logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do formatu d.twardego-dysku nie idzie sformatować.

skaktus 11 Kwi 2007 16:48 3449 21
  • #1 3776970
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Witam.Poszukuje jakiegoś programu do formatowania dysku czy to pod windowsa xp czy to pod dosa.

Fdisk nie daje rady-pozwala mi na 40 GB dysku utworzyć tylko partycje 24 mb lub w ogóle na nic nie pozwala,a widzi dysk i poprawnie wskazuje jego obszar

Bootowalny partition of magic widzi dysk bezproblemowo,ale przy tworzeniu partycji dodatkowo stwarza jakąś małą wielkosci 8mb, nie wiem po co,a gdy przychodzi akcja formatowania jej na fat 32 zaczynają się ogromne schody...proces trwa godzinami i w przyblizeniu bedzie trwał z 10 godzin. Z dyskiem mam juz od dłuzszego czasu problemu-padaja na nim windowsy itp,systemy sypia sie same z siebie. Prosze o pomoc w tej sprawie
  • #2 3777077
    Nozownik
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Podejrzewam, że na dysku są bad sektory. Przeskanuj go HDD Regeneratorem. Wersję shareware możesz ściągnąć tutaj
  • #3 3777251
    henryk26
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    a probowales formatowac przez wiersz polecony??
  • #4 3777254
    abek
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    Tu masz jeszcze HD Tune spróbuj...
  • #5 3777259
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    ta mała wielkość ,to jest potrzebne na własny użytek-informacje o dysku, sektor rozruchowy itp.
    w fdisk ustaw wielkość w procentach ,nie MB.
    poza tym ,jak wyżej kolega pisze
  • #6 3777306
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3777383
    skaktus
    Poziom 37  
    oka,bede próbował.

dysk udało mi się zformatować do ntfs ale i tak są z nim problemy-raz jest wykrywany a raz nie...
  • #8 3777526
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3777643
    skaktus
    Poziom 37  
    pokawił sie pewnien problem...dysk nie jest wykrywany :/

macie jakiś pomysł ?
  • #10 3778332
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3779325
    skaktus
    Poziom 37  
    hmmm,teraz to juz loteria...najczesciej przez windowsa.po 2 od tego instalowania co mi poleciliście (programy) wywaliło mi dysk w kosmos i xp :/

po dlaszej zabawie bios wykrywa dysk,jednak ani fdisk ani bootowalny partiotion of magic nie potrafia sobie z nim poradzic

windows dysku nie wykrywa (ma system plików pri dos lub jakies inne)

dziwi mnie ze przy próbie formatu w partiotion automatycznie tworzy sie ta mala partycja 8mb ktorej nigdy nie mialem na innych dyskach-czyzby wirus ?

w hdtune nie widze nigdzie zakłądki smart...po 2 wyświetla mi alert że dysk ma 147 st...sam nie wiem czy to prawda,dysk jest chłodny i chłodzony wentylatorem

EDIT

przeleciałem dysk hdtune.tyle że jakos to dziwne było.na poczatku skanowalo z prędkoscią 3 mb/sek,potem 12 mb/sek i właczył mi sie wygaszacz ekranu,wiec ruszylem myszką i nagle zaczal skanowac predkoscia 39 gb/sek...po tym przestał i bios i windows i hdtune wykrywać dysk...

EDIT

po kilku restartach bios widzi dysk.w bootowalnym partiotion of magic okazało się że po zabawach z hd tune mam nagle 4 dyski a był 1 jako surowy...1 dysk ma te nieszczesne 8 mb,2 dyski po 23 mb i jeden duzy 38 gb..
    juz nie wiem co z tym dyskiem jest nie tak...
  • #12 3780698
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3780909
    skaktus
    Poziom 37  
    mhdd nie chce mi stworzyć dyskietki z której bym mogł go uruchomić...

ps-wiem że pytanie jest niskiego polotu-prosze o informację co mam zrobić z plikiem iso(nagrac bezpośrednio na cd?) z mhdd i jak obsługiwać program o ile uda mi sie gouruchomic
    dzieki za informację
  • #14 3780939
    Nozownik
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Plik ISO jest obrazem płyty. Jak nagrasz go jak zwykły plik to nic nie da. Nagraj go jako plik obrazu.
  • #15 3781263
    Olgierd
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witaj,
    Zajzyj na link ktory podaje (celowo zaczynam od dzialu screenshots)

http://gparted.sourceforge.net/screenshots.php

Polecam wersje LiveCD, mozesz tym narzedziem zrobic wszystko ze swoimi partycjami na HDD, jezeli mozesz pobaw sie nim na wszystkie mozliwe sposoby nastepmym razem bedziesz przygotowany!

Polska strona z tym oprogramowaniem:
    http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1738&t=59

poz

Olgierd
  • #16 3781287
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    plik iso można podmontować np. w daemon tools,lub w alcochol 120%
  • #17 3782091
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 3783449
    skaktus
    Poziom 37  
    mhdd nie moge za grzyba uruchomic

w dodatku kazde uruchomienie hdd regeneratora wywala mi xp w kosmos i musze na nowo instalować caly system

antywira i firewalla mam,wiec nie wiem o co biega

moze ktoś zrobić faq do mhdd i wskazac żródło lub udostepnic plik/wskazac sprawdzony download ?
  • Pomocny post
    #19 3783918
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 3785069
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    a co to za model dysku?
  • #22 3786599
    skaktus
    Poziom 37  
    maxtor
    model diamond max plus 8
    pojemoność 40 gb
    ata 133

dysk jest z 1 marca 2003, a zaczął padać już po ok 2 latach spokojnego używania

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy formatowania dysku twardego Maxtor Diamond Max Plus 8 o pojemności 40 GB i interfejsie ATA 133, który wykazuje niestabilne działanie, częste błędy systemowe oraz problemy z wykrywaniem przez system Windows XP i BIOS. Standardowe narzędzia takie jak Fdisk i Partition Magic nie pozwalają na poprawne utworzenie i sformatowanie partycji, a proces formatowania FAT32 trwa bardzo długo. Podejrzewa się obecność uszkodzonych sektorów (bad sektory), co potwierdzają nieregularności w skanowaniu dysku programem HD Tune oraz problemy z wykrywaniem dysku po próbach naprawy. Zalecane jest użycie narzędzi do diagnostyki i naprawy dysku, takich jak HDD Regenerator, MHDD (skanowanie 2xF4 i zerowanie WD Clear), a także bootowalnych zestawów narzędzi typu Hiren’s BootCD. Problemy z uruchomieniem MHDD i HDD Regeneratora powodują awarie systemu, co wskazuje na możliwe konflikty lub uszkodzenia sprzętowe. Wskazano także na konieczność nagrania obrazu ISO MHDD jako bootowalnej płyty CD, a nie jako zwykłego pliku. Dodatkowo zwrócono uwagę, że mała partycja 8 MB tworzona automatycznie przez Partition Magic to obszar systemowy (sektor rozruchowy). Sugerowano przeskanowanie dysku i analizę SMART za pomocą HD Tune, jednak użytkownik nie znalazł zakładki SMART w programie. Ogólnie dysk jest stary (z 2003 roku) i wykazuje typowe objawy zużycia i uszkodzeń fizycznych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA