logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson j210i nie włącza się po upadku, ale ładuje baterię

LucASWW 19 Mar 2007 19:15 1536 16
  • #1 3696153
    LucASWW
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dostałem tego SE z taką przypadłością, że jak nie ma podłączonego zasilacza to jest zupełnie martwy. Jak jest zasilany z zewn. to ciągle ładuje baterię. Problem w tym, że bateria jest naładowana.
    Coś takiego się stało podczas odbierania sms'ów. Fon nie jest uszkodzony. Przed tym wydarzeniem spadł na ziemię. Jednak nie stwierdziłem żadnych uszkodzeń. Na wszelki wypadek, przelutowałem elektronikę, jednak to nic nie pomogło. :(
    Firmware padł :?:
  • #2 3696303
    MILO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 16
    a wlacznik sprawdziłes ?
  • #3 3696387
    LucASWW
    Poziom 11  
    Tak, klawiaturka jest dobra. Wszystko wydaje się byś dobre, tylko telefon martwy :(
  • #4 3698468
    LucASWW
    Poziom 11  
    Telefon pobiera prąd około 5mA. Jak dłużej przytrzyma się klawisz włączający, to prąd wzrasta do 40mA. I tak to trwa do momentu, jak znowu dłużej nie przytrzymam włącznika. Po tym prąd spada z powrotem to wartości ~5mA. Bateria pobiera prąd około 0,5mA. I ta wartość pozostaje praktycznie na niezmienionym poziomie.
  • #5 3699543
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Soft i zobaczysz.
  • #6 3699765
    LucASWW
    Poziom 11  
    Też mi się tak wydaje. Tylko mam mały problem. :( Skoro ten fon jest oparty na arm'ie, i nie mając żadnego box'a, można go sflashować przez JTAG'a :?:
  • #7 3700198
    MARKOL
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Na 100% soft ten typ tak ma ale bez boxa sobie nie poradzisz no chyba ze masz dostep do emmy 3 :)
  • #8 3725029
    LucASWW
    Poziom 11  
    No, soft to nie jest :( Wszystko ładnie się czyta, ale kom dalej się nie włącza.
    Jakieś inne propozycje :?:
    Jeszcze raz przelutować płytkę :?: Czy elektronika padła :?:
  • Pomocny post
    #9 3729754
    Fyszo
    Poziom 37  
    To ze sie czyta nie znaczy ze ma sprawny soft. Te typy tak maja ze dzwiek nie chodzi,wibra, ladowanie i wiele innych i jest to czesto wina softu.
  • #10 3735787
    LucASWW
    Poziom 11  
    To zflaszowac go innym firmwarem "chodzącym" na 100% :?: I zobaczyć co dalej się będzie działo :?:
  • #11 3748711
    LucASWW
    Poziom 11  
    Sprawa się wyjaśniła :) Padł soft i jakiś scalak koło złącza. Ten co jest w czerwonym kółku.
    Dzięki za pomoc :P
    Załączniki:
    • Sony Ericsson j210i nie włącza się po upadku, ale ładuje baterię j210i.GIF (17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3751672
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    MARKOL napisał:
    Na 100% soft ten typ tak ma ale bez boxa sobie nie poradzisz no chyba ze masz dostep do emmy 3 :)

Sam dostęp do Emmy 3 nie pomoże (jeszcze karta potrzebna i hasełko). Co prawda zrobisz softa, baz karty, ale bez aktywacji się nie obejdzie. A tutaj już karta potrzebna :-)
  • #13 3752161
    Fyszo
    Poziom 37  
    ele mid napisał:
    MARKOL napisał:

Sam dostęp do Emmy 3 nie pomoże (jeszcze karta potrzebna i hasełko). Co prawda zrobisz softa, baz karty, ale bez aktywacji się nie obejdzie. A tutaj już karta potrzebna :-)

Seus (update online SE) tez bazuje na emmie. A jest za darmo.
  • #14 3754721
    LucASWW
    Poziom 11  
    ele mid napisał:
    MARKOL napisał:

Programowe zabezpieczenia dla mnie są nie straszne :P Tylko szkoda, że boxy potrzebują działającego bootloadera w komie. Jak boot padnie to już całkiem żle. Szkoda tylko, żeby użyć JTAG'a do przeflaszowania, trzeba zrobić full erase. :(
  • #15 3754837
    Fyszo
    Poziom 37  
    LucASWW napisał:
    Programowe zabezpieczenia dla mnie są nie straszne :P Tylko szkoda, że boxy potrzebują działającego bootloadera w komie. Jak boot padnie to już całkiem żle. Szkoda tylko, żeby użyć JTAG'a do przeflaszowania, trzeba zrobić full erase. :(

Cały problem ze emma jest online czyli trzeba sie logować na serwer który weryfikuje użytkownika i karte. Do tego sa klucze na odpowiednie softy. Nie wiem czy to coś znaczy ale emme pisała firma 'Cryptix' i nazwa nie wróży łatwego obejścia zabezpieczen.
  • #16 3755755
    LucASWW
    Poziom 11  
    Ciekawi mnie fakt, co tak SE ukrywa w tym emmy ?
    Czyżby obce pomysły bez wiedzy ich autorów :) :?:
    Już bardziej klarowną sytuację przedstawił broadcom. Mogę dostać programming guide do ich produktów, ale muszę powiedzieć do czego to będzie mi potrzebne, kiedy zamierzam uruchomić produkcję :) i czy przyślę im kilka sampli swojego produktu :)

P.S. A może mi ktoś powiedzieć co to jest za scalak w tym kółeczku :?:
  • #17 3967796
    ross7
    Poziom 12  
    Witam! Mam pytanko, wie ktoś co to jest za układ, ten w kółeczku powyżej?? I skąd ewentualnie można go wymontować?? Mam identyczny przypadek jak w temacie.
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Sony Ericsson j210i po upadku nie włącza się bez podłączonego zasilacza, mimo że bateria jest naładowana i telefon ładuje ją z zewnętrznego źródła. Telefon pobiera prąd około 5mA, który wzrasta do 40mA przy dłuższym przytrzymaniu przycisku włączania, jednak nie uruchamia się. Klawiatura i włącznik są sprawne, a przelutowanie elektroniki nie przyniosło efektu. Podejrzewano uszkodzenie oprogramowania (softu), jednak bez dostępu do specjalistycznych narzędzi typu box lub programu Emmy 3 nie można go łatwo zflashować. Programowe zabezpieczenia wymagają aktywacji i karty, a bootloader musi być sprawny, co komplikuje naprawę. Ostatecznie problemem okazał się uszkodzony soft oraz scalak znajdujący się przy złączu (oznaczony czerwonym kółkiem). Dyskusja poruszała także kwestie zabezpieczeń oprogramowania Sony Ericsson i trudności z ich obejściem bez odpowiednich narzędzi i kluczy. Pojawiło się pytanie o identyfikację uszkodzonego układu scalonego, który jest kluczowy dla działania telefonu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA