logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV ORION 14'' szum w głośniku przed pojawieniem się wizji

mkkuz 02 Kwi 2007 21:41 999 3
REKLAMA
  • #1 3746066
    mkkuz
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam!!

Przede wszystkim, to mam problem ze zidentyfikowaniem tego modelu.
    Na płytce PCB napis TM 0227C.

Jak napisałem w tytule , TV po włączeniu zaszumi ( zabuczy) w głosniku.
    Potem pojawia się wizja. Wszystko jest dobrze przez kilka minut , następnie na niektórych kanałach tak jakby się odstrajał ( obraz pogorszony , jakby zakłócony, dzwięk w porządku z lekkim cichym szumem w tle).
  • REKLAMA
  • #2 3746809
    bemo1
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Poprubój delikatnie pokręcić filtrem od ARCZ.
  • REKLAMA
  • #3 3749364
    mkkuz
    Poziom 12  
    Spróbowałem jak poradził kolega bemo1 . Kręcenie filtrem nic nie poprawiło, ale tuż obok był PR VR201 opisany jako RF.AGC. Obraz jest już ok i nie rozjezdża się po kilku minutach. Na "zabuczenie" w głośniku to nie pomogło. Muszę jeszcze poszukac przyczyny (tylko na zimno tak się dzieje).

A przy okazji zrobiłem podmiankę dużej ilości elektrolitów.

I udało się zidentyfikowac ten model TV. Ściągnąłem parę schematów z forum i trafiłem :D Orion_color_340.pdf

Może jeszcze mi ktos podpowie przeglądając schemat.
    Dziękuję
    Pozdrawiam
  • #4 3801218
    mkkuz
    Poziom 12  
    Wracam to tematu. Tego TV. Włączam i mam dość duże "brzęczenie" w głośniku, przez około 5s. Potem to się uspokaja i można oglądać TV. Regulacja AGC pomogła nieco na jakość odbieranego obrazu na niektórych kanałach. Męczące jest jednak słuchanie tego co się dzieje w głośniku po włączeniu.

Może ktoś mi coś jeszcze doradzi.

Pozdrawiam
REKLAMA