logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Samsung SD-612 nie czyta DVD, tylko CD - aktualizacja firmware?

mardar 10 Kwi 2007 12:11 2102 5
REKLAMA
  • #1 3772261
    mardar
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Witam.
    Mam Takie dvd jak w tytule, czyta ono tylko płyty cd. Przeglądając elektrode i google dowiedziałem się że win xp może mieć kłopoty z obsługą tego dvd i przydała by się aktualizacja firmware. W managerze urządzeń napęd wykrywa jako: SAMSUNG DVD-ROM SD-612, natomiast w mój komputer wyświetla jako: Stacje dysków CD. Po wsadzeniu płyty dvd do napędu płyta się kręci kursor zmienia kształt ale ale dostępu do płyty nie mam. napęd czyściłem sprężonym powietrzem, Samsung zaprzestał już publikacji firmwar'a do tego napędu, a konta na driverguide.com nie posiadam. Tak więc czy ktoś posiada dostęp do nowego fw ewentualnie wie co zrobić żeby działało te dvd?

Przy rejestracji na driverguide.com Wywala mi jakieś błedy
  • REKLAMA
  • #2 3772423
    zendar
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Zapewne jest to spowodowane usterką napędu. Spróbuj go rozkręcić, przy oczku lasera jest zwykle mała śrubka, ew. perka, odpowiada ona za regulację mocy lasera, czasem po podkręceniu udaje się ożywić napęd.
  • REKLAMA
  • #3 3772439
    mardar
    Poziom 21  
    o tym to ja wiem tylko że w tym napędzie są 2 i to obok siebie:o jedno od DVD a drugi od cd... (tak podejrzewam). Znalazłem już niby jakiś ff i program o nazwie sfdnwin po odpaleniu wywala mi błąd: This model not support DMA mode!! Change PIO mode!!
    jak zmienić te PIO mode?
  • REKLAMA
  • #4 3772500
    zendar
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Wejdź do menedżera urządzeń i sprawdź - w sekcji cdrom powinien być twój napęd dvd, potem jego właściwości/ustawienia, w win98 pisze DMA i powinno to być zaznaczone, jeżeli nie jest zaznaczone to zaznacz i restart. W XP nazywa się to zdaje się buforowanie, też trzeba włączyć.
    Jeżeli nie pomaga to w biosie w sekcji IDE DEVICES lub podobnej masz wyszczególnione wszystkie napędy PRIMARY MASTER, SLAVE I SECONDARY MASTER, SLAVE , wybież odpowiedną pozycję na jakiej masz podłączony swój napęd i sprawdź czy czasem nie jest na stałe ustawione jakieś PIO, jeżeli tak to daj auto.
    Sptyka się też pod tymi ustawieniami dodatkowe ustawienia dla każdego napędu nazwane jako UDMA - auto lub off. Tu czasem, wbrew pozorom, nalezy ustawić OFF aby w windowsie można było włączyć UDMA :D

Jeszcze jedno - w menedżerze urządzeń w pozycji kontrolery hdd masz wszystko dobrze zainstalowane czy są jakieś problemy?
  • REKLAMA
  • #5 3773069
    mardar
    Poziom 21  
    zendar napisał:
    Wejdź do menedżera urządzeń i sprawdź - w sekcji cdrom powinien być twój napęd dvd, potem jego właściwości/ustawienia, w win98 pisze DMA i powinno to być zaznaczone, jeżeli nie jest zaznaczone to zaznacz i restart. W XP nazywa się to zdaje się buforowanie, też trzeba włączyć.

Niema takiej opcji ale w kontrolerach IDE ATA/ATAPI znalazłem opcje dotyczącą tego PIO i tam przestawiłem na te PIO. Zmiana fw chyba pomogła i po restarcie na początku odczytało płytę DVD i tylko na początku (więcej nie chciało). Teraz wezmę sprobuję podkręcić perką (którąś z dwóch) moc lasera i jeszcze raz przeczyścić go.

A odnośnie biosu co była mowa dalej to by u mnie to nie wyszło bo mam nietypową płytę gł z nie typowym biosem.
  • #6 3854696
    zack
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    sprawdz napęd na innym kompie a może masz zainstalowanego MS Office XP jeśli tak to odezwij się na PW
REKLAMA