logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z monitorem LION Model-NO X 19 świeci dioda...

Pitolko 04 Kwi 2007 18:52 1152 14
  • #1 3752432
    Pitolko
    Poziom 11  
    Witam dostałem dziś dosyć elegancki 19 calowy monitor firmy LION
    Model-NO X 19
    Podłączyłem i tylko zaświeciła się dioda obrazu w ogóle nie ma co mogę w tej sytuacji zrobić ?.
  • #2 3752458
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    zobacz na innym czy chodzi
    a może jakiś pin ci się podgiął przy podłączeniu
  • #3 3752512
    Pitolko
    Poziom 11  
    Pin są dobre sprawdzałem je.Na innym działa po prostu podłączyłem pod kompa a tam nic :(.Ludzie Ratujcie proszę !!
  • #4 3752528
    zbyszek.camrogroup
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Jesteś pewien że masz sprawny komp?
  • #5 3752546
    Pitolko
    Poziom 11  
    Tak ponieważ mam inny monitor który normalnie działa przy tym komputerze a poza tym komputer jest nowy.
  • #6 3752800
    radoslawc
    Poziom 12  
    Podłącz "stary" monitor, ustaw rozdzielczość 800 x 600 (zrestartuj).
    PO ponownym uruchomieniu - wyłącz komputer.
    Podłącz nowy monitor.
    Uruchom komputer.

Radek
  • #7 3752855
    Pitolko
    Poziom 11  
    radoslawc napisał:
    Podłącz "stary" monitor, ustaw rozdzielczość 800 x 600 (zrestartuj).
    PO ponownym uruchomieniu - wyłącz komputer.
    Podłącz nowy monitor.
    Uruchom komputer.

radeon

Jak mogę podłączyć i zmienić rozdzielczość skoro ten monitor nic nie wyświetla ?.Może opiszesz mi to dokładniej ?.Będę wdzięczny.
    P.S czy po podłączeniu pod samą sieć monitor powinien coś wyświetlać ?.
  • #8 3752888
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    "Podłącz "stary" monitor" - to chyba wyjaśnia sprawę.Jak nie wyświetla od początku uruchomienia komputera,ekranu biosa to żadna zmiana rozdzielczości nie pomoże.Podłącz monitor pod inny komputer.Dostałeś go jako sprawny ?
  • #9 3752935
    radoslawc
    Poziom 12  
    Po pierwsze to może piszcie mniej chaotycznie.
    Ja nie widzę wzmianki, że bios się nie odpala - za to rozumiem, że kolega podłączał już monitor do komputera innego i działa więc dlaczego mu to proponujesz??? - CZYTAJ UWAŻNIEJ.

Radek
  • #10 3752940
    Pitolko
    Poziom 11  
    Monitor dostałem jako niesprawdzony.Wracam do pytania czy jak podłącze pod samą sieć to ekran powinien się rozjaśnić ?.
  • #11 3752957
    radoslawc
    Poziom 12  
    "Jak mogę podłączyć i zmienić rozdzielczość skoro ten monitor nic nie wyświetla ?.Może opiszesz mi to dokładniej ?.Będę wdzięczny. "

Chodzi mi o to żebyś dokonał zmiany rozdzielczości na tym sprawnym monitorze, a następnie podłączył ten, który sprawia Ci kłopoty.

Dodano po 2 [minuty]:

Pitolko napisał:
    Monitor dostałem jako niesprawdzony.Wracam do pytania czy jak podłącze pod samą sieć to ekran powinien się rozjaśnić ?.

Może nic się nie dziać na ekranie-jest czarny-tylko dioda zasilania zaczyna świecić (chociaż miałem do czynienia z monitorem,który po podłączeniu tylko do sieci rozjaśniał się na chwilkę).
  • #12 3753631
    Pitolko
    Poziom 11  
    Pobawię się z tym chociaż wątpie w to aby pomogło.A jak możecie to piszcie dalej co mam robić.Pozdrawiam serdecznie.
  • #13 3754031
    zbyszek.camrogroup
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Mam pytanie, czy te monitory (ten sprawny i ten nie włączający się) mają przewody sygnałowe na stałe przy monitorze?
  • #14 3754257
    Pitolko
    Poziom 11  
    Tak przewody mają podłączone na stałe i nie można tego zmienić.
  • #15 3758014
    radoslawc
    Poziom 12  
    Wypadałoby sprawdzić miernikiem ten przewód.
    Zdjąć obudowę monitora i mierzyć między punktem na początku kabla a wtyczką.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik otrzymał 19-calowy monitor LION Model-NO X 19, który po podłączeniu do komputera świeci tylko dioda zasilania, ale nie wyświetla obrazu. Sprawdzono piny i kabel sygnałowy, które są nienaruszone, a komputer jest sprawny, co potwierdza działanie innego monitora na tym samym sprzęcie. Sugerowano zmianę rozdzielczości na sprawnym monitorze na 800x600 przed podłączeniem nowego, jednak problem występuje od momentu uruchomienia, więc zmiana rozdzielczości nie pomaga. Monitor posiada przewód sygnałowy na stałe przymocowany, co uniemożliwia jego wymianę bez rozbierania obudowy. Zalecane jest sprawdzenie ciągłości przewodu miernikiem oraz podłączenie monitora do innego komputera w celu weryfikacji sprawności urządzenia. Monitor po podłączeniu tylko do zasilania może chwilowo rozjaśnić ekran, ale brak obrazu przy podłączeniu do komputera wskazuje na możliwą usterkę sprzętową monitora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA