logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-A2521D AE1C - problem z uruchamianiem po wyłączeniu pilotem

Eljot 23 Mar 2007 23:14 2999 16
REKLAMA
  • #1 3712707
    Eljot
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Mam dziwny problem ze staruszkiem,trafił do mnie po przejściach więc trochę czasu musiałem poświęcić na uporządkowanie układu. I wszystko wyglądało ok, załączył się bez problemu,na polecenia z pilota i klawiatury reakcja też w porządku,zapamiętuje nastawy. Po wyłączeniu i ponownym załączeniu wył sieciowym wszystko jest ok. Problem zaczyna się po wyłączeniu pilotem. Zamiast stabilnego czuwania są cykliczne próby załączenia się tv ze startem wysokiego i ramki. Nie reaguje na pilota ani klawiaturę można tylko wyłącznikiem sieciowym wył. Przy ponownym załączeniu już tylko cyklicznie próbuje się uruchomić tak jak po wył pilotem. Wymieniłem pamięć i sytuacja się powtarza tzn załączany i wyłączany wył sieci pracuje normalnie dopóki nie wyłączy się go pilotem.Porównałem zawartość pamięci po wył pilotem i stwierdziłem, że jest parę różnic w stosunku do wstępnie zaprogramowanej.Żeby TV ponownie uruchomić trzeba znów zaprogramować pamięć.Podmieniłem procesor SDA 20560-A012 na SDA 20560-B512 ,sprawdziłem reset,okolice procesora i bez rezultatu. Dziwna usterka ,tyle już tych TV przeszło przez moje ręce ale czegoś takiego nie spotkałem ,może ktoś miał takiego gada i dał mu radę. Będę wdzięczny za sugestie.:idea:
  • REKLAMA
  • #2 3712978
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Żeby TV ponownie uruchomić trzeba znów zaprogramować pamięć

A na czystej nie wystartuje? Jaką pamięć włożyłeś?
    Ze stabilizatorem 5V wszystko w porządku? Posprawdzaj drabinki rezystorowe koło procka.
  • REKLAMA
  • #3 3714261
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Ocena: 47
    Może jednak rutyna? Przerwy przy trafie WN, szczególnie iskrzenie masy robią takie ja...

Pozdrowienia.
  • #4 3714291
    struzynski
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    witam.sprawdz c606, c617,c611,c608
  • #5 3714923
    Eljot
    Poziom 14  
    Dzięki za zainteresowanie!
    Elka z zasilacza poszły na pierwszy ogień-wszystkie nowe.
    Na czystej pamięci nie startuje tzn, pulsuje tak jak po wyłączeniu pilotem i na pilota ani klawiaturę nie reaguje dlatego zakładam wstępnie zaprogramowaną.
    Co do przerw to nigdy nie wiadomo czy się wszystkie usunęło ale mam wrażenie że niema , dosyć mocno go traktowałem jak chodził.
    Wygląda to tak jakby nie pracował w trybie standby.Na 29 nodze procka jest niski stan,czyli tv załączony a gdy pulsuje to na 29 też napięcie skacze z tym że odwrotnie ale to logiczne bo wszystkimi napięciami huśta.
    Zastanawiające jest to, co powoduje zmiany w zapisie pamięci.
    Stabilizator 5V i napięcie zamiast 5 jest 4,9V.
    Muszę chyba jeszcze posprawdzać rezystory koło procka ,co już częściowo zrobiłem. Ale to w poniedziałek będę walczył.
    O rezultatach powiadomię :idea:
  • REKLAMA
  • #7 3718111
    Eljot
    Poziom 14  
    Wyciągam z tv wkładam do programatora Versaprog kasuję pamięć więc jast czysta,zakładam do tv i mam efekt, że się próbuje załączyć i zaraz się wyłącza czyli tak jak po wył pilotem. Na zaprogramowanej wstępnie startuje po włączeniu wył sieciowego i wszystko jest ok aż do momentu wył go pilotem. W zasadzie jakby wydłubać klientowi przycisk stb z pilota to nigdy nie zorientowałby się, że z TV jest coś nie w porządku. Zdaję sobie sprawę mirex, że wygląda to dosyć dziwnie i jakbym tego nie widział to też trudno by mi było uwierzyć, że tak jest. Nie wsadzałem do tego TV nigdy czystej pamięci więc nie wiem czy powinien wystartować na czystej. Zastanawiam się nad pracą zasilacza w trybie stb bo tutaj chyba leży przyczyna w chwili wyłączenia go pilotem nie przechodzi do stb tylko próbuje się ponownie załączyć a procesor mu nie pozwala nie mam teraz przy sobie schematu żeby od tej strony spojrzeć .:idea:
  • #8 3718444
    mirex
    Poziom 43  
    Nooo, ze schematem do AE-1C kłopot! A to pech.

Nie tylko powinien, ale musi sprawny odbiornik na czystej pamięci wystartować!

Dalej nie wiem czy wkładałeś całkiem nową pamięć, czy kręcisz sie w kółko na starej. SDA2546 nie takie numery potrafi robić.

Elektrolity w 619, 622, 615 wymienione?

Masz schemat:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic17562.html#228141

popatrz wreszcie w niego, zrób co trzeba, aby sie przekonać czy to faktycznie procesor nieodpowiednio działa, czy coś po drodze do Q607.
  • #9 3718882
    Eljot
    Poziom 14  
    Schemat to ja mam tylko w pracy,nie mam warsztatu w domu.
    Poczekam do poniedziałku aby sprawdzić twoje sugestie. Pamięci mam kilka sztuk w tym nowe sda 2586 bo 2546 akurat nie mieli i 2 szt sda2546 które wyciągnąłem z innych sprawnych płyt,zostały mi na części bo padł kinol. Widzę, że spotkałem bratnią duszę która tak łatwo się nie poddaje, to mnie jaszcze bardziej dopinguje do rozwiązania problemu.Może się okazać, że tak beznadziejna usterka ma prozaiczne rozwiązanie, może coś przeoczyłem. Dzisiaj na pewno nic nie wymyślę.Pozdrawiam:idea:
  • #10 3719677
    mirex
    Poziom 43  
    Z SDA2586 miałem już kłopot. Teoretycznie powinna działać a jednak nie chciała. W jednym przypadku Tv nie chciał sie włączyć, w innym były problemy z głosem - nagły full po zmianie kanału, chyba z ostatniego lub 28, a w jeszcze innym kłopot z programowaniem stacji. Pamiętam jednak, że kilka lat temu je wkładałem bez problemu, ale czy w AE-1A, B czy C już nie kojarzę.

Całkowicie zrezygnowałem z SDA - i drogie, i kiepskie.
    Ze względu na sposób adresowania zastępuję ją 24C08, oczywiście ze zwarciem pin7 do masy.
  • #11 3725894
    Eljot
    Poziom 14  
    Odpocząłem od sonego na rzecz normalnych napraw poza tym zdechł mi monitor. Dlatego nie pisałem co ciekawego jeszcze odkryłem w tym trupie. Sądze ,że jest to usterka zrobiona sztucznie przez mojego poprzednika po którym to dostałem.A może coś pominąłem jeszcze nie odpuszczam
    Oto fakty ;
    wyciągam R004 -wyłączam pilotem stan- logiczny na procku zmienia się na wysoki czyli OK - zasilacz jako nie wyłączony pracuje nadal-znika obraz i głos
    pracują odchylania-OK.
    Podłączam z zewnętrznego zasilacza 5V przez opór 10 k w miejsce po R004 od strony zasilacza i zasilacz też się wyłącza,ale razem nie chcą współpracować,po założeniu R004 stan logiczny na procku zmienia się na niski , TV próbuje się załączyć a, że procek jest w stanie do wyłączenia to zaczyna się taka huśtawka.
    Zauważyłem ,że jak nie ma R004 to pilotem można załączać i wyłączać ,na czystej pamięci też rusza bez problemu.Chyba spróbuje to jakoś obejść bo nie zamierzam pisać na nim doktoratu.:idea:
  • REKLAMA
  • #13 3729075
    Eljot
    Poziom 14  
    Pin 30 to - MUTE. Powiem szczerze,że nie bardzo widzę związek z moją usterką ale sprawdziłem i wszystko wydaje się działać OK.Wyciszanie działa napięcia na Q009i Q271 zgodne ze schematem.Odłożyłem dziada na drugi stół i robię z doskoku.
  • #14 3729632
    mirex
    Poziom 43  
    Eljot napisał:

Wygląda to tak jakby nie pracował w trybie standby.Na 29 nodze procka jest niski stan,czyli tv załączony a gdy pulsuje to na 29 też napięcie skacze z tym że odwrotnie ale to logiczne bo wszystkimi napięciami huśta.

Dla mnie to jednak nielogiczne trochę - stan niski TV załączony, stan wysoki to wyłączony i powinno tam być 5V tylko z oporu R007, bo wewnętrzny tranzystor w procku nie przewodzi. A 5V w każdej sytuacji powinno być stabilne.

Dalej piszesz, że sam procesor na sucho też przełącza poprawnie.
    W dodatku jakieś cuda z pamięcią.
    Jeśli R004 i 007 są dobre to zacznę też szukać dziury w całym.

A jak jest po wyjęciu modułu TXT?

PS. O poprzednim poscie zapomnij, kreski mi się w nocy pomyliły i widziałem coś, czego nie ma.
  • #15 3732209
    Eljot
    Poziom 14  
    EUREKA!
    Znalazłem- czułem, że problem tkwi w zasilaczu bo mój poprzednik działał tam dość intensywnie i pozmieniał rezystory SMD tak,że nie można było wyregulować napięcia w trybie stb, po pierwsze, że po wyłączeniu pilotem nie przechodził w stan stb a po drugie powiem szczerze nigdy nie mierzyłem napięć w tym telewizorze w trybie stb. A należało ! Dopiero jak sztucznie wprowadziłem zasilacz na czuwanie okazało się,zamiast 5V jest 4,2 wyregulowałem do 5V, linowe wzrosło do (154V stb) i telewizor zaczął normalnie się zachowywać. Nie trzeba szukać dziury w całym .Dzięki kolego mirex, że wytrwałeś do końca .:D
  • #16 3732233
    mirex
    Poziom 43  
    W stby też ma być 135V!!! Regulujesz to RV601. Natomiast przy normalnej pracy 135V regulujesz RV501.
    Jeśli nie da się tego osiągnąć - szukaj dalej. 5V na IC604 spokojnie w stby powinno być już przy +B nawet poniżej 130V.
  • #17 3735867
    Eljot
    Poziom 14  
    Nie zdążyłem sprawdzić ani ew dokończyć tv był skręcony i pod moją nieobecność przyszedł klient wspólnik pokazał że działa i poszedł.
    Dzięki kolego mirex, temat zamykam.:D

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Sony KV-A2521D AE1C, który po wyłączeniu pilotem nie przechodził prawidłowo w tryb standby, lecz cyklicznie próbował się uruchomić, nie reagując na pilota ani klawiaturę. Po wyłączeniu sieciowym telewizor działał poprawnie. Wymiana pamięci (SDA2546, SDA2586) nie rozwiązała problemu, a na czystej pamięci telewizor również nie startował prawidłowo. Podejrzewano uszkodzenia w układzie zasilania i procesorze (SDA 20560-A012 i SDA 20560-B512), a także elementy takie jak rezystory SMD, kondensatory elektrolityczne i tranzystory Q271, Q009. Ostatecznie przyczyną okazało się nieprawidłowe napięcie 5V w trybie standby (4,2V zamiast 5V) spowodowane błędną regulacją w zasilaczu, co uniemożliwiało przejście do stabilnego stanu czuwania. Po wyregulowaniu napięcia 5V i napięcia linii 154V w trybie standby telewizor zaczął działać poprawnie. Wskazano konieczność kontroli napięć 135V i 5V oraz elementów zasilacza, w tym potencjometrów RV601 i RV501.
REKLAMA