logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C++ Builder – ustawianie stanów logicznych na pinach portu RS232 (COM)

warui 02 Kwi 2007 20:32 1682 4
REKLAMA
  • #1 3745737
    warui
    Poziom 2  
    witam
    pisze pewien programik w C++ Builderze i mam mały problem.
    chodzi o to, że chcę ustawiać na pinach COMa konkretne stany (niski, wysoki), tak jak to się robiło z LPT. Nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
    proszę o podpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 3746995
    xbaj
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Port COM jest portem szeregowym, port LPT równoległym, tak więc na COMie nie ustawia się pojedynczych pinów, tylko wysyła/odbiera ramki informacji o określonych parametrach (ilość bitów stopu, parzystość, itd.) przy odpowiednich, ustalonych wcześniej prędkościach. Więcej informacji znajdziesz na google -> serial port.
  • REKLAMA
  • #3 3747210
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Nie które linie da sie ustawic. Te sterujące transmisją.
  • REKLAMA
  • #4 3749333
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    pozwolę sobie nie zgodzić się z kolegą xbaj - otóż na wszystkich pinach wyjściowych portu RS232 można najspokojniej w świecie ustawić odpowiednie stany wysokie lub niskie - wg własnego uznania. Ja robię to akurat w Delphi ale w C++ można to również spokojnie zrobić. Można użyć albo jakiegoś gotowego komponentu, który obsługuje RS232 np ComPort który jest i pod Delphi i pod C++, lub można dostać się do RSa w czystym API ale trzeba sobie najpierw o tym poczytać co, z czym i jak się je ... polecam stronkę http://www.4programmers.net/
    jest tam fajny artykuł na ten temat (tzn obsługi RSa przez API) wtedy wszystko stanie się dla ciebie również jasne

pozdrawiam
REKLAMA