logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer sx-303rds nie uruchamia się. Od czego zacząć sprawdzanie?

gorky23 14 Mar 2007 13:57 3130 8
REKLAMA
  • #1 3677409
    gorky23
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam mam problem z amplitunerem - nie uruchamia się, od czego zacząć sprawdzanie (bezpieczniki całe). Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3677566
    BUMIRO
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Całkowicie czy jest w stan by.
    Sprawdź czy jest zasilanie ( na dużych kondensatorach) .
    Bez pomiarów się nie obędzie.
  • #3 3677581
    gorky23
    Poziom 10  
    Całkowicie, nic się nie uruchamia a oto zdjęcia środka amplitunera.
    Załączniki:
    • Pioneer sx-303rds nie uruchamia się. Od czego zacząć sprawdzanie? P314800.jpg (78.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pioneer sx-303rds nie uruchamia się. Od czego zacząć sprawdzanie? P314800600.jpg (82.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3677884
    gorky23
    Poziom 10  
    Mostek prostowniczy - tam gdzie jest AC na mostku jest zwarcie, tak ma być?
  • #5 3678097
    kaczmi
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    witam nie sprawdzaj zwarcia na mostku, bo pewnie robisz to źle.. pomierz napięcia na tych dużych kondensatorach jak radził kolega BUMIRO to jest pierwszy krok, jak nie bedzie napięcia to sprwadź transformator... no i informuj :D
  • REKLAMA
  • #6 3678140
    gorky23
    Poziom 10  
    Ale jak się dostać do kondensatorów? Można te napięcia sprawdzić na zworkach. Musiałbym odkręcić wszystko żeby bezpośrednio zmierzyć napięcia na kondensatorach.

Sprawdziłem napięcie ale tylko na jednym kondensatorze i tam nie ma nawet 0,5V. Co począć?
  • #7 3681143
    BUMIRO
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Bo nie powinno być masz tam taki mały transformator on dostarcza prąd do życia w stanby. Potem załączany jest duży transformator przez przekaźnik (ten niebieski, wszytko oparłem na zdjęciach nie posiadam schematu ).Sprawdź napięcie na małym tran. ewentualnie poszukaj stabilizatora pewnie 5V
  • REKLAMA
  • #8 3681694
    gorky23
    Poziom 10  
    Dlaczego gdy sprawdzałem napięcie na wtórnym uzwojeniu małego trafa to miernik pokazuje mi 14V zmiennego?
  • #9 3681735
    jogi30
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    to napiecie zmienne po wyprostowaniu i regulatoze powinno nie przekraczac 5 ,5 volt to zasilanie procesora na panelu przednim

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner Pioneer SX-303RDS nie uruchamia się pomimo całych bezpieczników. Podstawowe kroki diagnostyczne obejmują pomiar napięć na dużych kondensatorach filtrujących zasilanie. Brak napięcia na kondensatorach wskazuje na problem z transformatorem lub układem zasilania. Należy zwrócić uwagę na mały transformator dostarczający napięcie do układu standby oraz na obecność stabilizatora 5V, który zasila procesor panelu przedniego. Pomiar napięcia na wtórnym uzwojeniu małego transformatora może wykazywać około 14V AC, które po wyprostowaniu i stabilizacji powinno wynosić około 5,5V DC. Sprawdzanie zwarć na mostku prostowniczym wymaga ostrożności, gdyż pomiary mogą być mylące. Diagnostyka bez schematu wymaga analizy napięć i elementów zasilania, w tym przekaźnika załączającego duży transformator.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA