logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Livebox do zdalnego dostępu z internetu?

Stanisław2003 17 Mar 2007 12:40 14189 13
REKLAMA
  • #1 3687152
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    Jak skonfigurować livebox-a aby można było dostać się do niego z internetu czyli z innej lokalizacji?.Jest tam opcja pomocy technicznej ale tylko na 15 minut a mnie potrzebny jest stały dostęp o różnych porach za hasłem.Czy livbox pozwala na takie "zbytki"?
  • REKLAMA
  • #2 3687179
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    0800 102 102 tam ci powiedza :P
  • #3 3689616
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Nie wiem gdzie tu dowcip?.Po co klawiaturę niszczysz pustymi słowy?
  • REKLAMA
  • #4 3690160
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    Stanisław2003 napisał:
    Jak skonfigurować livebox-a aby można było dostać się do niego z internetu czyli z innej lokalizacji?.Jest tam opcja pomocy technicznej ale tylko na 15 minut a mnie potrzebny jest stały dostęp o różnych porach za hasłem.Czy livbox pozwala na takie "zbytki"?

nie spotkałem się aby mozna było zdalnie wchodzić na LIVEBOXA przez stronę www 192.......

i raczej jest to niemozliwe
  • #5 3690186
    neo_dc
    Poziom 32  
    mowilem serio infolinia techniczna udzieli takiego info

livebox ma domyslnie zablokowana mozliwosc administrowania sobą zdalnie, nie pamietam gdzie to sie włączało

a nie bedzie problemu z dynamicznym IP ? co 24h rozłącza sie i zmienia IP wiec jak bedziesz zdalnie sprawdzal czym chcesz administrowac ?
  • #6 3690202
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    servistel napisał:
    Stanisław2003 napisał:

nie spotkałem się aby mozna było zdalnie wchodzić na LIVEBOXA przez stronę www 192.......

i raczej jest to niemozliwe

livebox ma taka mozliwosc jak kazdy router
  • REKLAMA
  • #7 3690204
    neo_dc
    Poziom 32  
    a tak w ogole przez 192... raczej nie wejdziesz bo jest to prywatny IP :)
    192.168.1.1 jak chcesz od wewnatrz wchodzic :) haslo admim pass admin :)
  • #8 3690579
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Być może zle przedstawiłem problem.Oczywiste jest ,że zdalnie nie wejdę przez 192.xxx... .Chodzi mi właśnie jak go skonfigurować aby można było dostać się do niego przez jego numer publiczny -przeważnie 83xxx...
  • REKLAMA
  • #9 3690624
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Poszukaj zakladki remote administration, itp
  • #10 3691293
    tyf00s
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Co do zdalnego dostepu to na bank musi byc gdzies w nim opcja odblokowujaca zarzadzenie przez wan (ustawiane na konkrtetny IP lub na wszystkie).
    Jesli chodzi o problem ze zdalnym dostepem przy pracy z dhcp to proponuje skorzystac z darmowego serwisu dyndns (np. no-ip.com) Instalujesz sobie malego klienta na kompie ktory pracuje jako serwis w tle i aktualizuje co zadany czas adres ip. Pozostaje tylko pamietac nazwe swojego hosta (jest spora lista domen do wyboru). Ja tak wchodze do siebie od paru lat z calego swiata. Przekierowujesz porty wybranych uslug i jazda :)
    Pozdrawiam Tyf00s
  • #11 3691948
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    tyf00s napisał:
    Co do zdalnego dostepu to na bank musi byc gdzies w nim opcja odblokowujaca zarzadzenie przez wan (ustawiane na konkrtetny IP lub na wszystkie).
    Jesli chodzi o problem ze zdalnym dostepem przy pracy z dhcp to proponuje skorzystac z darmowego serwisu dyndns (np. no-ip.com) Instalujesz sobie malego klienta na kompie ktory pracuje jako serwis w tle i aktualizuje co zadany czas adres ip. Pozostaje tylko pamietac nazwe swojego hosta (jest spora lista domen do wyboru). Ja tak wchodze do siebie od paru lat z calego swiata. Przekierowujesz porty wybranych uslug i jazda :)
    Pozdrawiam Tyf00s

moze wybije sie ponad przecietnosc...ale livebox ma takiego lijeta w sobie :> ,,, czasem czytam instrukcje z braku lepszego zajecia :P
  • #12 3692025
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Najprawdopodobniej wybiłeś się nad przeciętność.Aby zakończyć temat-skąd "zassać" instrukcję liveboxa?.Niestey nie posiadam w tej chwili dostępu do papierowej wersji.W swoim czasie zlekceawżyłem ją no już jej nie ma....
  • #13 3693579
    tyf00s
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Oj lenistwo tu niektorych bierze i na latwizne ida zamiast sami poglowkowac :)
    wyszukiwanie w google bezcenne: livebox manual i pierwsza pozycja
    za wszystko inne zaplacisz mastercard :)
    dzial 5.5.3 forwarding portow
    dzial 5.6.2.1 access control dla firewalla.
    dla zdalnego dostepu zostaw sobie tylko jeden kanal (cli lub web) w zaleznosci co preferujesz, nie grzeb w polisach firewalla jesli ich nie rozumiesz bo sobie tylko napsujesz.
    Powodzenia
    Tyf.
  • #14 3693653
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Bardzo dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Livebox domyślnie blokuje zdalny dostęp do panelu administracyjnego przez internet (WAN). Aby umożliwić zdalne zarządzanie, należy w ustawieniach routera odblokować opcję "remote administration" lub podobną, która pozwala na dostęp spoza sieci lokalnej. Ze względu na dynamiczne IP przydzielane przez operatora (zmieniające się co 24 godziny), zaleca się użycie usługi dynamicznego DNS (np. no-ip.com), która aktualizuje adres IP i umożliwia stały dostęp pod stałą nazwą hosta. Konieczne jest także przekierowanie odpowiednich portów (port forwarding) dla usług, które mają być dostępne zdalnie. W panelu Liveboxa hasło administracyjne domyślnie to "admin". Instrukcję obsługi Liveboxa można znaleźć przez wyszukiwarkę internetową, np. wpisując "livebox manual", gdzie w rozdziałach dotyczących przekierowania portów i kontroli dostępu opisane są szczegóły konfiguracji zdalnego dostępu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA