logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja LAN dla Windows 98SE i XP - protokoły, IP, bezpieczeństwo

Jaco18 27 Wrz 2003 21:17 8043 10
REKLAMA
  • #1 341135
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Witam, mam problem z ustawieniem sieci w któej jest kilka osób, większość ma 98SE i 2XP Professional problem w tym, że nie mogę tego zgrać :( Albo działa tylko tym którzy mają 98, alebo 98 sie wiesza a ten co ma XP wszystko widzi, dziwna sprawa. MOże ktoś mi doradzi jakie protokoły zainstalować, numery IP przydzieliłem statycznie z puli 192.168.0.X maska 255.255.255.0 Miałem zainsytalowane skłądniki MS Network, Microsoft Family Logon i udostępnianie Plików, do tego jeszcze protokoły IPX/SSX i TCP/IP, wszystkie kompy pracowały w standardowej grupie roboczej WORKGROUP. JAk mam to ustawić żeby wszsystkie kompy widziały się w otoczeniu sieciowym, a jednocześnie było to w miarę bezpieczne, czytałem gdzieś że dobry jest np: protokuł NetBeui który nie działa w internecie tylko po lanie.
  • REKLAMA
  • #2 341143
    komp432
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    no w XP trzeba pozdejmować kłudki z ikonek sieciowych, powyłączać zapory (firewalle) i w tej konfiguracji musi wszystko działać.
  • #3 341146
    maxdutka
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Proponuje zainstalowac tylko protokul TCP/IP, adresy IP 10.0.0.x maska 255.255.255.0 i sprawdz czy sie nawzajem pinguja: "ping adres_ip" jezeli tak a w otoczeniu sieciowym dalej sie nie widza to poczekaj ok 15min i juz powinny sie widziec.
  • REKLAMA
  • #4 341189
    shadow125
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Cześć
    Problem który opisujesz to raczej normalne
    XP i 98 jakoś sie nie kochają :))
    masz 2 rozwiązania

PIERWSZE
    -protokół TCP/IP
    -adrest IP z zakresu 10.0.0.x lub 192.168.0.x
    -maska 255.255.255.0
    -w windows 98 ustaw prot. TCP jako podstawowy i koniecznie włącz usługę udostępniania zasobów - nie koniecznie musisz udostępniać - windows 98 głupieje bez udostepniania
    - w windows XP wyłącz firewala

DRUGIE
    dołącz do sieci jakiś stary komputer (pentium 100) z sieciówką i zainstaluj na nim linuxa Fresco - jest to dystrybucja jednodyskietkowa
    - uruchom na nim usługę DHCP
    - komputery w sieci ustaw na auto (czyli nie zaznaczaj żadnych opcji)
    wprawdzie serwerek będzie zjadal troche prądu ale załatwi Ci sprawe ustawień - to rozwiązanie działa u mnie od dłuższego czasu na 3 komputerach + serwer i jestem zadowolony - dodatkowo na serwerku mam odpalony FTP z pozakładanymi kontami co umozliwia wymianę plików oraz dostęp do internetu
    w razie pytań wieczorami na GG zazwyczaj siedze :
    powodzenia[/b]
  • REKLAMA
  • #5 341278
    Jaco18
    Poziom 26  
    Drugie rozwiazanie na razie odpada.

:arrow: To co napisasałeś już wyżej też podałem. Ip z zakresu 192, wyłączyłem firewalla, ale nic z tego. Ten co ma XP widzi niby nasze zasoby (chociaż nie wszystkich) ale nie może w nie wejść.

:arrow: A co z tymi protokołami ? Co ma dokładnie zostać, jakie usługi i klienci ? Bo już się sam pogubiłem TCP musi Być na pewno, IPX/SPX też by sie przydał do gier po Lanie, a nie wiem co z Net BEUI, tak samo nie wiem do czego jest Family Logon ? Udostępnianie jest włączone u wszystkich i też w XP. Wcześniej jakoś mi się udało zrobić tak że z XP dało się przeglądać zasoby W98 ae nie w drugą stronę :( bo sie jakoś wieszało.

:arrow: Pingi dochodzą do wszystkich (po wyłączeniu mojego firewalla).

JAk ustawić żeby TCP był główny a reszta poboczna ?
  • #6 341296
    solcon
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    w zakładkach "bindings" -"powiązania"
  • REKLAMA
  • #7 341356
    Manam
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Na początek zostaw tylko Klienta sieci Microsoft Networks, protokół TCP/IP oraz Udostępnianie plików i drukarek. W TCP ustaw kolejne adresy, np. dla XP 192.168.0.1, dla 1-go Win98 192.168.0.2, dla 2-go Win98 192.168.0.3, itd.
    Potem (tak, jak radzą koledzy) puść z XP-ka komendę "ping 192.168.0.2" i sprawdź czy ten 1-szy Win98 odpowiada. Jeśli tak, to sprawdź w drugą stronę, czyli z 1-go Win98 puszczasz "ping 192.168.0.1". Analogicznie postępuj z kolejnymi stacjami. Możesz sprawdzić czy widzisz zasoby kompów wpisując w oknie uruchom "\\192.168.0.1". Potem "\\192.168.0.2", itd. Jeśli przy próbie wejścia z Win98 na zasoby XP pojawi się monit o podanie hasła do zasobu "\\192.168.0.1\IPC$", to musisz w XP-ku uaktywnić konto gościa, bo normalnie jest wyłączone ("Panel sterowania" -> "Konta użytkowników" -> "Gość" -> "Włącz to konto").

Pozdrawiam.
  • #8 341417
    Jaco18
    Poziom 26  
    Pingi chodzą - od każdego do każdego kompa niezależnie czy to 98 czy XP. Czas < niż 1ms więc chyba dobrze.

:arrow: Lanchat też widzi wszystkie kompy z 98 jak i z XP. Ale cholerne otoczenie sieciowe sie zacina jeżeli ktoś przóbuje z XP dostać się do zasobów 98. :evil:

Jutro sprawdze te konto gościa, może będzie działać. Czy w XP instalować netbios ? czy tylko netware i udostępnianie ? Rozumiem że mam wykasować też kartę dial-up ? z 98 ? i ustawić Logowanie do sieci NetWare. Jeżeli coś jest źle to poprawcie. :?
  • #9 341511
    raker
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    shadow125 napisał:

DRUGIE
    dołącz do sieci jakiś stary komputer (pentium 100) z sieciówką i zainstaluj na nim linuxa Fresco - jest to dystrybucja jednodyskietkowa
    - uruchom na nim usługę DHCP
    - komputery w sieci ustaw na auto (czyli nie zaznaczaj żadnych opcji)
    wprawdzie serwerek będzie zjadal troche prądu ale załatwi Ci sprawe ustawień - to rozwiązanie działa u mnie od dłuższego czasu na 3 komputerach + serwer i jestem zadowolony - dodatkowo na serwerku mam odpalony FTP z pozakładanymi kontami co umozliwia wymianę plików oraz dostęp do internetu
    w razie pytań wieczorami na GG zazwyczaj siedze :
    powodzenia[/b]

U mnie jest tak jak tu, kompy z win xp, 2k, 98 i stary serwer z linuxem freeco. Wszystko działa ok, ip 192.168.0.x maska 255.255.255.0
  • #10 735820
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 744323
    punisher999
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Włącz obsługe netbiosu. U mnie takie posuniecie rozwiazało sprawe a miałem te same objiawy co u ciebie.

Kacper otoczenia sie nie instaluje. zainstaluj sobie protokoły IPX/spx. Jaki ty masz system? Naucz sie najpierw pytać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji sieci LAN łączącej komputery z systemami Windows 98SE i Windows XP Professional. Problemem jest brak pełnej kompatybilności i stabilności w dostępie do zasobów sieciowych między tymi systemami. Zalecane jest użycie wyłącznie protokołu TCP/IP z ręcznie przypisanymi statycznymi adresami IP z puli 192.168.0.x lub 10.0.0.x oraz maską 255.255.255.0. Należy pozostawić w konfiguracji tylko Klienta sieci Microsoft Networks, protokół TCP/IP oraz usługę udostępniania plików i drukarek. Ważne jest wyłączenie zapór (firewalli) w Windows XP, które mogą blokować dostęp. W Windows 98 protokół TCP powinien być ustawiony jako podstawowy, a usługa udostępniania zasobów musi być włączona, gdyż jej brak powoduje problemy z widocznością komputerów. W przypadku problemów z dostępem z XP do zasobów 98 wskazane jest włączenie konta gościa w XP, aby umożliwić autoryzację. Zaleca się również włączenie obsługi NetBIOS, co poprawia komunikację między systemami. Protokół NetBEUI jest wspomniany jako bezpieczny do LAN, ale nie jest konieczny i może być pomijany. Protokół IPX/SPX może być używany do gier sieciowych, ale nie jest wymagany do podstawowej współpracy. Dodatkowo, sugerowano jako alternatywę uruchomienie serwera DHCP na komputerze z Linuxem (np. dystrybucja Fresco) dla automatycznego zarządzania adresacją IP. Testowanie łączności powinno odbywać się za pomocą polecenia ping oraz bezpośredniego dostępu do zasobów przez wpisanie \adres_IP. Usunięcie niepotrzebnych protokołów i kart dial-up jest wskazane dla uproszczenia konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA