Wymieniłem obdwa na 6,5 podłączyłem też fonie ,a cda to tam niema takiego oznaczeia, jest sf101,sf102,sa101 oraz układ ta8701 niewiem czy to pomoże.jestem początkujący więc za bardzo niewiem a anglika mam pierwszy raz na warsztacie
Co miałeś między nogami 9 i 10 scalaka? jeśli filtr CDA6,0 to musisz włożyć teraz CDA6,5. SFE nie będzie tu dobrze pracował. Sprawdź co jest napisane na filtrze.
Skoro masz między 9 i 10 cewkę to musisz ją dostroić do częstotliwości 6,5MHz. Zostaw więc SFE6,5 /pin16-18/ i pokręć cewką tak aby uzyskać jak najlepszy głos.
✨ Problem dotyczy przestrojenia telewizora Bush 1427T sprowadzonego z Anglii, w którym występują dwa filtry o częstotliwości 6 MHz, powodujące szumy w fonii. Zalecane jest wymienienie filtrów SFE i CDA6,0 na wersje 6,5 MHz, przy czym filtr SAW powinien poprawnie działać. W przypadku konieczności obsługi dwóch fonii (6,5 i 5,5 MHz) sugerowane jest zastosowanie foni równoległej lub układu RYMI, charakterystycznego dla wersji angielskiej. Po wymianie filtrów problem szumów nadal występuje, co może wynikać z nieprawidłowego doboru odpowiednika filtra CDA lub niewłaściwego strojenia cewki między nóżkami 9 i 10 układu scalonego (prawdopodobnie LA7520 lub TA8701). Niebieski filtr to prawdopodobnie trap z równoległym dławikiem, którego nie należy wymieniać. Konieczne jest dostrojenie cewki do częstotliwości 6,5 MHz oraz pozostawienie filtra SFE6,5 na pinach 16-18, aby uzyskać optymalną jakość dźwięku. Oznaczenia takie jak SF101, SF102, SA101 odnoszą się do elementów na płycie, a nie do filtrów. Wygenerowane przez model językowy.