logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja dwóch systemów: XP i Win 98 na dwóch dyskach twardych

karol123 26 Mar 2007 21:21 2066 4
REKLAMA
  • #1 3722141
    karol123
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Dzień dobry mam pytanie jak ustawić w PC abym miał dwa systemy na jednym komputerze mam dwa dyski twarde na jednym jest Xp a na drugim jest Win 98 teraz podpiołem ten z 98 jako slave i teraz niechce mi sie uruchamiac 98 podczas włanczania komputera. Wyświetla sie komunikat o złym ustawiemiu dysków .W panelu sterowania w ikonce system (zaawnsowany ),opcje rozruchu wyswietla sie cos ala notatnik multi i tam w nawiasach trzeba jakoś zkonfigurować "0i 1 "niewiem jak i czy tam .Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3723190
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Windows 98 Musi być zainstalowany na pierwszej, podstawowej partycji pierwszego dysku.

Tutaj masz prosty bootmanager, ktory umożliwi ci uruchomienie obu systemów:
    http://www.internetstandard.pl/ftp/12752/GAG%204.7.html

Tutaj masz klika innych:
    http://www.internetstandard.pl/ftp/kategoria/222/Narz%C4%99dzia%20systemowe/Bootmanager.html

Możesz też najpierw zainstalować na pierwszym masterze Win98, a potem na innym dysku, innej partycji zainstalować WinXP. On automatycznie doda bootmanager do sektora rozruchowego dysku i umożliwi wybieranie systemu do uruchomienia. Tak, czy inaczej Win98 standardowo musi być instalowany pierwszy. Poszukaj na Elektrodzie. Gdzieś widziałem instrukcje jak obejść to ograniczenie.
  • REKLAMA
  • #3 3723330
    grzegorz_r
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Jeżeli mamy do dyspozycji dwa dyski i na każdym z nich ma być inny system, to można jako "boot managera" użyć BIOS-u :). Rozwiązanie może mało eleganckie ale skuteczne. U siebie na komputerze mam w ten sposób obsługiwane XP, Win98 i Linux-a. Płyta GA7-VAXP.
    Ustawianie kolejności bootowania to elementarz, więc nie będę pisał.
    Dodam tylko, że podczas instalacji każdego z tych systemów odpinam pozostałe dyski i podłączam je dopiero po instalacji (wyjątkiem jest przywracanie partycji Ghostem - wtedy nie odłączam). Nie ma znaczenia, czy dysk pracuje jako master czy jako slave.
    Zalety:
    Można usunąć każdy dysk i pozostałe systemy dają się uruchomić.
    Wady:
    Wymaga wchodzenia do BIOS-u za każdym razem, gdy chcemy zmienić uruchamiany system.
    Jeżeli nie instalujemy żadnego boot managera, każdy system musi być na odrębnym dysku.

PS: Zwierząt nie można męczyć. Nie męczcie też ludzi. Piszcie po polsku !!!
  • REKLAMA
  • #4 3723527
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    1. Popraw temat!
    2. Problem omawiany wielokrotnie - wpisz w wyszukiwarkę: boot.ini
    Windows XP ma wbudowanego boot menadżera.
    3. Albo odpal DOS'a z dyskietki startowej win98 i wpisz: fdisk /mbr
  • #5 3723530
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA