logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić stabilność członu oscylacyjnego z macierzami A, B, C, D?

Styler1984 23 Mar 2007 19:09 3254 21
REKLAMA
  • #1 3711546
    Styler1984
    Poziom 10  
    Witam serdecznie,
    zwracam się do Was z prośbą:
    dany jest układ dynamiczny: człon oscylacyjny o znanych macierzach A,B,C,D. Mam sprawdzić stabilność tego układu tylko że nie wiem jak...
    Mam już obserwowalnoś, sterowalność, a stabilności w moich materiałach nie ma :(
    I do tego muszę jeszcze napisać jakie są rodzaje stabilności.

z góry serdecznie dziękuję za każdą pomoc

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3711642
    Styler1984
    Poziom 10  
    Dzięki serdeczne za szybką odpowiedź :)
    Wiem już jakie są rodzaje stabilności.
    Ale z tym badaniem... Co mam zrobić z tymi macierzami, bo nie bardzo rozumiem... Jakbyś mógł wyjaśnić Łopatologicznie :)
  • REKLAMA
  • #4 3711664
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    Styler1984 napisał:
    Witam serdecznie,
    zwracam się do Was z prośbą:
    dany jest układ dynamiczny: człon oscylacyjny o znanych macierzach A,B,C,D.

macierzach, czy parametrach A, B, C, D, macierzy łańcuchowej?
    Podaj tu te parametry.

Styler1984 napisał:
    Mam sprawdzić stabilność tego układu tylko że nie wiem jak...

Kryteriów badania stabilności układów dynamicznych znanych jest kilka, np.; Hurwitza, Lapunowa, Routha, Michajłowa, czy Nyquista.

Styler1984 napisał:
    Mam już obserwowalnoś, sterowalność, a stabilności w moich materiałach nie ma :(

Skoro policzyłeś (wyznaczyłeś) te parametry, to je tu podaj.

Styler1984 napisał:
    I do tego muszę jeszcze napisać jakie są rodzaje stabilności.

Z rodzajami stabilności jest podobnie jak z rodzajami równowagi dynamicznej, mogą być; stałe (metatrwałe), chwiejne, czy obojętne.

Pozdrawiam
  • #5 3711740
    Styler1984
    Poziom 10  
    A = l 0 1 l B=l 0 l C=l 1 0 l D= l 0 l
    .....l -1 -1 l .. l 1 l

Takie mam warunki:
    -na obserwowalność: macierz W=l C*, A*C* l musi mieć wyznacznik różny od 0 (* - transponowane)
    - na sterowalność: macierz S=l B,AB l musi mieć wyznacznik różny od 0

Czy są jakieś podobne warunki na stabilność?
  • #6 3711874
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    Styler1984 napisał:
    A = l 0 1 l B=l 0 l C=l 1 0 l D= l 0 l
    .....l -1 -1 l .. l 1 l

przede wszystkim, to co wyżej napisałeś, to chyba nie są macierze (tablice), tylko co innego.
    Lepiej podaj tu cały opis dynamiczny tego członu oscylacyjnego, ponieważ skoro jest on oscylacyjny, to musi być członem analogowym i te zero-jedynkowe zapisy mi tu nie pasują.
    Poza tym, nie bez znaczenia jest jakiej wielkości fizycznej te oscylacje dotyczą.

Pozdrawiam
  • #7 3711888
    Styler1984
    Poziom 10  
    Mam tylko to co napisalem przed chwilą, nie wiem jakich wielkości to dotyczy. A dane zostały zaakceptowane przez nauczyciela, więc chyba sa poprawne :)
  • #8 3711958
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    Styler1984 napisał:
    Mam tylko to co napisalem przed chwilą, nie wiem jakich wielkości to dotyczy. A dane zostały zaakceptowane przez nauczyciela, więc chyba sa poprawne :)

ciekawe, przynosisz tu jakąś szczegółową i szczątkową wiedzę, a automatyczna regulacja tu przecież już klasyka, więc nie bardzo wiem co tym wszystkim sądzić.
    W jakiej to szkole (średnia, wyższa) dostałeś to zadanie?
    Przecież, by cokolwiek zrobić z jakimkolwiek członem (liniowym) automatycznej regulacji, to musi być dany opis jego dymiki.
    Jak dotąd, tego tu nie podałeś, przynosisz tylko coś, co efektem jakiś Twoich obliczeń, czy danych, których na dodatek nie potrafisz mi dokładnie opisać (skoro; A, B, C, D, mają być jakimiś macierzami, to muszą być elementem rówań, a tego tu nie widzę).
    Analiza wstecz też mi nie pomaga, ponieważ równania członów oscylacyjnych są mi dobrze znane i nie bardzo wiem do czego, to co tu napisałeś, mam to doczepić.

Pozdrawiam
  • #9 3711972
    Styler1984
    Poziom 10  
    Chodzi Ci o coś takiego?
  • #10 3712048
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    to teraz popatrz ile mam pytań:

Pozdrawiam
  • #11 3712134
    farmazon3000
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    szanowni koledzy

to jest opis w przestrzeni stanu systemu dynamicznego
    x'=Ax+Bu
    y=Cx+Du

musisz zajrzeć do książki Kaczorka, Podstawy teorii sterowania

tam wszyściutko jest opisane
  • #12 3712136
    Styler1984
    Poziom 10  
    To wszystko co mam:

Jeżeli znalazłyby się jakieś warunki na stabilność podobne do tych które napisalem wcześniej dla sterowalności i obserwowalności, to będę uszczęśliwiony :)
  • REKLAMA
  • #13 3712145
    farmazon3000
    Poziom 15  
    stabilność: jeśli wszystkie wartości własne macierzy A mają częsci rzeczywiste ujemne to ten system jest stabilny

bardziej łopatologicznie?
  • #14 3712168
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    teraz popatrz i porównaj, co napisałeś Ty, a co napisał wyżej (w obu swych postach) Kolega :arrow: farmazon3000... :D
    Dobrze wiedziałem o co biega, a podręcznik (nie jeden) Prof. Kaczorka, jak i Jego samego, dobrze znam, ale nie o to chodzi, by napisać suche wzory bez ich zrozumienia.

Pozdrawiam
  • #15 3712201
    Styler1984
    Poziom 10  
    Czyli w moim konkretnym przypadku występuje 0 i 1, więc nie wszystkie są ujemne, a więc system nie jest stabilny, tak?
  • #16 3712217
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    Styler1984 napisał:
    Czyli w moim konkretnym przypadku występuje 0 i 1, więc nie wszystkie są ujemne, a więc system nie jest stabilny, tak?

wartość własna macierzy, to nie to samo co wartość elementu tej macierzy, zobacz tam:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Warto%C5%9B%C4%87_w%C5%82asna i tam:
    http://home.agh.edu.pl/~joannal/Wartosci%20i%20wektory%20wlasne.pdf

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #17 3712251
    Styler1984
    Poziom 10  
    Widzę że dla Was jest to proste, ale dla mnie niestety nie :( Proszę, powiedzcie jak to jest w tym konkretnym przypadku...
  • #18 3712275
    farmazon3000
    Poziom 15  
    warotsc wlasna to rozwiazanie rownania

det(LI-A)=0

gdzie L to właśnie te wartości własne
    I to macierz jednostkowa
    det to wyznacznik macierzy

L należą do zbioru liczb zespolonych

tutaj:
    L²+L+1=0
    rozwiązania tego równania to wartosći włąsne
  • #19 3712310
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    Styler1984 napisał:
    Widzę że dla Was jest to proste, ale dla mnie niestety nie :( Proszę, powiedzcie jak to jest w tym konkretnym przypadku...

to kto ma otrzymać ocenę; Ty, czy my?
    Podałem Tobie jeszcze kilka innych kryteriów stabilności za pomocą których możesz sobie zbadać, czy ten układ jest stabilny.
    Metoda badania stabilności poprzez wartości własne macierzy do najłatwiejszych nie należy... ja, z przytoczonych przez Ciebie wyżej zapisów, widzę bez badania jaki jest status tego obiektu regulacji.
    Jednak nie przywykłym, by za delikwenta; "łowić ryby", oprawiać" i "podawać na talerzu do komsupcji".
    Ode mnie możesz tylko liczyć na "wędkę"... i podpowiedź "jak łowić".

Pozdrawiam
  • #20 3712348
    Styler1984
    Poziom 10  
    Poprosze o wędkę i wyraźną, zrozumialą instrukcję jak łowić :)
  • #21 3712490
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    Styler1984 napisał:
    Poprosze o wędkę i wyraźną, zrozumialą instrukcję jak łowić :)

to o co wyżej prosisz, już dawno otrzymałeś... :cry:
    wiedzy nabywanej na Wyższej Uczelni przez kilka semestrów nie da się zawrzeć w jednym poście.

Pozdrawiam
  • #22 3712653
    Styler1984
    Poziom 10  
    Panowie, ja nie jestem fanem, elektroniki, automatyki czy sterowania. Nie mam o tym pojęcia. W szkole jakoś nie bardzo nam to tłumaczą (a raczej nie tłumaczą...) To nie jest moje hobby, ja tylko chcę zaliczyć to sprawozdanie i nic więcej. Pomóżcie...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metody sprawdzenia stabilności członu oscylacyjnego opisanego macierzami stanu A, B, C, D w układzie dynamicznym. Użytkownik posiada warunki na obserwowalność i sterowalność, ale nie zna kryteriów stabilności. Wskazano, że stabilność układu liniowego w przestrzeni stanu można ocenić na podstawie wartości własnych macierzy A – system jest stabilny, gdy wszystkie wartości własne mają ujemne części rzeczywiste. Podkreślono, że wartości własne to rozwiązania równania det(λI - A) = 0, gdzie λ są liczbami zespolonymi. Wskazano również na klasyczne kryteria stabilności, takie jak Hurwitza, Routha, Lapunowa, Michajłowa i Nyquista. Użytkownik otrzymał odnośniki do literatury, m.in. podręcznika prof. Kaczorka, gdzie opisane są podstawy teorii sterowania i stabilności. Zwrócono uwagę, że zrozumienie i praktyczne zastosowanie tych metod wymaga wiedzy zdobywanej na uczelni wyższej i nie da się tego w pełni wyjaśnić w krótkiej odpowiedzi. Użytkownik prosił o prostą instrukcję, jednak odpowiedzi podkreślały konieczność samodzielnej nauki i zrozumienia podstaw analizy układów dynamicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA