logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SA-AX710 - overload - przyczyny i naprawa komunikatu na wyświetlaczu

szymonpu 26 Mar 2007 09:23 5652 8
REKLAMA
  • #1 3719958
    szymonpu
    Poziom 11  
    Witam

Posiadam amplituner taki jak w temacie. Co jakiś czas wzmacniacz przestaje puszczać sygnał dźwięku na kolumny a w między czasie wyświetla komunikat na wyświetlaczu "overload". Powoli zaczyna się to robić irytujące. Może ktoś z szanownych użytkowników zna przyczynę i wie jak ją naprawić? Wydaje mi się że któryś z kondensatorów już nie wyrabia, ale nie mam schematu więc na razie wole zapytać nim się za to zabiorę.

Bardzo proszę o pomoc ... nerwy wysiadają.

Pozdrawiam.
    Szymon.
  • REKLAMA
  • #2 3720407
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    Ocena: 251
    Najczesciej jest to problem samego zabezpieczenia kolumn. Zle rozpoznaje sygnal na wyjsciu i zalancza sie przekaznik. moze to byc rowniez sama koncowka mocy ( polaczenai na scalaku - lubia sie robic zimniaki) lub uszkodzona ktoras z kolumn ( moze zwiera kabel lub cos w tym stylu)
    Jezeli to zabezpieczenie - przyda sie schemat
  • REKLAMA
  • #3 3721310
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Witam !

W pierwszej kolejności pomiar napięcia stałego na pinach wyjściowych wszystkich trzech wzmacniaczy RSN .

pozdrawiam
  • #4 3721494
    szymonpu
    Poziom 11  
    Może macie schemat do tego amplitunera. Znalazłem na forum, jednak nie posiadam jeszcze wystarczającej ilości pkt. żebym mógł go pobrać.
    Jak tylko go dostane... zabieram się za "naprawę" ;) mam tylko taką nadzieję, że bardziej nie popsuję...

Pozdrawiam.
    Szymon.
  • REKLAMA
  • #5 3736344
    szymonpu
    Poziom 11  
    Nie znalazłem przyczyny. Co jest dziwne, to overload włącza się tylko i wyłącznie na początku po włączeniu amplitunera. Później jak już się rozgrzeje to ten problem nie występuje. Może jakieś inne sugestie ? Sprawdziłem całą płytkę a nawet 4 i nie znalazłem przyczyny ( zimnego lutu ).

Pozdrawiam.
    Szymon
  • REKLAMA
  • #6 3736380
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    Ocena: 251
    Nie sadze aby to były zimnaki- raczej wyschnięte elka lub przerywający tranzystor
  • #7 3737045
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Do poprawy zimne luty - standard w technicsie. Czasem nawet gołym okiem nie widać a jednak mamy przerwę.
  • #8 5107782
    Mwawe
    Poziom 10  
    no i naprawiles ten problem__

jesli tak to mozesz powiedz co bylo przyczyna i jak to naprawic
  • #9 5746219
    andriei
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witam posiadam dokładnie taki sam wzmacniacz z dokładnie tym samym problemem tylko że w moim przypadku komunikat overload wyświetlany jest cały czas. Jak zlokalizować system zabezpieczający? Pozdrawiam.

Dodano po 2 [godziny] 47 [minuty]:

Witam ponownie. Dzisiaj zgłębiłem problem i okazało się że przyczyną usterki były zimne luty. Poprawiłem je i wszystko gra. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Amplituner Technics SA-AX710 wyświetla komunikat "overload" i przestaje przesyłać sygnał dźwiękowy do kolumn. Problem najczęściej wynika z działania zabezpieczenia kolumn, które błędnie rozpoznaje sygnał na wyjściu i załącza przekaźnik. Możliwe przyczyny to uszkodzenie końcówki mocy, zimne luty na scalaku lub uszkodzenie kolumn (np. zwarcie kabla). Zalecane jest zmierzenie napięcia stałego na pinach wyjściowych wzmacniaczy RSN. W praktyce często przyczyną są zimne luty, które mogą być niewidoczne gołym okiem, a także wyschnięte kondensatory elektrolityczne lub przerywające tranzystory. Problem "overload" pojawia się zwykle na początku pracy urządzenia i znika po rozgrzaniu. Naprawa polega na lokalizacji i poprawie zimnych lutów, co potwierdzono jako skuteczne rozwiązanie w przypadku ciągłego wyświetlania komunikatu. Dostęp do schematu ułatwia diagnozę i naprawę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA