logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić wyrwane złącze kamery w Sony Ericsson K750i?

Cudnny 29 Mar 2007 21:52 1971 15
  • #1 3732264
    Cudnny
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    witam, mam problem z k750i, ponieważ zostało\wyrwane złącze kamery, załączam rysunek, które pola są wyrwane i proszę o jakiś schemacik gdzie one idą. pozdrawiam. Dodaje rysunek złacza pinów albo raczej pól na płycie (tych na czerwono nie ma, są wyrwane).

Dodano po 4 [minuty]:

to jest ten rysunek:
    Jak naprawić wyrwane złącze kamery w Sony Ericsson K750i?
  • #2 3732628
    Gryfis
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    poprostu zmien tasme koszt kolo 30-40zl
  • #4 3732833
    Cudnny
    Poziom 11  
    dokładnie chodzi o pady na płycie, ale tego załącznika nie moge otworzyć :(
  • #5 3733012
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    dziwne ..schemat jest w pdfie musisz ściągnąć Adobe Readera
  • #6 3734381
    Cudnny
    Poziom 11  
    no już mi się udało go ściągnąć, wczoraj jakieś problemy z netem miałem. Ale nie moge na żadnym z nich znalesć złącza X2510, albo raczej rozrysunku, co gdzie idzie. Pozdrawiam
  • #7 3735876
    ftb
    Poziom 35  
    BASEBAND_2_1911-ROA1281153&EN&F ..tu masz przecież pięknie narysowane złącze..
  • #8 3750010
    Cudnny
    Poziom 11  
    domyślałem się że to na tym schemacie tylko nie mam pojęcia dokładnie jak oznaczone jest te gniazdo na płycie?? Nie moge się połapać na tym schemacie co gdzie jest, możesz dokłądną nazwe ze schematu podać?? Pozdrawiam.
  • #9 3750292
    ftb
    Poziom 35  
    nie widze tu akurat nic trudnego ale dalej czyli krosowanie poszczególnych pinów.Myslę że wpierw powinieneś złacze przykleić np Poxipolem..można niektóre linie lecące pod złaczem wczesniej polutować i potem przykleić ..
    Co do orientacji złacza kamery X2510 gdzie co jest to wykorzystujesz np piny lecące na masę czyli 1,8,18,24.Samo złacze ma 30pin czyli od 1-15 i 16-30..no itd..
    Załączniki:
    • K750i_X2510.rar (99.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3751588
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 224
    Oj, lutowało się kiedyś tego, lutowało :-) Karkołomne zadanie. Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu nie przylutujesz tego gniazda. Jeśli masz sprzęt, istnieje duże prawdopodobieństwo, że ci się nie uda ;). Uważaj na piny - są delikatne, to delikatnie powiedziane.
  • #11 4606448
    kowal00071
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    ja mam k750 z uszkodzonum gniazdem kamery na płycie, gdzie mozna kupić takie gniazdo ?????
  • #12 4782835
    merowingain
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    podobno na allegro ale ja nie widzę najlepiej z jakiegoś trupa wyciągnąć ale przy wymianie najpierw podnieś temp podgrzewaczem kwarcowy a potem wywal stare złącze a nowe wylutuj grzejąc od spodu płyty a jak bedziesz je kładł na nowe miejsce pamiętaj że to jest plastik i się topi więc musisz położyć na rozgrzaną płytę i posmaruj fluxem
  • #13 4782989
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 224
    merowingain napisał:
    podobno na allegro ale ja nie widzę najlepiej z jakiegoś trupa wyciągnąć ale przy wymianie najpierw podnieś temp podgrzewaczem kwarcowy a potem wywal stare złącze a nowe wylutuj grzejąc od spodu płyty a jak bedziesz je kładł na nowe miejsce pamiętaj że to jest plastik i się topi więc musisz położyć na rozgrzaną płytę i posmaruj fluxem

Łał. Nawet nie widziałem, że to się da przelutować ze starego. Kiedyś lutowaliśmy to w taki sposób, że:

- usuwanie: gorącym powietrzem od góry i usuwanie pozostałości pensetą
    - lutowanie: nie na maszynie, tylko pod lupą i specjalnym cienkim grotem lutownicy kolbowej każde złącze osobno (pasta lutownicza). Na maszynie też można było to zrobić ale bardzo często złącze odfruwało, albo się przesuwało. Ogólnie paskudna jest wymiana tego złącza.
  • #14 4783431
    QguAr
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    Ostatnio wymieniałem gniazdo klawiatury w k750, czas operacji z wyjęciem gniazda z dawcy ok 30 min, jak się ma wprawę to naprawdę można to zrobić bez problemu, ale w tym wypadku jak są powyrywane pady na płycie to wątpię czy by mi się chciało to robić, u mnie taka płyta ląduje w pudle z dawcami.
  • #15 5010501
    merowingain
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    MES Mariusz napisał:
    merowingain napisał:

Łał. Nawet nie widziałem, że to się da przelutować ze starego. Kiedyś lutowaliśmy to w taki sposób, że:

- usuwanie: gorącym powietrzem od góry i usuwanie pozostałości pensetą
    - lutowanie: nie na maszynie, tylko pod lupą i specjalnym cienkim grotem lutownicy kolbowej każde złącze osobno (pasta lutownicza). Na maszynie też można było to zrobić ale bardzo często złącze odfruwało, albo się przesuwało. Ogólnie paskudna jest wymiana tego złącza.

piszesz o "specjalnej lutownicy " chciałbym taką nabyć nie wiesz może gdzie ??
  • #16 5011166
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Piszesz o ręcznym Hot-air czy o automacie do lutowania elementów smd.?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem wyrwanego złącza kamery w telefonie Sony Ericsson K750i, ze szczególnym uwzględnieniem uszkodzonych padów na płycie głównej. Naprawa wymaga precyzyjnego lutowania, co jest trudne ze względu na delikatność pinów i konieczność odtworzenia połączeń według schematu. Schematy elektroniczne dostępne są w formacie PDF na forum elektroda.pl, jednak odnalezienie dokładnego oznaczenia złącza X2510 na schemacie bywa problematyczne. Zaleca się użycie kleju Poxipol do stabilizacji złącza podczas lutowania oraz identyfikację pinów masy (np. 1, 8, 18, 24) dla orientacji. Wymiana złącza wymaga specjalistycznego sprzętu, takiego jak lutownica z cienkim grotem lub hot-air, oraz doświadczenia, gdyż lutowanie jest skomplikowane i ryzykowne. Części zamienne można próbować znaleźć na aukcjach internetowych lub pozyskać z uszkodzonych urządzeń. Podczas wymiany należy stosować podgrzewanie płyty i używać topnika (flux), aby uniknąć uszkodzenia plastiku i zapewnić prawidłowe przylutowanie. W przypadku poważnych uszkodzeń padów na płycie, naprawa może być nieopłacalna i lepiej wykorzystać płytę jako źródło części zamiennych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA