logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak oglądać filmy online przy łączu 256 kb/s bez zacinania?

belfer251 11 Kwi 2007 20:52 1545 8
REKLAMA
  • #1 3778085
    belfer251
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam taki problem, a mianowicie nie moge ogladac filmikow na stronach internetowych bo bardzo sie tna. Mam lacze 256 kb/s. Mysle ze powinno ono wystarczyc do plynnego przegladania owych filmikow. Jesli mial ktos podobny problem to prosze o porade jak sie go pozbyc.

Z gory bardzo dziekuje,

belfer251
  • REKLAMA
  • #2 3778337
    suchy22
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    ja mam 512 i też nie wystarcza czasami, tz. zależy od stronki i serwera. Zainstaluj coś do kontroli transferu i będziesz wiedział jaki transfer idzie np. NetMeter nawet spoko programik
  • REKLAMA
  • #3 3778574
    piochuxl
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Ja mam 2 Mb a się tną przy 256 ciesz się że cokolwiek działa..........
  • REKLAMA
  • #4 3778682
    marlon23
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Co to za łącze, od kogo. Gwarantowane czy nie, symetryczne? To wszystko ma wpływ. Podaj więcej szczegółów.
  • REKLAMA
  • #5 3786606
    belfer251
    Poziom 13  
    Neostrada TP 256 kb/s. To chyba wyjaśnia wszystko...
  • #6 3787171
    promyk79
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    jeśli używasz windows media player lub cokolwiek innego musisz ustalić swoją prędkość netu czyli z automatycznego wykrywania zmieniasz na 256 kbit/s dopiero wtedy otwiera się plik bardziej skompresowany w przeciwnym razie prędkość początkowa jest większa bo zostaje ona przycięta po pewnym czasie do 5 sekund stąd automatyka może wybierać Ci szybszą prędkość a to w rezultacie powoduje Cięcie bardzo ważne jest ręczne ustawienie w player-ach prędkości swojego łącza pozdro.
  • #7 3787391
    tropicalBula
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Przy tej prędkości połączenia, oglądając na żywo, rzeczywiście można się zdenerwować...
    Proponuję cały filmik ściągnąć na dysk i oglądać odpalony z dysku. W Firefoxie możesz do tego używać wtyczki: videodownloader

Pozdrawiam
  • #8 3793126
    belfer251
    Poziom 13  
    Hmm... Z tym playerem to nie bardzo wiem bo te filmiki sa niejako "wbudowane" w stronke, i klika sie tylko "play" na stronce i filmik leci, no tylko ze jest ten problem ze on leci jak krew z nosa... Moze kolega podpowie jak to mozna w takiej sytuacji ustawic?
  • Pomocny post
    #9 3793594
    tropicalBula
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Cytat:
    (...) te filmiki sa niejako "wbudowane" w stronke, i klika sie tylko "play" na stronce i filmik leci, no tylko ze jest ten problem ze on leci jak krew z nosa...

Dlatego właśnie koledze poleciłem wtyczkę videodownloader, umożliwiającą zapisanie takich filmów na lokalnym dysku twardym.
    Najczęściej są one w formacie flash video, np. filmiki ściągnięte z YouTube, zostaną domyślnie zapisane z rozszerzeniem .htm, należy je zmienić na *.flv.
    Nie wiem dokładnie jak wygląda sprawa ich odtwarzania w Windows. Zdaje się, że służy do tego FLV Player, udostępniany jako oprogramowanie freeware.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada łącze Neostrada TP o prędkości 256 kb/s i doświadcza problemów z płynnym odtwarzaniem filmów online, które się tną. Dyskusja wskazuje, że przy tak niskiej przepustowości transmisji danych oglądanie filmów na żywo może być utrudnione, a jakość i płynność zależy od serwera i strony internetowej. Zalecane jest ręczne ustawienie prędkości łącza w odtwarzaczach multimedialnych (np. Windows Media Player) na 256 kbit/s, aby odtwarzacz pobierał bardziej skompresowany strumień wideo. Alternatywnie sugeruje się pobranie całego filmu na dysk lokalny, co eliminuje problemy z buforowaniem podczas streamingu. Do pobierania filmów z przeglądarki Firefox polecana jest wtyczka videodownloader, która umożliwia zapis plików w formacie flash video (.flv). Do odtwarzania pobranych plików FLV można użyć darmowego FLV Playera. Dodatkowo, do monitorowania transferu danych rekomendowany jest program NetMeter. Wskazano, że nawet łącza o wyższej przepustowości (512 kb/s, 2 Mb/s) mogą mieć problemy z płynnością w zależności od serwera i warunków połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA