logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trilux TAP 2131 TS – zwężony obraz w pionie, wymiana kondensatorów nie pomogła

Kamilloo 10 Kwi 2007 00:30 1353 7
REKLAMA
  • #1 3771319
    Kamilloo
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam

Nie jestem serwisantem RTV ale jakoś radzę sobie w elektronice. Mam telwizor jak w tytule, ostanio zwęził mi się ekran w pionie ( czarny pasek na górze i na dole po śrofku obraz ). Pomyślałem sobie że może to być problem z układem odchylenia pionowego wymieniłem 3 kondziory ( podejrzewałem że mogą być uszkodzone ) ale bez efektu.
    Czy może to być awaria trafa? czy powinienem szukać dalej?

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 3771332
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3771375
    tylpol60
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam. O ile jest wąski obraz od góry i od dołu oraz czy obraz po środku jest liniowy?
  • REKLAMA
  • #4 3771552
    Kamilloo
    Poziom 13  
    zwęził się od góry i od dołu o jakieś 3-5 cm
  • Pomocny post
    #5 3771570
    Andrzej Wierzbicki
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Sprawdz regulację w trybie serwisowym.
    Może konieczna jest tylko korekcja.
  • #6 3771781
    Kamilloo
    Poziom 13  
    Witam

Dzięki Andrzej za podpowiedź !!!

Wyregulowałem obraz w trybie serwisowym i wszystko zaczęło działać jak należy jednak przy 3 odpaleniu już całkowicie odmówił posłuszeństwa.
    Po ustawieniu obrazu nie dokonałem zapisu na eprom. Zasilacz wstaje, led się świeci jednak telewizor się nie załącza :( :( :(
  • REKLAMA
  • #7 3771910
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2916
    No to pomiary napięć na wyjściu przetwornicy, czy B+ dochodzi do kolektora T 802. Pomiary napięć na TDA 8143( IC 801)
  • #8 3771989
    Kamilloo
    Poziom 13  
    Uleczony :D:D:D

Wypiąl mi się troszeczkę moduł teletekstu. Po dociśnięciu na złączce wszystko zaczęło działać jak nalezy

Pozdrawiam :D

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Trilux TAP 2131 TS pojawił się problem zwężonego obrazu w pionie, objawiający się czarnymi pasami u góry i dołu ekranu oraz zmniejszeniem obrazu o około 3-5 cm. Wymiana trzech kondensatorów w układzie odchylenia pionowego nie przyniosła poprawy. Sugerowano sprawdzenie regulacji obrazu w trybie serwisowym, co początkowo przywróciło prawidłowy obraz. Jednak po kilku uruchomieniach telewizor przestał się włączać mimo świecącej diody LED zasilacza. Zalecano pomiary napięć na wyjściu przetwornicy oraz na układzie TDA8143 (IC801) i sprawdzenie obecności napięcia B+ na tranzystorze T802. Ostatecznie problem rozwiązało poprawne dociśnięcie modułu teletekstu, który częściowo się rozłączył, co powodowało awarię.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA