logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens A50 nie włącza się - jak zaktualizować oprogramowanie?

krobek25 01 Kwi 2007 12:17 1313 10
REKLAMA
  • #1 3740241
    krobek25
    Poziom 11  
    witam
    mam problem z telefonem siemens a50. jakiś czas temu podczas pisania smsa wyłączył sie i od tamtej pory każda próba uruchomienia kończy się tylko zaświeceniem wyświetlacza na ok 1-2 sekund i głuchym odgłosem "pip". Z tego co sie doczytałem należałoby auktualnić oprogramowanie i wszystko powinno wrócić do normy. Próbuje coś w tym kierunku zadziałać, mam kabel do tego telefonu, ale żeby się z nim połączyć musiałby chyba sam telefon być włączony, a on co chwile się wyłącza. Jak poradzić sobie z tym problemem? Z góry dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3740370
    Wasz3k
    Poziom 25  
    Ocena: 8
    Musisz mieć kabelek serwisowy.
    Program Joker http://papuas.allsiemens.com/Joker.html
    Fubu do A50 pod Joker. ( w załączniku)

Jak wgrać napewno znajdziesz na forum lub na google.pl :)
    Załączniki:
    • a50 04_03full.bin (4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 3740377
    komismaja
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 25
    znajdz sobie swupa do a50
    podłacz telefon pod com-a
    odpal swupa
    daj start i wcisnij power on
    jak nie pomoze to jak kolega wyżej napisał
  • #4 3740697
    krobek25
    Poziom 11  
    zastosowałem sie do poleceń kolegi Wasz3k. Uruchomiłem jokera, niby wszystko zacząłem robić tak jak należy. Jednak jak wybiore w jokerze z zakładki flash -> write flasz -> i potem nacisne write to telefon reaguje mi tylko na przyciśnięcie czerownej słuchawki poczym mam komunikat w programie: Error: Load StartBoot answer code 0x00. Telefon po przyciśnięciu czerwonej gwiazdki tak jak było poprzednio wyłącza się. O co to może chodzić?
  • REKLAMA
  • #5 3740744
    Wasz3k
    Poziom 25  
    krobek25 napisał:
    zastosowałem sie do poleceń kolegi Wasz3k. Uruchomiłem jokera, niby wszystko zacząłem robić tak jak należy. Jednak jak wybiore w jokerze z zakładki flash -> write flasz -> i potem nacisne write to telefon reaguje mi tylko na przyciśnięcie czerownej słuchawki poczym mam komunikat w programie: Error: Load StartBoot answer code 0x00. Telefon po przyciśnięciu czerwonej gwiazdki tak jak było poprzednio wyłącza się. O co to może chodzić?

PObaw się z BootType...
  • #6 3740933
    krobek25
    Poziom 11  
    no tak, zmieniłem Boot Type na BCore Bag, zaczęło sie wszystko ładnie wgrywać, najpierw zgrałem to co miałem wcześniej, potem wgrałem to co miałem wgrać, wszystko niby ładnie pięknie, ale dalej nie moge włączyć telefonu, ponaciśnięciu dłuższym czerwonej słuchawki tak jak było wcześniej dalej się wyłącza. może coś pominąłem, ale raczej nie
  • REKLAMA
  • #7 3740938
    komismaja
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 25
    wgraj swupa
  • #8 3740956
    Wasz3k
    Poziom 25  
    Po wgraniu przeliczyłeś kody ?? ReCalc All Keys??
  • #9 3740974
    krobek25
    Poziom 11  
    używałem też swupa i dokładnie to samo co w jokerze - oprogramowanko ładnie, pieknie wgrane, ale dalej nie moge włączyć
    zrobiłem "ReCalc All Keys" i przy wszystkich mam "ok" oprócz jednego, ostatniego: "change BOOTKEY-Error!"
  • #10 3741048
    Wasz3k
    Poziom 25  
    Spróboj zamiast Jokera użyć Freia... Nie jestem pewnie pod który program jest te FUBU...
  • #11 3742136
    krobek25
    Poziom 11  
    ok już sobie poradziłem, udało sie wskrzesić staruszka:)
    dziekuje bardzo za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Siemens A50 przestał się włączać, wyświetlacz świeci się tylko na 1-2 sekundy, a urządzenie wydaje cichy dźwięk "pip". Problem prawdopodobnie wymaga aktualizacji oprogramowania (flashowania). Do tego celu potrzebny jest kabel serwisowy oraz programy takie jak Joker, SWUPA lub Freia. Proces polega na podłączeniu telefonu do portu COM, uruchomieniu odpowiedniego oprogramowania i próbie wgrania firmware'u. W trakcie flashowania ważne jest dobranie właściwego trybu BootType (np. BCore Bag). Po wgraniu oprogramowania należy wykonać procedurę "ReCalc All Keys" w celu przeliczenia kodów, jednak pojawił się błąd "change BOOTKEY-Error!". Pomimo poprawnego wgrania firmware'u i przeliczenia kluczy, telefon nadal się wyłączał przy próbie włączenia. Ostatecznie, po zastosowaniu wskazówek i prób z różnymi programami, udało się przywrócić działanie telefonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA