logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Strasznie wolny internet - zna sie ktoś tak porządnie?

flamer 04 Kwi 2007 23:29 5997 11
REKLAMA
  • #1 3753676
    flamer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Mam neo 512 i nie wiem bo może to wina tpsa że tak strasznie mi wolno net działa?
    Ostatnio strona sie otwiera i otwiera i otworzyć nie może - nikt nic nie ściąga itp..
    Czy Wy również tak macie ostatnio na neo?
    Komputer prze skanowany wzdłuż i wszerz czym sie tylko dało także logi sprawdzane itd..
    Kiedyś tak miałem to tylko format pomógł - instalowałem wszystko od nowa: narzędzia inter., naprawa systemu itd..itd.. nic nie pomogło - tylko format!
    Co to może tak uszkodzić system? Nie ma żadnych wirusów...
  • REKLAMA
  • #2 3753686
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Wklej na Forum log z hijackthis.
  • #3 3753713
    flamer
    Poziom 15  
    Cytat:
    Logfile of HijackThis v1.99.1
    Scan saved at 21:10:55, on 2007-04-04
    Platform: Windows XP (WinNT 5.01.2600)
    MSIE: Internet Explorer v6.00 (6.00.2600.0000)

Running processes:
    C:\WINDOWS\System32\smss.exe
    C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
    C:\WINDOWS\system32\services.exe
    C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
    C:\WINDOWS\Explorer.EXE
    C:\WINDOWS\System32\RUNDLL32.EXE
    C:\WINDOWS\System32\RunDll32.exe
    C:\Program Files\Eset\nod32kui.exe
    C:\Program Files\Logitech\Video\LogiTray.exe
    C:\Program Files\Quicknote\kartki.exe
    C:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
    C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe
    C:\Program Files\Sunbelt Software\Personal Firewall 4\kpf4ss.exe
    C:\WINDOWS\System32\LVComS.exe
    C:\Program Files\Eset\nod32krn.exe
    C:\Program Files\Sunbelt Software\Personal Firewall 4\kpf4gui.exe
    C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe
    C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    C:\Program Files\Sunbelt Software\Personal Firewall 4\kpf4gui.exe
    C:\WINDOWS\System32\wuauclt.exe
    D:\Prog. internetowe\Antyvirusowe\HiackThis\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
    O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\ActiveX\AcroIEHelper.dll
    O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINDOWS\System32\msdxm.ocx
    O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\System32\NvCpl.dll,NvStartup
    O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install
    O4 - HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\System32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit
    O4 - HKLM\..\Run: [Cmaudio] RunDll32 cmicnfg.cpl,CMICtrlWnd
    O4 - HKLM\..\Run: [nod32kui] "C:\Program Files\Eset\nod32kui.exe" /WAITSERVICE
    O4 - HKLM\..\Run: [KernelFaultCheck] %systemroot%\system32\dumprep 0 -k
    O4 - HKLM\..\Run: [LogitechVideoRepair] C:\Program Files\Logitech\Video\ISStart.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [LogitechVideoTray] C:\Program Files\Logitech\Video\LogiTray.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [kartki] C:\Program Files\Quicknote\kartki.exe
    O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
    O4 - HKCU\..\Run: [MSMSGS] "C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe" /background
    O4 - HKCU\..\Run: [Gadu-Gadu] "C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe" /tray
    O4 - Global Startup: Adobe Reader Speed Launch.lnk = C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Reader\reader_sl.exe
    O9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
    O23 - Service: Sunbelt Kerio Personal Firewall 4 (KPF4) - Sunbelt Software - C:\Program Files\Sunbelt Software\Personal Firewall 4\kpf4ss.exe
    O23 - Service: NOD32 Kernel Service (NOD32krn) - Eset - C:\Program Files\Eset\nod32krn.exe
    O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) - NVIDIA Corporation - C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe

• REKLAMA
  • #4 3753790
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Brak Ci aktualizacji IE i systemu - zainstaluj conajmniej łatki krytyczne (nie mówiąc o poprawce SP2) !
    Log wygląda na czysty nie licząc drobiazgów do zafixowania:
    O9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm

Nie widzę natomiast w logu żadnych serwerów DNS Tepsy (O17 w logu), masz jakieś ustawione ?

Co do prędkości łącza to pobierz np. instalkę gg i zobacz z jaką prędkością będzie pobierana. Jak ok. 60 KB/s to przyczyn wolnego otwierania stron należy szukać w ustawieniach przeglądarki i systemu.
  • #5 3754514
    Speedo1544
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    A ja proponuje zainstalować jakiś program typu spy-bot lub podobny bo może masz tak zawalony system jakimiś syfami że ci tak działa
  • #6 3754643
    flamer
    Poziom 15  
    Nie mam nic ustawiane w DNS, łącze przez routerem ADSL 2656 - ma ustawienia fabryczne.
    Spyboot mi wywalił to, ale nie usuwam bo już kiedy jak usunołem to wogóle neta nie miałem musiał być format
    Strasznie wolny internet - zna sie ktoś tak porządnie?

Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być.
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych ...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #7 3755067
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    To co pokazałeś w załączniku związane jest z brakiem aktualizacji Internet Explorera , bo DSO Exploit to jest dziura przez , którą dzięki Twojemu pozwoleniu zarażasz system.Po aktualizacji IE spróbuj czy to coś dało , a także czy na innej przglądarce jest tak samo.pozdrawiam
  • #8 3755455
    flamer
    Poziom 15  
    na wszystkich przeglądarkach jest tak samo a używam Firefoxa i Opery z IE wogóle nie korzystam - nawet tego dziad***** nie włączam
  • REKLAMA
  • #9 3756954
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Aktualizacje IE są wymagane także wtedy kiedy nie używasz IE jako przeglądarki. Są tam elementy wpływające bezpośrednio na system eliminując pewne błędy.
    Brak aktualizacji systemu poprzez conajmniej łatki krytyczne (szczególnie przy XP bez nawet SP1) to zostawienie otwartych drzwi ...

Nie odpowiedziałeś co ze ściąganiem pliku ...
    Sprawdź też ustawienia firewala.
  • #10 3757032
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    Ja też mam neo512 i też przez routera , wprawdzie innego bo Linksys Wag 200G i działa idealnie . Chociaż muszę powiedzieć ,że przez pewien okres prędkości były na poziomie 256 , po interwencji w tpsa gdzie stwierdzono, że wszystko jest ok i nie trzeba nic naprawiać prędkość podniosła się do 512. Porównaj sobie mój wydruk z mojego routera - opcja-status-dsl connection:
    DSL Status: Connected
    DSL Modulation Mode: MultiMode
    DSL Path Mode: Fast
    Downstream Rate: 640 kbps
    Upstream Rate: 160 kbps
    Downstream Margin: 28 db
    Upstream Margin: 29 db
    Downstream Line Attenuation: 38 db
    Upstream Line Attenuation: 10.5 db
    Downstream Transmit Power: 0
    Upstream Transmit Power: 0
    może coś masz z linią , to wtedy biuro napraw.pozdrawiam
  • #11 3962106
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Tak z czystej ciekawości sprawdź prędkość na np. dsl.cz.
    Jako, że mieszkasz w mojej okolicy może przyczyna jest taka sama jak i u mnie - TPSA. mam też 512, a czasem pokazuje mi np 40 kbit/s. Po kilku telefonach przyznali się że mają problemy w tej okolicy i może to potrwać do końca czerwca.
    P.S. Reklamacja nic nie daje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada łącze Neo 512 i doświadcza bardzo wolnego działania internetu, mimo braku aktywnego pobierania plików i braku wirusów w systemie. Przeskanowano komputer narzędziami takimi jak HijackThis i Spybot, jednak problem nie ustąpił. W logach wykryto brak aktualizacji systemu i Internet Explorera, co może powodować podatności i problemy z wydajnością, mimo że IE nie jest używany jako główna przeglądarka (użytkownik korzysta z Firefoxa i Opery). Sugerowano instalację krytycznych łatek systemowych oraz aktualizacji IE, gdyż elementy IE wpływają na stabilność systemu. Sprawdzono również ustawienia DNS i firewalla, które były fabryczne lub niezmienione. Jeden z użytkowników zasugerował możliwe problemy z linią telefoniczną lub routerem ADSL, podając przykład routera Linksys Wag 200G z parametrami DSL. Inny użytkownik potwierdził, że w jego okolicy operator TPSA ma problemy techniczne powodujące spadki prędkości, które mogą potrwać do końca czerwca, a reklamacje nie przynoszą efektu. Zalecane jest sprawdzenie prędkości łącza na zewnętrznych serwisach oraz kontakt z dostawcą w celu weryfikacji stanu linii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA