logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić cewkę 500mH, przełącznik bypass i zworkę 0Ω do wah wah?

EvilBassMan 31 Mar 2007 19:54 4079 8
REKLAMA
  • #1 3738227
    EvilBassMan
    Poziom 2  
    Przepraszam, jeśli nie trafiłem z miejscem umieszczenia tematu, bądź był tu już podobny temat

Mam zamiar zbudować efekt gitarowy wah wah, tzw. kaczkę. Przeszukując niezliczone ilości schematów wybrałem ten http://www.generalguitargadgets.com/diagrams/wah_847_lo_tb.gif Mam jednak problem. W moim mieście nie ma żadnego sklepu elektronicznego i jestem zmuszony kupować części przez internet. Przeszukałem większość sklepów internetowych i nie udało mi się znaleźć trzech części, mianowicie:
    - cewki 500mh (tylko dławik o takiej indukcyjości za 35zł),
    - przełącznika typu bypass,
    - zworki (jumpera) 0Ω (na Allegro są jakieś, jednak sprzedawcy nie znają ich parametrów: http://allegro.pl/search.php?string=%28zworki%29 ).
    Rodzi się więc kilka pytań:
    1. Gdzie mogę dostać te części, oczywiście tylko w internecie?
    2. Czy mogę umieścić w efekcie zworki z Allegro?
    3. Czy mogę (w przypadku nie znalezienia odpowiednich części) zastąpić czymś bypassa i zworkę?
    4. Na tym schemacie są wolne miejsca na luty, czy można z nich zrezygnować? A może trzeba w nich coś umieścić?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 3738450
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1060
    zamiast jumpra mozesz wlozyc kawalek drutu (zworke) w tak narysowana plytke i tak nic innego nie wejdzie. Mozna zastosowac listwe goldpin i do tego jumper taki jak na allegro jesli ma to byc rozlaczane. Co do dlawika nie znalazlem az takiej indukcyjnosci ale 10mh kosztuje okolo 3zl wiec chyba nie ma az takiego przyrostu cenowego :) mozesz zrezygnowac z wolnych miejsc na luty i nic nie musisz tam umieszczac
    co do przelacznika moze byc np taki jak na foto cena okolo 2zl (bypass to tylko oznaczenie funkcji jaka spelnia w ukladzie) ma to byc wlacznik z 2 parami stykow dwupozycyjny na allegro znajdziesz bez problemu . pozostal tylko dlawik/cewka...

Gdzie kupić cewkę 500mH, przełącznik bypass i zworkę 0Ω do wah wah?
  • REKLAMA
  • #3 3738650
    EvilBassMan
    Poziom 2  
    A dałoby się zamiast wstawiać drucik zamiast jumpera, po prostu edytować w paincie płytkę http://www.generalguitargadgets.com/pdf/ggg_wah_pcb.pdf i połączyć miejsca, w których zworka ma być włożona?

Przełącznik 6pin 2-pozycyjny znalazłem tak jak mówiłeś.

A co do dławika, to jest on naprawdę tak drogi: http://mkpt.pl/product_info.php/products_id/2699 Znalazłem jeszcze coś takiego: http://www.gembara.pl/cgibin/shop?info=00960137&sid=02a30f18 Prawdę mówiąc, to nawet nie wiem, czy to jest cewka, czekam na odpowiedź sprzedawcy.
  • #4 3739444
    janek1815
    Poziom 38  
    plytke mozesz zmienic nie jest ona krytyczna

to co znalazles to jest raczej tranzystor 2scxxxx. rzeczywiscie kosztuje on sporo ten twoj dlawik Dławik - 500mH 700mA; R=8.7Ω . Cene glownie pobija jego maksymalny prad tj 700mA a u ciebie bedzie to co najmniej 20*mniej :) Poczekaj do jutra jesli masz problem z czesciami moge Ci je jutro kupic zapytam rowniez o dlawik moze bedzie. Co do wysylki to koszt 4zl-5zl + cena czesci. Warunek wplata na konto ja wysylam . Napisz co potrzebujesz

W google znalazlem ze w roli dlawika swietnie sie spisywala glowica od starego magnetofonu szpulowego. Moze ta droga poszukaj.....

Wpisz w google cewka 500mH i poczytaj jest kilka informacji na ten temat i na pewno uda sie to taniej zrobic . To jest pierwszy temat z google jest tego wiecej http://www.elenota.pl/forum/viewtopic.php?t=1...previous&sid=f068c282108228a95f0a1f556bb96815
  • REKLAMA
  • #5 3739819
    EvilBassMan
    Poziom 2  
    Najpierw muszę wiedzieć, że będę miał tę cewkę (czy dławik), zanim będę kupował części. Mógłbyś jej poszukać, a jeślibyś ją znalazł, to dałbym Ci listę potrzebnych części.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3739900
    janek1815
    Poziom 38  
    a moze zrobic ja samemu tak jak ci napisalem poszukaj w google ze zdobyciem rdzenia nie powinno byc problemu
  • #7 3740104
    mieszko_drógi
    Poziom 1  
    Może lepiej kupić gotowy efekt??
  • #8 3740203
    foras1
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    Razem z kumplem postanowiliśmy zrobić tego waha i się udało. Cewki były dobierane doświadczalnie. Ostatecznie skończyło się na 3 dławikach z zasilaczy do drukarek. Z tego co pamiętam to na generalguitargadgets masz opisane 2 bypassy i z częściami nie ma problemu. W sklepach elektronicznych są tzw. izostaty. I na takim przełączniku beż problemu zmontujesz bypassa. Co do naszego waha to wyszło naprawdę fajnie. Kolejny problem pojawił się przy obudowie ale to już inna historia. Jak nagram próbki to mogę wysłać na maila.
  • #9 3740383
    EvilBassMan
    Poziom 2  
    mieszko_drógi napisał:
    Może lepiej kupić gotowy efekt??
    Nowy kosztuje co najmniej 300zł.

Chyba zrobię tę cewkę samemu.

janek1815, odezwę się do Ciebie na gg.

EDIT: A dałoby się wsadzić zwykły kołyskowy przełącznik zamiast tej zworki?

Podsumowanie tematu

✨ Autor planuje zbudować efekt gitarowy wah wah według schematu z generalguitargadgets.com, jednak napotyka trudności z zakupem trzech elementów: cewki 500mH, przełącznika bypass oraz zworki 0Ω, zwłaszcza z powodu braku lokalnych sklepów elektronicznych. W dyskusji zasugerowano, że zamiast zworki można użyć kawałka drutu lub listwy goldpin z jumperem, a przełącznik bypass to dwupozycyjny włącznik z dwiema parami styków, dostępny na Allegro. Cewka 500mH jest trudna do znalezienia i droga, można rozważyć samodzielne wykonanie cewki lub użycie dławików zasilaczy do drukarek, które były testowane z powodzeniem. Wskazano również, że wolne miejsca na płytce PCB można pominąć, a płytkę można edytować graficznie, by połączyć punkty zamiast stosować zworkę. Alternatywnie zasugerowano zakup gotowego efektu, choć koszt jest znaczny (około 300 zł). Wskazano, że zamiast specjalnego przełącznika można użyć zwykłego kołyskowego. Dyskusja zawiera linki do schematów, ofert sklepów internetowych oraz propozycje rozwiązań zastępczych dla trudno dostępnych komponentów.
REKLAMA