logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić MP3 w aucie przez USB, gdy działa na baterii 1,5V?

Mn1s1ek 19 Mar 2007 10:04 4040 7
REKLAMA
  • #1 3694400
    Mn1s1ek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam odtwarzacz MP3 podłączony w samochodzie poprzez zasilacz samochodowy. Ale, że empetrójka nie ma gniazda na zewnętrzne zasilanie więc skręciłem kabelki zasilacza ze sprężynkami/stykami od baterii.
    Wszystko działa OK ale te rozwiązanie ma pewne wady - w przypadku gdy chcę wyciągnąć empetrójkę celem "doładowania" muzyki muszę odkręcać kabelki co nie jest wygodne ani eleganckie.
    Wymyśliłem, że można kupić przedłużacz USB i wykorzystać gniazdo i podpiąć pod nie zasilanie z zasilacza. Potem gniazdo USB możnaby umieścić tak aby można było łatwo wsadzać i wyjmować playerka.

I tu pytanie - na schemacie komputerowego USB jest napisane, że podaje on prąd 5 V a przecież empetrójka działa na jednej baterii 1,5 V ?
    W sumie mam zasilacz regulowany 1,5V-12V ale wolałbym się upewnić przed przełączeniem na 5V.
  • REKLAMA
  • #2 3694749
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    zalezy to od mp3, bo np moja pod usb nie chciala odgrywac i mozliwe ze nie bedzie to tak dzialac... moze zmontuj cos co bedzie mialo ksztalt baterii 1.5V i podlutuj do tego kable od zasilacza...
  • REKLAMA
  • #3 3694941
    Mn1s1ek
    Poziom 11  
    No właśnie o to chodzi, że moja empetrójka DZIAŁA podłączona do kompa pod USB - wiem bo sprawdzałem.
    Potrzebuję tylko potwierdzenia, czy mam podać na styki USB 5 volt czy 1,5 volta.
  • REKLAMA
  • #4 3694992
    electro_Nick
    Poziom 33  
    komputer nie robi wyjatkow-daje zawsze 5V, ale zobacz jeszcze czy mp3 bedzie dzialac bez baterii podlaczone do kompa.
  • #5 3695110
    Mn1s1ek
    Poziom 11  
    Więc OK - sprawdziłem: MP3 DZIAŁA bez baterii zasilane z USB komputera.
    Jako, że nie jestem zbyt biegły w tematyce to wolę się upewnić co gdzie podłączyć - znalazłem schemat USB:

PIN 1 VBUS: +5 VDC
    PIN 2 D-: Data -
    PIN 3 D+: Data +
    PIN 4 GND: Ground

Po mojemu to pod PIN1 podłączam PLUS od zasilacza a pod PIN4 MINUS od zasilacza. Wydaje mi się, że DATA+/- to są styki do danych...

Czy dobrze mi się wydaje ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3695142
    electro_Nick
    Poziom 33  
    tak, to sa od danych, radze tylko sprawdzic dokladnie ktory pin w tym zlaczu jest pierwszy, a ktory ostatni-mi sie czesto myli to a w tym przypadku mogloby to sie nieciekawie skonczyc...
  • #7 3695220
    Mn1s1ek
    Poziom 11  
    Mam taki schemat (załącznik) - dosyć jasno jest to opisane więc pomylić się nie powinienem.
    Załączniki:
    • USB.jpg (4.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 4751962
    Śniący
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    Mój odtwarzacz mp3 odtwarza muzykę gdy jest podłączony pod port USB i ma wyjętą baterie. Gdy podłączam mu zasilanie pod styki 1 i 4 to na wyświetlaczu pokazuje się tylko info o niskim stanie naładowania baterii i odtwarzacz się wyłącza. Zasilacz jest ok. to LM317 z regulacją napięcia.
    Może do tych styków 2,3 też trzeba podłączyć napięcie?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasilania odtwarzacza MP3 w samochodzie przez USB, mimo że urządzenie fabrycznie działa na baterię 1,5 V. Użytkownik potwierdził, że jego MP3 działa podłączone do portu USB komputera, który standardowo dostarcza napięcie 5 V. Schemat USB wskazuje, że pin 1 to +5 V (VBUS), a pin 4 to masa (GND), natomiast piny 2 i 3 służą do przesyłu danych. Zaleca się podłączenie zasilania do pinów 1 i 4, jednak jeden z uczestników zauważył, że w jego przypadku odtwarzacz wyświetlał komunikat o niskim stanie baterii i wyłączał się, mimo zasilania z regulowanego źródła LM317 na pinach 1 i 4. Pojawiła się sugestia, że być może piny danych również wymagają odpowiedniego podłączenia lub sygnałów, aby urządzenie poprawnie działało bez baterii. Podkreślono konieczność dokładnego sprawdzenia oznaczeń pinów USB, aby uniknąć błędów w podłączeniu.
REKLAMA