzie, no ale nie sadze aby instalator Windowsa XP pobral sobie z urzadzenia USB.

Wiec moi koledzy szanowni, nie jest to takie łatwe, do zrobienia, jak tu kazdy na forum wypisuje, ze wystarczy zrobic to a to , i wszystko jest gift.
    Dlaczego nikt nie pokusi sie o napisanie dlugiego tematu co i jak, krok po kroku, tak zeby i dla potomnych jeszzcze zostało, tak zeby za dwa czy 4 dni , ktos inny kupi taki sprzet, zeby tu do Was zagladnal i wiedzial co i jak nalezy zrobic.
    P.S. To tak jakby młodego kursanta nauki jazdy na samochodzie postawic go przed autem i mu powiedziec: "siadaj tu masz samochod, w środku jest kierownica, lewarek zmiany biegów, pedały sprzegla, hamulca i gazu, a reszt radź sobie juz sam":))
    Przeciez to nie tak wyglada, takiego co nie umie jeździc sie uczy, i mówi mu co i jak az pojmnie i posiadzie wiedzie odpowiednią, a nie umywa sie rece.

Pozdrawiam serdecznie

Dodano po 2 [godziny] 33 [minuty]:

Witam

Tak jak przypuszczałem do gadania i podsyłania linków sa wszyscy,ale do konkretnych wyjasnien i pomocy to nie znajdzie sie nikt:)
    Bede musial przedzwonic na serwis fujitsu

Pozdrawiam
  • #7 3668295
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    PawełP napisał:
    Dlaczego nikt nie pokusi sie o napisanie dlugiego tematu co i jak, krok po kroku, tak zeby i dla potomnych jeszzcze zostało, tak zeby za dwa czy 4 dni , ktos inny kupi taki sprzet, zeby tu do Was zagladnal i wiedzial co i jak nalezy zrobic.

Proponuję, aby taki temat właśnie kolega opracował dla laptopów Fujitsu-Siemens (a może i nie tylko). Gwarantuję koledze, że taki temat stanie się podwieszonym a i nagroda punktowa za wkład w rozwój Forum kolegi nie ominie.
  • #8 3668381
    2852

Poziom 17  
    Ocena: 4
    Cytat:
    Co do pobierania sterownikow z pendriva to nie probowalem, pewnie bede musial sie pobawic z tym, i zobaczyc co z tego wyjdzie, no ale nie sadze aby instalator Windowsa XP pobral sobie z urzadzenia USB.

Też wątpilem jak otrzymalem taką podpowiedź i dlatego stawialem system klientowi w 5h a nie w godzinę.

Cytat:
    Tak jak przypuszczałem do gadania i podsyłania linków sa wszyscy,ale do konkretnych wyjasnien i pomocy to nie znajdzie sie nikt:)

Odpowiedź dostał Kolega trzeba tylko teraz samemu zakombinować, a niestety mój zadowolony z usługi klient zabrał swoje Amilo 2085 do domu więc która to konkretnie opcja w biosie nie jestem w stanie powiedzieć, jednak kierunek poszukiwań Kolega otrzymał.
    :arrow: Do Kolegi Jankolo
    Przy najbliższej okazji postaram się przygotować takie opracowanie "łopatologiczne" dla FSC, aby można było umiescić na forum
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    CeTech Serwis Komputerowy
    Piastowska 1, Kostrzyn nad Odrą, 66-470 | Tel.: 95 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.cetechserwis.pl
  • #9 3668748
    PawełP
    Poziom 11  
    Witam raz jeszcze wszystkich , a przede wszystkim koleg "Jankolo" oraz kolegę "2850"
    Otóż jak słusznie zauważył kolega 2850 pewnie dobrze byłoby zamiescic na forum cos w postaci łopatologi, bo niestety nie wszyscy dokłdnie znac sie musza. A wydaję mi sie ze forum jest własnie po to aby można było do niego zagladnac u uzyskac fachowa pomoc i rade osób bardziej wtajemniczonych.
    No ale wracajac do tematu, to zrobilem tak.
    Sporządziłem sobie za pomocą programu nLite płyte bootowalna i dograłem do niej sterowniki SATA (Intel) prawde powiedziawszy, było to kilka plików .inf, sciagnietych ze strony Intel, byl tam taki program ktory tworzyl dyskietke startowa do SATA. Wiec dograłem te sterowniki do płyty bootowalnej wraz z XP. Programik to ładnie połączył a potem utworzył obraz ISO. Wypaliłem ten obraz programikiem Nero i przystapiłem do instalowanie widnowsa. Podczas instalacji nie wciskalem zadnego F6 (chociaz zastanawialem sie czy nei zrobic tego, ale przeciez i tak nie pobralby sobie tych driverów z płyty, bo to nie ta litera dysku, a FDD nie ma), no ale ładnie poszlo, dysk zostal wykryty i w sumie bylem juz zadowolony ze sie udało, ale przy bodajze 99%instalcji nagle wyskakuje komunikat ze system nie moze skopiowac plikow tych wlasnie ktore dodalem do płytki, czyli driverow SATA:((, achhh i znowu załamka.
    Chcialem jeszce raz wypalac ten obraz XP z driverami , bo myslalem ze zrobilem cos źle, ale juz mi sie nie chcialo tego robic.
    Wiec poszedlem na latwizne i wylaczylem w biosie obsluge dysków SATA, czyli AHCI, system sie zainstalowal, i na razie dziala , tylko nie wiem czy wylaczenie i niekorzystanie z tej funkcji nie bedzie mialo jakis negatywnyh skutkow w dzialaniu XP.
    Ale wiecie co jeszcze, zadzwonielm do serwisu Fujitsu, i Pan mi powiedzial (chociaz w sumie tak wywnioskowalem z tego co mówil, ze tez za bardzo nie jest kumaty), ze jedyna metoda, jest dolaczenie tych driverow do płytki z XP, albo ewentulnie dogrywanie jej z dołaczonego do portu USB flopa. Ale musi byc to flop z certyfikatem i autoryzacja Microsoftu, bo jesli bedzie to inny to napewno moga wystapic problemy.

No i tak to wyglada wszystko, tyle trudu i siedzenia, a w sumie chodzi to tak na pół gwizdka, i nie wiadomo czy za jakis czas ten system sie nie wysypie.

Z gory dziekuje wszystkich ktorzy w jakis sposbo starali mi sie pomoc i sluzyc radą.
    Osobiście staram sie zawsze komus pomagac i sluzyc wiedza w miare możliwości i tłujmaczyc temu kto nie rozumie, w takis sposob przystepny aby to pojał. I nie ma co sie tu smiac ze ktos jest tepy czy głupi, każdy ma inny sposob pojmowania rzeczy (niech kazdy to nazwywa jak cche)

Ale bede wdzieczny i zobowiazany koledze "2850" za rozwiniecie tego tematu i opisanie go szerzej aby inni ktorzy sie spotkaja z takim samym problemem, (a napewo takich bedzie coraz wiecej, bo i notbooki kupowane teraz sprawiaja coraz wiecej problemów), mogli bez problemow skorzystac z tego i wiele sie nauczyc.
    Czego i Wam wszystkim i sobie życze

P.S.
    A usuwanie przez moderatora czegos moim zdaniem jest nie w porzadku.
    Tylko dlatego ze gdzies juz w jakims poscie byla o tym mowa, ale problem nie zostal rozwiazny i jest nadal, wiec usuwanie nie jest fer.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu instalacji systemu Windows XP na laptopie Fujitsu Siemens AmiloPro V2085 wyposażonym w dysk SATA, przy braku stacji dyskietek do załadowania sterowników kontrolera SATA podczas instalacji. Standardowa metoda wciskania F6 i ładowania sterowników z dyskietki jest niemożliwa do zastosowania. Proponowanym rozwiązaniem jest stworzenie bootowalnej płyty instalacyjnej zintegrowanej ze sterownikami SATA za pomocą programu nLite. Jednak pojawiają się trudności z dodaniem sterowników, gdyż dostępne pliki są często w formacie 64-bitowym lub bez plików INF wymaganych przez instalator. W BIOS-ie laptopa istnieje opcja wyłączenia obsługi AHCI (tryb SATA), co umożliwia instalację XP bez sterowników SATA, lecz wyłącza funkcjonalność kontrolera i uniemożliwia późniejszą instalację sterowników pod systemem. Włączenie AHCI powoduje niebieski ekran i restart systemu. Jedna z sugestii to użycie pendrive’a jako zamiennika stacji dyskietek do załadowania sterowników podczas instalacji. Ostatecznie autor potwierdza, że udało mu się stworzyć bootowalną płytę zintegrowaną ze sterownikami SATA (Intel) za pomocą nLite, bez konieczności wciskania F6, co pozwoliło na instalację systemu. Wskazane jest eksperymentowanie z ustawieniami BIOS-u oraz integracja sterowników SATA w instalatorze XP, aby uniknąć problemów z brakiem stacji dyskietek i błędami podczas instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA