logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

v980 nie wlacza sie po rzekomym wgrywaniu PL jezyka

michael20szydl 29 Mar 2007 15:23 1389 12
REKLAMA
  • #1 3730830
    michael20szydl
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam
    v980 trafiła mi w ręce. Ktoś próbował domowymi sposobami wgrywać polaka jakim nie wiem. Podłączam pod smart clipa i nic nie widzi telefonu po podpięciu pod usb komputera też nic wogóle nie jest znajdowany. Co zrobić w takiej sytuacji? czy należy przegrzać telefonik?
    pzodrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3730857
    tonk
    Spec od GSM
    Ocena: 57
    po tp poprobuj
  • REKLAMA
  • #3 3730899
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Ocena: 72
    To jest telefon 3g, musi byc właczany na włożonym kablu USB do telefonu zanim jest podłaczony do komputera badz klipa. Wiec:

- bierzemy sam telefon do reki
    - wyjmujemy i wkładamy na powrot baterie
    - podpinamy kabel usb do telefonu
    - probujemy wprowadzic telefon w tryb testowy ''*'' , ''#'' i ''Power ON '' na raz wciskamy te trzy klawisze
    - dopiero teraz kiedy telefon mamy w trybie testowym wpinamy kabel USB do komputera

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3730983
    michael20szydl
    Poziom 16  
    no tak ale co zrobić jak się nie włącza. probowałem już kombinacje 3 klawiszy ale to nic nie daje bo telefon nie odpala wogóle próbuje po tp ale nie idzie ciągle nie widzi telefonu. Jakieś podpowiedzi co dalej?
  • REKLAMA
  • #5 3731619
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 237
    pewnie kupiles go na allegro od jakiegos oszusta ktory rozbebeszyl fona a zeby dobrze sprzedac sklamal w opisie.
  • #6 3731719
    MOBTEL
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    jeszcze mozesz sprobwac wejsc w tryb testowy uzywajac oryginalnego kabla z podpieta ladowarka z bateria lub bez czyli trzymac * i # i podpiac kabel z wpieta ladowarka
  • #7 3731865
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 116
    MOBTEL napisał:
    jeszcze mozesz sprobwac wejsc w tryb testowy uzywajac oryginalnego kabla z podpieta ladowarka z bateria lub bez czyli trzymac * i # i podpiac kabel z wpieta ladowarka

Witam

Nie wspominając o zwarciu pinów we wtyczce.

pozdrawiam Bogdan
  • #8 3732369
    michael20szydl
    Poziom 16  
    Witam
    nie telefonik trafił do mnie do naprawy do punktu w takim stanie. Wiem już coś więcej na ten temat jak to sie stało. Otóż telefon wyłączył się samoczynnie podczas użytkowania ktoś próbował grać soft RSD LITE i niestety nie udało mu się twierdzi że jeszcze po sofcie reagował na ładowarkę . W tej chwili jak jest u mnie całkowity trup, Pod usb nie widoczny , smart nie widzi nawet po Tp, jutro jeszcze sprobuje coś może przegrzać delikatnie i wtedy spróbuje tp dam znać jak poszło jak będę jutro w punkcie
    pozdrawiam i dziękuje za wszystkie pomocne wypowiedzi. aha próbowałem klimatu z baterią na oryginalnym kablu lipa nic sie nie dzieje:(
  • #9 3732682
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 237
    a baterie to ty sprawdzales?
  • #10 3732766
    fifii69
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    co do grzania to bym się jeszce wstrzymał bo tam Pb free także bez podgrzewacza ciężko, spróbuj zewrzeć piny we wtyczce aby wprowadzić telefon w tryb fleszowania i niezapomnij (jak napisał slawko_k) o naładowanej bateri
  • #11 3733229
    michael20szydl
    Poziom 16  
    więc tak, bateria stara pokazywała że jest naładowana ale zmieniłem na nową podpiąłem dodatkowe zasilanie z oryginalnego kable i telefon znaleziony w smart moto, wszystko dobrze ale przedstawię przebieg :
    Szukanie telefonu... znaleziono S Flash Rainbow POG, Otrzymywanie "zczytywanie" interfejsu testowego... interface nie znaleziony
    Prze³¹czanie w tryb flash... OK
    Czytanie wersjii boot telefonu... 5.F1
    Czytanie szyny danych szer.... OK
    Odczyt id flasha... Micron-MT28F1284W18BET (x2)
    Grupa telefonu: C975,C980,V980

no i teraz panowie za sto punktów czy na tej podstawie mogę stwierdzić który flash trzeba wrzucić 32 a może 64?
  • #12 3733351
    fifii69
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    Cytat:
    Odczyt id flasha... Micron-MT28F1284W18BET (x2)
    masz napisane że micron czyli wgraj flesza 32mb
  • #13 3744068
    michael20szydl
    Poziom 16  
    a ma może ktoś full flasha pod tego 32mb pod smart clipa ? pod RSD pobrałem z matraxa monstera pod 32 nie wiem czy to to samo co ff, motorolki nigdy nie były moją mocną stroną i pewnie nie będą no ale chce spróbować postawić tą sztukę:/ na matraxie są linki do 32 mb ale wszystkie które sprawdziłem były nieaktywne

Dodano po 2 [godziny] 25 [minuty]:

Próbowałem RSD po wgrywaniu plików pokazuje się komunikat phone is being rebooted i koniec, czy może być to wina oprogramowania które wgrywam że jest błędne?? czy nikt nie ma full 32 pod smarta?

Dodano po 58 [minuty]:

jescze co mi się udało zrobić otóż najpierw wziąłem w smarcie napraw pds ok poszło, podłączyłem pod RSD i wrzuciłem to co mam czyli monstera pod 32, proces się udaje ale pokazuje taki komunikat power up phone manulaly włączam biały ekran i koniec RSD nie kontynuuje procesu stoi na tym komunikacie, ale po podpięciu pod smarta jest komunikat że znaleziono motorola phone v980 nie czyta mu info ale tylko tyle
    co dalej zrobic z tym ??

odświeżę swoje zapytanie teraz po wrganiu wszystkiego telefon ma biały wyświetlacz nie słychać jakoby działały klawisze
    oto przebieg tego co zrobiłem:
    naprawa pds
    monster R24_U_80.2E.29.01P_DRM0101_JPHK_DAP_
    R24V975GUM_26V980_MaTraX.net_1FF_0631.shx
    FLEX by sawiola

przed flexowaniem przy włączeniu słychać dźwięk motoroli i dźwięk i telefon reagował na klawisze ale również był biały ekran a po flexie biały ekran brak reakcji na klawisze

Post był raportowany.

Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty. [hefid]

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Motorola V980 po próbie nieudanej zmiany języka na polski przestał się włączać i nie jest wykrywany przez komputer ani Smart Clip. Próby wejścia w tryb testowy (TP) za pomocą kombinacji klawiszy (*, #, Power ON) nie przyniosły efektu, a telefon nie reaguje na podłączenie do USB. Wymieniono baterię na nową i zastosowano oryginalny kabel zasilający, co pozwoliło na wykrycie telefonu w Smart Moto, jednak interfejs testowy nie został odnaleziony. Odczytano wersję bootloadera (5.F1) oraz identyfikator pamięci flash (Micron MT28F1284W18BET, 32MB). Użytkownik pyta o odpowiedni plik pełnego flasha (full flash) dla pamięci 32MB do wgrania przez Smart Clip, gdyż dostępne pliki z Matraxa są nieaktywne. Próby wgrywania oprogramowania przez RSD Lite kończą się komunikatem "phone is being rebooted" i zatrzymaniem procesu na "power up phone manually" z białym ekranem. Sugerowano sprawdzenie zwarć pinów we wtyczce, naładowania baterii oraz wstrzymanie się z przegrzewaniem telefonu ze względu na obecność Pb free. Wskazano, że dla pamięci Micron należy użyć pliku 32MB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA