logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Która karta graficzna? Płyta główna msi kt4v (ms-6712).

zopola 22 Mar 2007 11:21 2368 10
REKLAMA
  • #1 3706135
    zopola
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Mam kilka pytan - otoz kupilem plyte glowna msi kt4v (ms-6712) z prockiem athlon xp 2000+.
    Obudowe, zasilacz, dysk, naped cd, ... mam - wykorzystam ze starego, aktualnego kompa.
    Brakowac mi jednak bedzie, czyt. dokupic bede musial, karte graficzna i pamiec ddr.
    I stad moje pytanie - co konkretnego wybrac z mnostwa ofert?

Pamiec ddr chcialbym wielkosci 512MB gdyz jest to najrozsadniejsze rozwiazanie pod wzgledem i wielkosci (potrzeb) i ceny. Tylko ktora? Moze taka
    http://moto.allegro.pl/item175275250_samsung_cl3_ddr_512mb_266_333_400mhz_nowe_w_wa.html
    albo
    http://moto.allegro.pl/item175798409_pamiec_ram_512_mb_pc3200_ddr_400_mhz_nowe.html
    a moze zaszalec i sprawic sobie infineon??? Tylko, ze ona jest dwustronna wiec moja plyta widzialaby tylko polowke z jej pojemnosci 256MB albo cos zle rozumiem?
    http://moto.allegro.pl/item175815630_super_oferta_ddr_512mb_333mhz_nowa_fv_gw.html
    Albo jeszcze co innego?

Co do karty graf to tu juz jestem ze tak powiem calkiem w lesie ;) Gosciu od ktorego kupowalem ta plyte zaproponowal mi, jako przyklad oczywiscie, cus takiego
    http://moto.allegro.pl/item173603504_atiradeon_9600pro_256bit_256mb_ddr_400_500mhz_box.html
    No coz nie znam sie za bardzo na kartach ale np. ta wlasnie odpowiadalaby mi pod dwoma wzgledami - ceny i wyjscia tv. Przegladajac allegro niewiele mozna znalesc kart ponizej 200 i chyba nie sa one tez za bardzo godne polecenia. Chcialbym miec wyjscie tv zeby sobie jakis film (albo nawet gre?) z kompa zobaczyc na tv.

Moze jako ostatnie przeznaczenie samego kompa - najogolniej mowiac multimedialne - filmy, gry, ... a to wszystko najlepiej jeszcze z mozliwoscia ogladania na tv.
    Chyba jasno sie wyrazilem i podalem najiostotniejsze szczegoly.
    Z gory dzieki za odpowiedzi i wyrozumialosc ;)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3706662
    zopola
    Poziom 11  
    Dziekuje za odpowiedz i mam nadzieje, ze sie jeszczek jakas pojawi ;)

Zgodnie ze wskazowkami kol conQeror kupilem - Kingston KVR333X64C25/512 - a wiec kingston o timingu 2,5. A wiec temat pamieci (raczej dobrze/b.dobrze) zalatwiony :)

Pozostala jeszcze ta nieszczesna karta graficzna :(
    Co do propozycji kol conQeror - hmm no coz, szczerze mowiac nie przekonuje mnie ona tak do konca. Mam pewne watpliwosci - po pierwsze uzywana. Jak dlugo moze mi posluzyc uzywana karta?
    Po drugie o ile jednostki MB mi cos mowia o tyle potoki i inne juz nic. Proponowana, przykladowa oczywiscie, przeze mnie karta miala 256MB a ta ma 128MB. Chociaz "ta moja" karta ma o wiele bardziej rozbudowany opis to nie doszukalem sie w nim jednak zadnych "potokow" ;) a wiec moze rzeczywiscie jest ta proponowana przez kol bardziej wydajna? Jak sie nie ma czym chwalic to sie to pomija w opisie.
    No i ostatnia rzecz to nie doszukalem sie wzmianki o tym by ta proponowana przez kolege karta mial wyjscie tv co jak juz pisalem wczesniej nie jest warunkiem ale w miare mozliwosci tez by mi na tym zalezalo co z kolei nie oznacza bynajmniej ze wybiore gorsza/slabsza karte tylko ze wzgledu na wyjscie tv.

Pozdrawiam

Ps. Co do wyboru pamieci nie mialem z tym zbyt powaznych problemow ale co do karty ... jak dla mnie - tragedia, wiec zdaje sie na fachowosc, rzetelnosc i obiektywizm kolegow.

Dodano po 59 [minuty]:

A wiec po googlowaniu przedstawie do jakich wnioskow doszedlem. Mianowicie 2-ga propozycja kol lucask87 wydaje sie byc najlepszym, proponowanym tutaj do tej pory wyborem. Ma o ile nic nie pomieszalem - najszybsze taktowanie, przepustowosc, ... innymi danymi bedac przynajmniej na rowni z innymi, dotychczas tutaj proponowanymi.

Oczywiscie nie biore na siebie odpowiedzialnosci co do poprawnosci moich wnioskow ;)

Chcialbym sie najlepiej zmiescic w przedziale 180-220PLN no chyba, ze za niewiele wiecej, powiedzmy ok. 20-30PLN byloby duuuzo wiecej ;)

Chcialbym tez dzisiaj jeszcze podjac jakis wybor bo z dnia na dzien ani nie stane sie expertem w tej dziedzinie ani nie pomnoza sie jakos cudownie moje pieniadze ani tez nie przejrze calego netu w poszukiwaniu odpowiedzi co najlepsze, co najtrwalsze, .... Po prostu nie mam ani na tyle cierpliwosci ani checi ani czasu.

Ostatnie co chcialbym do tego wszystkiego dodac to to, ze ta karta powinna byc na zlacze agp max 8x, musi wspolpracowac dobrze z moja plyta i prockiem, oraz to, ze niekoniecznie w tej konfiguracji musi istniec mozliwosc jej wykorzystania ma maxa. Ewentualna, niewielka, rezerwa "mocy" na pewno niczemu nie zaszkodzi a wrecz moze sie przyczynic do trwalosci, okresu exploatacji samej karty.

Pozdrawiam raz jeszcze
  • #5 3706922
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Potoki mozna objaśnić w łopatologiczny sposób że im więcej tym szybciej i lepiej, ale nie zawsze bo liczą się też takie czynniki jak zastosowany typ pamięci ich prędkości i pojemność wielkość szyny czy są na AGP czy na PCI-express. Ale 9800Pro będzie dobrym wyborem. A co do używanej karty to jeśli była dobrze użytkowana to będzie oki ja sam mam uzywaną .

P.S. Jeśli chcesz wydać do 300 zł to mam w podpisie bardzo wydajną kartę na AGP.
  • #6 3707272
    zopola
    Poziom 11  
    Tak mi sie tez zdawalo z tymi potokami ;)

Potrzebuje o czym zreszta juz pisalem karte na AGP (max8x), PCI-express odpada ze wzgledu na plyte.

Tez mi sie wydaje, ze 9800pro bedzie dobrym wyborem choc teraz wygooglowalem, ze 6600GT (za ok.250PLN) bije go (9800) na glowe. Prawda to???
    Zmiescilby by sie on w gornej, maxymalnej zakladanej przeze mnie cenie i roznica ponoc spora. Hmm bede dalej googlowal ale za opdpowiedzi/podpowiedzi bede niezmiernie wdzieczny :)

300PLN nie wchodzi wogole w gre, moj max 240-250PLN i to tylko w przypadku jak pisalem post wyzej.

Pozdrawiam
  • #7 3707619
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    No to weź tego 6600GT jest lepszy niż 9800 , a wydajnościowo podobny do X800GTO
  • REKLAMA
  • #8 3707724
    petrox
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Ja również chcę się zapytać jaką karte graficzną wybrać za 150-200zl.
    GA-7N400-Pro2
    AMD Athlon 2800
    2x512MB DDR 400Mhz
    Zasilacz Modecom Feel2 400W

Obecnie mam GeForce 2 400MX 64MB.
    Według mnie do 150zł warto kupić:
    ASUS 6200 256Bit NV44 128M TV/DVI HDTV BOX TURBO
    Cena obecnie jest 165zł, ale wcześniej widziałem je za 145 skąd taka podwyżka? W rankingu chip'a również jest za 145.
    sus N6200/TD/128
    Jesli chodzi o przedział do 200zł to:
    AGP x4/x8 RADEON 9600PRO 256bit 256MBDDRII 520/730

Co polecacie?
  • REKLAMA
  • #9 3707828
    zopola
    Poziom 11  
    6600gt jest wlasnie ponoc lepszy od 9800pro tyle tylko, ze dane wg. mnie mowia dokladnie cos odwrotnego. Tego nijak nie potrafie zrozumiec.

9800pro ma albo 128mb pamieci i 256bit szyne czy cus albo odwrotnie - zalezy od (??konkretnego modelu??) - 256mb/128bit

6600gt ma z reguly po 128mb i 128bit ; bywaja 256mb/128bit wiec w czym jest tak znacznie lepsza??? Jak sie nie myle to ma ona tylko troche szybszy ... czas dostepu pamieci czy jakos tak. I jak sie to ma do mb, bit? Juz pomalu nie wiem czym sie sugerowac :(

Moglby ktos nastepny poprzec swoja wypowiedz konkretnym linkiem moze tak jak to czynili koledzy w tym watku wczesniej???
    Zalezy mi troche na czasie gdyz jak juz pisalem wczesniej nie bede w stanie z wielu, roznych, przyczyn poswiecic kolejnego dnia na to.
    Dzieki za odpowiedzi i prosze o nastepne ;)
  • #10 3708102
    P-men
    Poziom 11  
    Ja proponował bym karte 6600gt. Przy wyborze karty trzeba pamietać zeby zwrócić uwaga na pamięc jaka jest na kości pamiei nie sugerować się napisem na pudełku
  • #11 3713563
    zopola
    Poziom 11  
    Witam

Mysle, ze padly tu bardzo rozsadne propozycje godne przemyslenia.
    Googlujac utwierdzilem sie w przekonaniu, ze mimo wszystko 6600GT jest najbardziej wydajna ("najlepsza"). Co do tego panuje wrecz wyjatkowa zgodnosc.
    Mysle, ze jezeli uda sie w miare przystepnej cenie (niewiele drozej) dostac 6600gt to nie ma sie nawet co zastanawiac, tylko brac ;)
    Sam kupilem 6600GT i mysle, ze bede z niej zadowolony - czekam az dojdzie :)
    Dlatego tez temat uwazam za zamkniety.

Dziekuje za wszystkie wypowiedzi
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada płytę główną MSI KT4V (MS-6712) z procesorem Athlon XP 2000+ i potrzebuje zakupić pamięć DDR 512MB oraz kartę graficzną na złącze AGP 8x. W dyskusji rekomendowano pamięci Kingston lub Goodram o niskich timingach, co zostało potwierdzone przez użytkownika zakupem Kingston KVR333X64C25/512. W kwestii karty graficznej pojawiły się propozycje modeli ATI Radeon 9500 Pro 128MB, Radeon 9700 Pro 128MB 256bit z TV-out oraz HIS Excalibur 9800 Pro. Użytkownik rozważał również kartę NVIDIA GeForce 6600 GT, która według dyskusji jest wydajniejsza od 9800 Pro i porównywalna do X800 GTO, mieszcząc się w budżecie około 240-250 zł. Podkreślono, że przy wyborze karty AGP należy zwracać uwagę na typ i pojemność pamięci na kościach, a nie tylko na oznaczenia na pudełku. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zakup GeForce 6600 GT, uznając ją za najlepszy wybór w swoim przedziale cenowym i kompatybilną z płytą MSI KT4V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA