logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagłe zrywanie połączenia w LAN - serwer traci kontakt z komputerami

shaggard 26 Mar 2007 08:52 1131 5
  • #1 3719908
    shaggard
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam

otoz od jakiegos czasu mam problem i nie wiem co moze byc przyczyna. wymienilem juz karte switcha i dalej nic. a problem polega na naglym zrywaniu polaczenia pomiedzy serwerem a reszta kompow w sieci tj wszystkie uslugi padaja na rozny okres czasu. czasami trwa to kilka sekund a czasami kilka minut. Na serwerze nie ma zadnego firewalla. Co wy na to? Czy spotkal sie ktos juz z takim problemem?

pozdrawiam
  • #2 3719924
    diodak32
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam

Może narysujesz nam jak to masz podłączone (router, switche i hosty) wraz z podaniem adresacji IP, to przynajmniej będzie wiadomo co tam masz.

Może problem jest banalny, np. masz zrobiona gdzies pętlę i z tego powodu pada spanning-tree, a co za tym idzie pakiety broadcast'owe krążą w kółko i zapychają Ci LAN ?

Sprawdź to, pętla właśbnie tak potrafi się objawiać, miałem to w naszym LANie - jeden z useró, do którego dochodziły 2 up-linki wpiął na raz do tego samego switcha.
    Powoduje to, że protokół ARP nie wie gdzie w końcu znajduje się dany MAC i zaczyna rozgłaszać na wszystkie porty, co trafia do kolejnego switcha, który równiez nie wie, bo jest pętla i ten także rozgłasza na wszystkie porty zapytanie broadcastowe, i tak w kółko, a to właśnie powoduje podobne do opisywanych przez Ciebie problemów.

Pozdrawiam
  • #3 3720066
    shaggard
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    sorry, ale niestety aktualnie nie mam dokladnej mapy sieci poniewaz mialem awarie komputera i wiadomo co sie stalo. Ale narazie postaram sie to mniej wiecej opisac.

pierwszym urzadzeniem zarazem bramą zew jest router podlaczony do switcha, do ktorego jest polaczony takze serwer oraz drugi switch (tutaj kabel prosty brak uplinka w switchu) Planet SW-801 na ktorym sa hosty oraz dodatkowy switch (uplink-port) do ktorego z kolei sa podlaczone hosty oraz AP a po drugiej stronie router WiFi D-link 512, switch i kolejne hosty.
    Adresacja jest w klasie A . Serwer 10.0.0.1, router 10.0.0.2 pozostale to adresy hostow, AP - 10.0.0.9, router Dlink 512 - 10.0.0.11 i dalej to hosty brama dla hostow przed AP jest router - 10.0.0.2, a za Dlinkiem, router - 10.0.0.10

jest tu moze pare switchow ale jest to siec na osiedlu domkow jednorodzinnych gdzie odleglosci sa dosc spore.
  • #4 3720081
    diodak32
    Poziom 12  
    Pisząc o UP-Link'u miałem na myśli połączenie fizyczne pomiędzy 2-ma switchami, nie musi ono byc oznaczone na switch przy gnieżdzie jako UPLINK - tego rozwiązania juz się nie stosuje i nie ma znaczenia do którego portu podłączy sie kolejny switch.

Mimo wszystko postaraj się to jakos rozrysowac, choć na kartce i wyślij scan.
  • #5 3720085
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    diodak32 napisał:
    , np. masz zrobiona gdzies pętlę i z tego powodu pada spanning-tree,

Miałeś kiedyś do czynienia ze spaning-tree ?
    Ono ma właśnie zapobiegać takim sytuacją.
  • #6 3720121
    diodak32
    Poziom 12  
    Kolego mbo, jestem administratorem sieci MAN w dużym mieście i wiem co to spanning-tree, problem w tym, że niektóre urządzenia typu SOHO (zwłaszcza te najtańsze) obsługują ten protokół błędne i takie problemy się właśnie pojawiają.
    A to co opisałem, to właśnie przypadek, w którym z przełącznika Cisco, który obsługuje PerVlan spanning-tree były dwa osobne linki do 2 różnych (sąsiednich pokoji), a userzy zrobili sobie we własnym zakresie rozbudowę sieci i w tych pokojach postawili switche D-Link i dodatkowo spięli te switche pomiędzy sobą, powstał w ten sposób trójkąt, czyli pętla. Efekt był właśnie taki jak u kolegi.
    D-Linki próbują co jakis czas odblokowywać zablokowane porty, co po ustabilizowaniu się sieci i zadziałaniu wcześniej protokołu spanning tree powoduje ponowny młyn i ponowną blokadę portów (stąd zanik na jakiś czas sieci, a że czas ten jest losowy na każdym switch D-Link, to zdarza się, że ten czas ustabilizowania się wydłuża), poza tym źle wyliczają koszty i blokuja porty w sposób zrozumiały tylko dla siebie, co z koleji prowadzi do anomalii w pracy sieci.
    Niestety nie wsystkie urządzenia mają ten protokół zaimplementowany w sposób zgodny ze standardem.
    W miejsce tych D-Linków podstawiałem switch z innej, wyższej półki i wtedy spanning-tree działał prawidłowo, sięc po kilku sekundach stabilizowała się i mimo pętli wszystko chodziło poprawnie, bo STP działał poprawnie.

Pozdrawiam
REKLAMA