logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Embeded Web Serwer AT90EIT1 zmiana softu uP (pomocy)

morfeusz888 01 Kwi 2007 20:20 2131 5
REKLAMA
  • #1 3742257
    morfeusz888
    Poziom 11  
    Witam wszystkich.
    Wymieniony w tytule serwer jest obiektem mojej pracy magisterskiej dokładnie muszę na jego bazie zbudować system zdalnego sterowanie przez HTTP.
    Serwer firmowo posiada taką funkcję, można między innymi sterować 4 znajdującymi się na nim diodami led. Niestety na moje potrzeby to nie jest wystarczające ponieważ w moim projekcie planuję za pośrednictwem rs232 podłączyć do serwera specjalnie do tego celu zrobiony sterownik oparty np na atmega16 który będzie pełnił rolę układu wykonawczego. Aby to jednak było możliwe trzeba zmodyfikować oprogramowanie serwera i właśnie w związku z tym mam kilka pytań. Firma atmel udostępnia kody źródłowe wraz z urządzeniem tylko czy ktoś mógłby mi powiedzieć w czym mogę je skąpilować ?? (kody znajdują się w załączniku). Z tego co wyczytałem to służy do tego chyba program IAR Embedded Workbench ale jakoś u mnie nie widzi on tam żadnego pliku projektu a do skompilowania takiej aplikacji modułowej chyba tak powinno być. Ja do tej pory programowałem tylko w Winavr a tam chyba nie da sie kompilować takich aplikacji.
    Kolejne pytanie dotyczy samej modyfikacji programu. Ja potrzebuje aby serwer posiadał taką opcje żeby możliwe było wysłanie dowolnego znaku podanego w przeglądarce internetowej na port rs232 znajdujący sie na serwerze. Z tego co zauważyłem to chyba wystarczy zmodyfikować tylko plik script.c. Jeśli ktoś wie coś na ten temat to bardzo proszę o pomoc.

Więcej informacji na temat opisywanego serwera znajduje się tutaj:

http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2499.pdf
    Załączniki:
    • EITv1.3.3beta.zip (183.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3742960
    starob
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    A czytałeś to: http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2396.pdf

Cytat:
    nie widzi on tam żadnego pliku projektu

projekt chyba musisz stworzyć sam, a informacje dla linkera są w pliku *.xcl - to jest w twojej nocie.
    Z mojej wstępnej analizy wynika, że brakuje Ci zawartości stron - części
    <BODY>..</BODY>.
    Zapisywane są one w pamięci DataFlash w postaci systemu plików, obsługa pamięci w pliku "dataflash.c".
    Nawet wgranie gotowego "*.hex" nie załatwi sprawy - przeglądałem - stron tam niema.
    Cytat:
    chyba wystarczy zmodyfikować tylko plik script.c.

Tak - strona zwraca (chyba POST) tekstowo zawartość pól edycyjnych i analiza ich wywołuje odpowiednie działania.
    Wydaje mi się, że dla twoich zastosowań to jest za bardzo rozbudowany "kombajn". Słabo udokumentowany i rozgryzienie go zajmie za dużo czasu.
    Spróbuj poszukać prostszego serwerka zaportowanego na AVR i CS8900.
    W sieci trochę tego jest i dość dobrze udokumentowane.

Na dobry początek: http://www.icplan.de/
  • REKLAMA
  • #3 3743159
    morfeusz888
    Poziom 11  
    Niestety muszę użyć właśnie tego serwera gdyż jest on wymieniony w tytule mojej pracy :/

jeśli chodzi o strony www tego serwera to dołączam je w poniższym załączniku.

Wydaje mi się że odpowiednia modyfikacja pliku script.c by wystarczyła reszte chyba można by pozostawić bez zmian a potem stworzyć odpowiednią stronę www.

A oprogramowanie udało mi sie załadować do kompilatora IAR Embedded Workbench AVR Kickstart ale posiadam niepełną wersję która kompiluje programy max do 4kB...jeśli ktoś wie czy można coś na to poradzić to prosze o kontakt na email morfeusz888(_at_)o2.pl
    Załączniki:
    • eit web files v1_2.zip (14.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3744763
    starob
    Poziom 29  
    No! teraz to wszystko jasne.
    Cytat:
    Wydaje mi się że odpowiednia modyfikacja pliku script.c by wystarczyła reszte chyba można by pozostawić bez zmian a potem stworzyć odpowiednią stronę www

Tak, ale w odwrotnej kolejności (ja zrobiłbym tak).
    Raczej najpierw działająca strona potem zmiany w scpit.c, trudno coś analizować nie wiedząc co.
    Jedno czego nie rozumiem to funkcja plików "*.syn". Wygląda na to, że na POST odpowiada zaktualizowanym formularzem?
    Jak masz jakieś pytania to chętnie pomogę - w miare możliwości bo nie mam jak sprawdzić swoich teorii.
  • REKLAMA
  • #5 3745503
    morfeusz888
    Poziom 11  
    Masz racje starob. Najpierw zrobię stronke na której będzie można wpisać w pole tekstowe dowolny tekst który potem będzie wysyłany do mikroprocesora. Jeśli przy pomocy tej strony wpisując odpowiednie znaki będzie się dało sterować diodami na serwerze to będzie znaczyło procesor prawidłowo odbiera dane od stronki i dopiero można myśleć nad zmianą softu.

Mam jednak pytanie ...czy udało ci się te pliki źródłowe skąpilować do postaci hex (nawet bez żadnych przeróbek) ?? jeśli tak to napisz dokładnie w jakim programie udało ci się tego dokonać i jeśli byś mógł podeślij mi tego hexa.
    Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie tematem.
  • #6 3746241
    starob
    Poziom 29  
    Można tak testować jak napisałeś nawet ze strony index.htm.
    Wystarczy pole tekstowe oraz :
    <FORM ACTION="/form" METHOD=POST>
    <INPUT TYPE="hidden" NAME="form" VALUE="io">
    ..
    ..
    <INPUT TYPE="submit" VALUE="Update"> <P>
    wpisując napisy led1, led2 ... powinneś sterować ledami
    Co do kompilacji to Ci nie pomogę bo nie znam AVR.

Cytat:
    dzięki za zainteresowanie tematem

Bo temat ciekawy i odmienny, co prawda znowu problem z zapalaniem LEDów :)
    Tak z ciekawości - mógłbyś napisać do czego dążysz i po co te "kombinerki"
    z drugim prockiem na RS232

P.S. Uważaj żeby nie "przeciążać" funkcji obsługi script bo możesz miec problem z timeout-ami. Powinna być w miare "przezroczysta".
REKLAMA