Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Automatyczny włącznik świateł - renault scenic 98r.

wipp 16 Mar 2007 15:15 4856 5
Automation24.pl
    wipp
    Level 11  
    Proszę o pomoc w ustaleniu zasadniczego faktu iewntualnej pomocy jak rowiązać ten problem. Mam scenika 98r., włacznik świateł pozycyjnych i mijania oraz drogowych znajdyje się w gałce przy kierownicy aby właczyć św. drogowe przełącznik muszę przekręcić do pozycji św. mijania, ma on jakoąś blokadę mechaniczną, więc zamontowanie tak bardzo popularnych automatycznych włączników które są na allegro nie idzie w parze. Kupiłem takie coś na allegro i zamontowałem i: włącznik śiwateł przy kierownicy jest na zero (O) zgodnie z opisem przy kupionym włączniku, wkładam kluczyk do stacyjki, odpalam silnik i światła ładnie zaraz się zapalają (pozycje i mijania) ale jak włączyć odrazu drogowe, nie da się trzeba wtedy dodatkowo przekręcić włącznik przy kierownicy z pozycji O do mijania i wtedy nacisnąć gałke do góry i mam drogowe. I jeśli nie cofne włącznika świateł mijania przy kierownicy z powrotem po skończonej jeździe to po wyjęciu kluczyka ze stacyjki światła mijania się palą. Ale co to za automatyczny włącznik jak trzeba pamiętać o takich rzeczach.
    Gdzieś na tym forum wyczytałem, ale mało, że japońskie i koreańskie auta coś mają podobnego z właczniem wszystkich świateł gałką przy kierownicy.
    Podobno jest jakiś prosty na to sposób. Ja myślałem aby odciąć połączenie bezpośredniego prądu do włącznika świateł , wstawić jakiś przełącznik i dać prąd po stacyjce do tego kabelka co idzie do włacznika świateł.
    Jestem laikiem ale lubię wyzwania, chyba że ktoś mnie naprostuje i pomoże rowiązać ten problem.
    W załączeniu schemat instalacji z opisem.

Dodano po 13 [minuty]:

Taki post znalazłem i nim się sugerowałem, napisał go MAciek _M, jeśli może niech da znać.

"--> WK112
    W samochodach wschodnich ( koreańskie, japońskie ), gdzie światłami steruje zespolony przełącznik przy kierownicy i są przekaźniki oświetlenia jest bardzo prosty sposób rozwiązania tego problemu, przeróbka wymagania przełącznika dwupozycyjnego "lato - zima" i kilku złączek, żadnych dodatkowych przekaźników i poważnych ingerencji w instalację pojazdu. Jęśli są zainteresowani mogę popełnic schemat. Jak widać z postów temat nie jest prosty i nie ma rozwiązania uniwersalnego, bo instalacje bardzo różnią się od siebie. Rozwiażanie o którym mówię jest bardzo proste i łatwe do wykonania ale tylko w tej grupie pojazdów. "
  • Automation24.pl
    leszek67
    Level 11  
    Witam!
    Czy ten problem Wipp rozwiazałeś,jestem tym tematem zainteresowany bo mam taki sam samochód.Czy w sceniku są przekaźniki do załączania świateł i gdzie.
  • Automation24.pl
    pisior1987
    Level 21  
    można to zrobić na przekaźnikach i małej przeróbce ale to troszeczkę wyższa szkoła jazdy.....pozd
    mczapski
    Level 39  
    Skoro jesteś laikiem to raczej pozostań na obecnym poziomie. Przecież masz sygnalizację włączonych świateł po otwarciu drzwi. Masz także informację na pulpicie o włączonych światłach.
    Użytkuję Megane i nie robię sobie problemów. Zamiast skomplikowanej instalacji mam zamontowany dźwiękowy sygnalizator braku oświetlenia dziennego przy uruchomionym silniku. O ile wiem w tym samochodzie nie ma przkaźników do włączania świateł więc aby zautomatyzować należałoby je zastosować. I jeszcze ciekawi mnie kiedy to w dzień używasz świateł drogowych? Ja mało kiedy mam okazję w nocy włączyć. A w nocy nie ma problemu aby zauważyć włączone oświetlenie.
    leszek67
    Level 11  
    Dzięki za odpowiedz ale bardzo proszę o konkretne wskazówki,trochę sie na tym znam ale nie mam schematu instalacji i jest to narazie takie kopanie.Nie zagłębiałem sie jeszcze głęboko w instalacje ale chetnie skorzystam z dobrych rad.
    Pozdrawiam!
    wipp
    Level 11  
    cześć leszek, problem rozwiązałem , kupiłem gotowy automatyczny przełacznik od gościa z Zamościa, bez problemu zamontowałem i działaja mi swiatła bez problemu z elektrka też jest wporzadku, jestem zadowolony bo nie zapomina właczyć świateł. Musisz kupowac automatyczny włacznik pod samochody japońskie, koreańskie