logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udostępnić internet sąsiadowi na HP Compaq nc6220 z WPA?

PASIOLL 23 Mar 2007 19:32 1152 1
REKLAMA
  • #1 3711649
    PASIOLL
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich ….

Chciałbym mojemu sąsiadowi z za ściany udostępnić mojego neta. Moje AP jest postawione na sprzęcie z Gigabyta GN-BC01. Sąsiad ma laptopa HP Compaq nc6220 z wbudowaną karta Intel® PRO/Wireless 2200BG, system to win Professional. Problem polega na tym, że gdy zdejmę zabezpieczenia z sieci, czyli wyłączne WPA i wył ukrywanie SSIDA jego laptop ma połączenie z siecią i net działa. Przy zabezpieczonej sieci nie działa. Nie mogę nigdzie znaleźć w jego sprzęcie gdzie się go konfiguruje. Jego laptop, że jest własnością firmy, w której pracuje ma założone hasło administratora i tak mi się zdaje, że tu jest problem. Bez uprawnień administratora nie da się tego skonfigurować. Jeśli się mylę to proszę poprawcie mnie.

Nadmienię, że żadne zabezpieczenie nie może być wł bo wtedy netu niema. Nawet nie wiem, od czego to zależy, ale raz działa raz nie, gdy SSID jest ukryty. Generalnie sieć ma być, „open” i wtedy działa. Nie chodzi mi o rozszyfrowanie hasła administratora tylko jak to jest możliwe o sposób konfiguracji (w moim lapku nie miałem z tym problemów). Wiadomo siec lepiej mieć troszkę zabezpieczoną przed jakimś innym sąsiadem udającym hakera…

Dzieki za pomoc ...
  • REKLAMA
  • #2 3711669
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Tak jak myslisz, aby skonfigurowac polaczenie sieciowe potrzeba odpowiednich uprawnien w systemie. To ze czasem dziala na ssid ukrytym a czasem nie oznacza ze jego system jak juz raz rozpoznal siec przy rozglaszanym ssid pozniej juz go zna i sie z nim laczy nawet jak jest ukryty, wszystko zalezy od konfiguracji klienta radiowego w tym systemie, ale jezeli on ma ograniczenia jako user w systemie to nie powalczysz duzo z zabezpieczeniami.
REKLAMA