logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwa telewizory do rozdzielacza Telmore bez utraty sygnału?

Shorty_05 22 Mar 2007 23:07 2981 11
REKLAMA
  • #1 3708872
    Shorty_05
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Mam aster wykupiony internet i kablówka, więc mam rozdzielacz telmore na TV i dane. Chciałbym podłączyć dwa telewizory. Cy lepiej kupić rozdzielacz też telmore tylko na 2tv i dane, czy lepiej podzielić to jedno wyjście na dwa zwykłym rozdzielaczem?? Co jest lepsze czy przy rozdzielaczu na 2tv i dane nie bede miał słabszego sygnału internetu??
  • REKLAMA
  • #2 3709005
    tomboy81
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam!!!
    Jesli zastosujesz gniazdo multimedialne z dwoma wyjsciami na tv ma ono okolo 7 db tumienia na kazdym wyjsciu tv.
    Jesli dodasz do istniejacego gniazda telmor- na wyjsciu tv, tzw rozgaleznik 1/2 tez bedziesz mial tez okolo 7 db tlumienia na kazdym wyjsciu tv.
    Rozgaleznik multimedialny 2razy tv i raz dane ma na wyjsciu tv okolo 7db.
    Gdy polaczysz rozg. multimedialny 1 tv i rozgaleznik to masz 3db+3.7db tzw rozgaleznik 1/2 czyli tez 7na kazdy z telewizorow.
    Zeby internet funkcjonowal ok przypuszczam ze masz okolo71 db na wej do mieszkania.
    71 - 3db gniazdo - 3.7 rozgaleznik to jest ~64 + kabel okolo 4 db (kabel 5.9okolo 18db na 100m, kabel6.0 okolo 16 db na 100m)= 60 db na kazdy tv powinno byc ok.
  • #3 3709847
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Witam

Na wyjściu RTV możesz załozyć rozgałęźnik 1/2 firm: Telmor, Tratec, Multiline jeżeli obraz nie będzie zadawalający - sprawdź w umowie czy gwarantują poprawny odbiór na dwóch telewizorach.

Pzdr
  • #4 3710087
    Shorty_05
    Poziom 10  
    tomboy81 Wszystko przedstawiłeś fachowo, ale krótkomówiąc które rozwiązanie jest lepsze, żebym nie miał słabszego neta?? Bo ze względów estetycznych to chyba lepiej rozdzielacz na 3 bo mam tylko 1 skrzyneczke, chociaż 1/2 TV bedzie taniej.
  • REKLAMA
  • #5 3711119
    tomboy81
    Poziom 12  
    Jesli masz mozliwosc poprowadzenia sygnalu odrazu od gniazda multimedialnego na 2 tv to zastosuj rozdzielacz 1 raz dane i 2 razy tv.
    Mniej zlacz mniej problemow.
    Co do sygnalu netu to jest on odfiltrowany na wyjscia tv i nie ma wplywu podlaczenie jeszcze tego jednego odbiornika. Jesli sie go podlaczy (te dwa telewizory) za gniazdem multimedialnym oczywiscie.
    Podaj mi symbol modemu to podesle ci link do odczytania mocy sygnalu jaki dostajesz(Jesli bede znal ten model modemu kablowego).
  • REKLAMA
  • #7 3712318
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Shorty_05 napisał:
    Motorola SB5101E

Dodano po 5 [minuty]:

http://allegro.pl/item176856978_rozgaleznik_malostratny_telmor_ra3f_3xf_4632.html -czy taki jest ok??

Witam

Potrzebujesz zwrotnicę multimedialną na dwa wyjścia TV lub rozg 1/2 - to urządzenie to rozg. 1/3.
    Na twoim miejscu nie ingerowałbym w istniejącą sieć, założył - tak jak pisałem rozg 1/2 na torze rtv.

wejdź na strone modemu 192.168.100.1
    odczytaj upstream i downstream

pzdr
  • #8 3712956
    tomboy81
    Poziom 12  
    Posluchaj kolegi kasprzyka i kup tzw rozdzielacz multimedialny ,a nie rozgaleznik 1/3.
    Poniewaz nie ma on filtra (ten rozgaleznik 1/3) ,ktory bedzie zapobiegal przedostawaniu sie smieci w kanal internetowy.
    Tak jak pisal pan kasprzyk wpisz w przegladarce internetowej ten adres i wyskoczy strona serwisowa modemu daj diagnostic (po lewej link) tam powinny byc poziomy sygnalu.
    Sygnal downstream bedzie twoim sygnalem ,ktory modem dostaje z kabla.
    Dodaj do niego 68 i bedziesz mial sygnal na wejsciu na modem podany w db.
    ps. nie kombinuj z czestotliwosciami ktore da sie w niektorych miejscach wpisac bo nie bedziesz mial netu ,a predkosci nie zmienisz :-)

Dodano po 5 [minuty]:

http://www.telmor.pl/WK/Karta?gr=48&deal=Telmor
    To przyklad gniazda multimedialnego na poziomie.
  • REKLAMA
  • #9 3719138
    Shorty_05
    Poziom 10  
    Wiecie gdzie mogę kupić takie gniazdo multimedioalne w warszawie??
  • #10 3719201
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Shorty_05 napisał:
    Wiecie gdzie mogę kupić takie gniazdo multimedioalne w warszawie??

Witam

Nie do końca zostałem zrozumiany - żeby nie ingerować w siec TVK, załóż rozg 1/2 na wyjściu RTV - będziesz miał niższe koszty, spokojna głowę nie wpłyniesz na internet, jeżeli obraz będzie niezadawalający - czytaj moją wypowiedź wyżej.

pzdr
  • #11 3719319
    Shorty_05
    Poziom 10  
    No dobra, rozumiem. Przydała by się jakaś skrzyneczka do takiego rozdzielacza, bo potem lipa tak na wierzchu wszystko.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omówiono podłączenie dwóch telewizorów do rozdzielacza Telmor bez utraty jakości sygnału internetowego. Zaleca się zastosowanie rozdzielacza multimedialnego z dwoma wyjściami TV i jednym na dane (np. rozdzielacz 1x dane i 2x TV), co minimalizuje liczbę złączy i potencjalne problemy z sygnałem. Rozgałęźniki 1/2 RTV (np. Telmor, Tratec, Multiline) są również możliwe, ale mogą powodować tłumienie sygnału około 7 dB na każdym wyjściu TV. Ważne jest, aby nie ingerować w istniejącą sieć kablową i stosować urządzenia z filtrami zapobiegającymi zakłóceniom w kanale internetowym. Poziom sygnału na wejściu do mieszkania (około 71 dB) oraz tłumienia w gniazdach i kablach pozwala na prawidłową pracę internetu i TV. Modem Motorola SB5101E umożliwia sprawdzenie parametrów sygnału przez stronę konfiguracyjną (192.168.100.1). Dla estetyki można zastosować obudowy na rozdzielacze multimedialne Telmor, choć nie zawsze są dostępne dedykowane obudowy na rozgałęźniki 1/2. Linki do produktów Telmor zawierają przykłady gniazd i rozdzielaczy multimedialnych odpowiednich do takiego zastosowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA