logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z bootowaniem z CD-RW na płycie Abit NF7-S rev. 2.0

-grosiu- 11 Kwi 2007 22:07 3620 22
REKLAMA
  • #1 3778372
    -grosiu-
    Poziom 11  
    Panowie pomóżcie !!!

Mam problem z bootowaniem z CD-RW na płycie Abit NF7-S rev. 2.0
    Po komunikacie "uppdate ESCD - succesfull" BIOS wyrzuca hasło braku dysku (w FDD) i rząda włożenia go do napędu (FDD).
    Ustawiłem W BIOSie bootowanie tylko z CD, wyłączyłem kontroler FDD, ręcznie zapodałem tryb PIO mode 4 dla CD, wyłączyłem DMA dla CD i ciągle ten sam komunikat. BIOS zachowuje się tak jakby w ogóle nie umiał wykorzystać funkcji bootowania z CD.
    Płyta ma wgrany najnowszy Bios - D27 oferowany na stronie producenta.
    Sam go aktualizowałem i na pewno operacja powiodła się, aczkolwiek problem z CD pozostał ten sam.
    Próbowałem już najróżniejszych konfigulacji, ale nic mi się nie udaje. Przez to mam problem z zainstalowaniem Windy XP z płyty, a odwykłem już od instalacji systemu zaczynając operację od dyskietki startowej (jest to b.uciążliwe).
    CD-RW jest wykrywane przez BIOS na ustawieniach auto.
    Napęd podpięty jest jako SLAVE na 2 kontrolerze IDE (na 1 IDE jest tylko 1 dysk - master). Takie podpięcie jest dla mnie wygodne, aczkolwiek próbowałem dać CD na 2 mastera, albo 1 slave.
    Napęd CD-RW jest na pewno sprawny. Próbowałem z resztą bootować z innej nagrywarki DVD-RW i sytuacja była taka sama.
    Podmieniałem również taśmę do CD. Sprawdzałem miernikiem napięcia na 5 i 12 V na zasiłce i wszystko jest OK (ninimalne odchylenia).
    Płytę kupiłem na Allegro, więc różnie może być, chociaż poprzedni właściciel zarzeka się, że nigdy nie miał problemów z bootem z CD i instalacją systemu z płyty.

konfiguracja mojego złomu:
    CPU - AMD Athlon XP 2500+ Barton
    MoBo - Abit NF7-S rev. 2.0
    HDD - WD 80 GB ATA
    RAM - 2x 512 MB Hynix dual
    graf. - ATI Radeon 9600 Pro
    zasilacz - 350W ModeCom Feel passive PFC

Bardzo proszę o pomoc, bo już wyczerpałem swoje możliwości!
    Długo polowałem na tą płytę i niechciałbym się jej pozbywać tylko ze względu na jakiś prawdopodobnie łatwy do rozwiązania problem...

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!
  • REKLAMA
  • #2 3779399
    taniam
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Kolega nie ma problemu z płytą główną tylko z instalacyjną, ewentualnie z napędem CD. Proszę użyć oryginalnej płyty z XP ew. sprawdzić czy napęd poprawnie czyta płyty RW.:!:
  • #3 3779803
    -grosiu-
    Poziom 11  
    Kolego "taniam" - dzięki za zainteresowanie moim problemem.

To nie jest niestety sprawa CD-RW i płyty instalacyjnej Windowsa XP.
    Tak jak napisałem wyżej, napęd CD-RW na pewno jest sprawny, a poza tym podmieniałem go również na DVD-RW, który mam w 2 kompie. CD-RW było co prawda mocno eksploatowane, ale DVD-RW ma niewielki przebieg.
    Opcję z płytą instalacyjną również przećwiczyłem. Mam 2 płyty z Win XP: 1 oryginalną i 1 kopię (na zwykłym CD-R, nawet nie RW). Próbowałem instalować z obydwu i niestety nic, problem pozostaje taki sam...

Może któryś z kolegów serwisantów, którzy pojawiają się na tym forum miałby pomysł jak poradzić sobie z tym fantem... ?

Pozdrowiam wszystkich !
  • REKLAMA
  • #4 3779841
    taniam
    Poziom 20  
    Mam taką samą płytę ale nigdy nie spotkałem się z podobnym problemem.
    Rozumiem z wypowiedzi kolegi, że dysk i CD są poprawnie wykrywane przez bios, hmm... niech kolega sprawdzi na innym komputerze te napędy, zobaczy czy po włożeniu płyty uruchomi się instalator (pod windowsem) kiedyś coś takiego mnie spotkało (jeszcze z win98) że oba nośniki miałem uszkodzone.
    Ewentualnie sprawdzić czy załaduje się instalator innego systemu (98, linuks)
    Można by spróbować wyjąć jedną kość pamięci (też kiedyś miałem coś takiego.
    Aha mam nadzieję, że nie uruchamia kolega instalatora na podkręconym sprzęcie :wink:
  • #5 3780028
    -grosiu-
    Poziom 11  
    Do "taniam".

Próbowałem odpalić Linuxa Mandrake (bootowalny oryginał) - problem:cry: pozostaje.
    Wyjąłem jedną kość RAMu, później przełożyłem do innego gniazda - problem pozostaje.
    Oczywiście dopuki nie mam systemu, nic nie podkręcam.
    Cały czas ten sam komunikat:

Updating ESCD... Success
    Building DMI Poll..............................
    DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER

Tracę już cierpliwość, chyba wkręcę ASUSa A7N8X-E Deluxe (też na nForce2 z 400 MHz FSB) zamiast Abita.
    Szkoda mi tego Abita, bo podobno lepiej sprawuje się lepiej w O/C niż w/w Asus... :cry:

Jak masz kolego jeszcze jakiś pomysł, to pisz proszę!
    Pozdrawiam-
    -grosiu-

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

Jeszcze raz podpiąłem DVD-RW (zamiast CD-RW) do tego nieszczęsnego Abita. Tym razem jako slave na pierwszym IDE (pod HDD). Dodatkowo pożonglowałem torchę pamięciami (tylko 1 kość w różnych bankach), oraz ustawieniami IDE w BIOSie. Odłączyłem fizycznie FDD, wyłączałem kontroler FDD w BIOSie. Niestety brak pozytywnego rozwiązania problemu.
  • #6 3780269
    dragon79
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Z tego komunikatu jednoznacznie wynika, że bios próbuje bootować system z nieprawidłowego napędu (w tym przypadku trzeba sprawdzić kolejność napędów bootowania i upewnić się, że napęd optyczny jest na pierwszym miejscu listy) lub napęd nie czyta płyty do niego załadowanej (w tym przypadku należy upewnić się, że potrafi on odczytać daną płytę np. podpinając napęd w innym kompie) lub płyta nie jest bootowalna (sprawdzić, czy z tej płyty można zbootować system w innym kompie).
    Dodatkowo można podłączyć napęd w innym kompie i zaktualizować jego firmware.
  • REKLAMA
  • #7 3780684
    -grosiu-
    Poziom 11  
    Do "dragon 79".

1. To prawda: BIOS próbuje bootować system z nieprawidłowego napędu (FDD). Checa polega na tym, że ustawiłem bootowanie z napędu CD jako jedyne dostępne i to na pierwszym miejscu...
    2. Po raz kolejny zaznaczam, że obydwa napędy CD i DVD które wykorzystywałem są sprawne i potrafią czytać płyty które im "zapodawałem".
    3. Płyty instalacyjne z których korzystałem są bootowalne i nieuszkodzone. Także systemy (dane) zawarte na tych płytach nie są uszkodzone.
    Wszystko to dokładnie sprawdziłem i coraz bardziej skłaniam się do twierdzenia, że to płyta, lub BIOS ma jakąś usterkę.

Ciekawe jest, że możliwe jest odpalenie instalacji systemu z dyskietki startowej Win Me, a następnie instalacja WIN XP ręcznie z katalogu I386, plikiem "winnt.exe". Instalacja omija jednak etap wyboru partycji i możliwości jej sformatowania, a po przekopiowaniu pierwszej partii plików instalacyjnych nic się nie dzieje, CD nie kręci się, HDD nic nie "przerabia", słowem pełna cisza.

Ręce mi opadają...
    Czy któryś z kolegów serwisantów spotkał się z czymś takim ?
    Wolałbym być pewnym że płyta, lub BIOS jest uwalony, niż męczyć się z tym g***em...
  • #8 3780717
    dragon79
    Poziom 13  
    Czy po zmianie kolejności bootowania w biosie zapisuje on ustawienia? Być może nie, o czym świadczy komunikat "Updating ESCD... Success", który o ile pamiętam pokazuje się tylko po zmianach w biosie...
    Może bios "zapomina" ustawienia? Czy bateria podtrzymująca pamięć bios jest sprawna?
  • REKLAMA
  • #9 3780772
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    -grosiu- napisał:
    Updating ESCD... Success
    Building DMI Pool..............................
    DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER
    Czy to jest dokładna treść komunikatu (nie licząc błędu, który poprawiłem)? Niczego nie brakuje (szczególnie pomiędzy 2 i 3 linijką)?
    Czy po zapisaniu nowej wersji BIOS-u zresetował kolega jego ustawienia (jeśli nie, warto to zrobić)?
  • #10 3781826
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Po pierwsze proponuje sprawdzic chlodzenie na procesorze czy jest prawidlowo zalozone i czy sie procesor nie przegrzewa (zakladam ze jest on 100% sprawny - bez ukruszen i przegrzan) , pozniej
    jesli masz dostep do innej plyty na tym chipsecie to zainstaluj na niej win i przeloz hdd do swojej i wowczas standartowe testy stabilnosci systemu .
  • #11 3782467
    -grosiu-
    Poziom 11  
    Do "dragon79".

BIOS na pewno zapisuje ustawienia. Możliwe jest, że ciągłe pojawianie się komunikatu "Updating ESCD... Success spowodowane" jest tym, że za każdym razem zmieniam to ustawienie w BIOSie na "enable". To jest jedyna rzecz, która po nieudanym bootowaniu zmienia się w BIOSie na "disable". Ustawienia daty, godziny i całej reszty zapamiętują się. Z tego wniskuję że bateryjka podtrzymująca jest OK.

Do "Figi".

1. Oczywiście masz rację - tam jest "POOL"
    2. Niczego nie brakuje w tym zapisie, jest tylko to co napisałem wcześniej, a Ty potwierdziłeś.
    3. BIOS zresetowałem po upgrade'owaniu.

Do O__O

Nie podejrzewam żeby procek miał coś wspólnego z tym problemem...
    1. Nie jest ukruszony.
    2. Ma fest przytroczone chłodziwo (Pentagram QC 80 Cu) na Silverze 5
    3. Temperatura puki co nie przekracza 37 st.C
    4. Z nForce2 mam tylko opisanego powyżej Asusa.
    Mam wątpliwości, czy po przełożeniu HDD (z wgranym na tym Asusie sytemem) na Abita system będzie chciał w ogóle wystartować...

Dzięki wszystkim za zaangażowanie, ale puki co to stoję w miejscu.
  • #12 3782494
    Figi
    Poziom 37  
    Proszę zmienić w BIOS-ie w sekcji PnP/PCI Configurations opcję Force Update ESCD na Enabled, zapisać w BIOS-ie zmiany i przy ustawionym bootowaniu na CD uruchomić ponownie komputer.

Czy jest kolega pewien, że BIOS zapisuje wprowadzone przez kolegę zmiany? Jeśli wyłączy kolega np. zintegrowaną dźwiękówkę, to po restarcie nie jest przypadkiem ponownie włączona?
  • #13 3782728
    dragon79
    Poziom 13  
    Zatem nie pozostaje nic innego jak stwierdzenie, że to wina płyty głównej - możliwe, że jest uszkodzona lub w konfiguracji jest jakiś komponent, który nie jest kompatybilny z tą płytą i stąd biorą się problemy biosu - trzeba poczytać o tym na stronie producenta... a zapewnienia sprzedawcy, że nie było problemów z bootowaniem są "zapewnieniami sprzedawcy" ;)
    Jeśli jest taka możliwość to proponuję oddać płytę sprzedawcy.
    Pozdrawiam.
  • #14 3783603
    -grosiu-
    Poziom 11  
    Do "Figi"

1. BIOS na pewno zapisuje wprowadzane zmiany.
    2. Wspomniałęm o tym wcześniej, że cały czas zaznaczam "Force Update ESCD na ENABLE", ale jest to jedyna funkcja BIOSu, która po nieudanym bootowaniu z CD wraca do ustawienia "disable".
    3. Zauważyłem w 2 kompie, że prawidłowy komunikat powinien wyglądać następująco: "Building DMI Pool... Success" (czy jakoś tak), ale na tym nieszczęsnym Abicie właśnie brakuje owego "Success"!
    Nie mam pojęcia co odnacza DMI, ale tu chyba pies jest pogrzebany... Do tego jeszcze dochodzi to dziwne zachowanie BIOSu opisane w pkt. 2.
    Zastanawiam się który element na płycie jest uszkodzony.

Jeszcze 1 dzięki Ci za zaangażowanie.
    Pozdrawiam-
    Piotr
  • #15 3783808
    Figi
    Poziom 37  
    Ad 2) Rozumiem, że wspomniał kolega o tym tu:
    -grosiu- napisał:
    [...]Możliwe jest, że ciągłe pojawianie się komunikatu "Updating ESCD... Success spowodowane" jest tym, że za każdym razem zmieniam to ustawienie w BIOSie na "enable". To jest jedyna rzecz, która po nieudanym bootowaniu zmienia się w BIOSie na "disable".[...]
    Nie podał jednak kolega pełnej nazwy opcji, którą zmieniał i sądziłem, że chodzi o opcję odpowiadającą za bootowanie z CD (czyli First Boot Device) i że to ona zmienia się po restarcie.
    Opcja Force Update ESCD wymusza na BIOS-ie ponowne przydzielenie zasobów sprzętowych zainstalowanym urządzeniom. Po restarcie zmienia się ona z powrotem na Disabled i jest to normalne. Tak ma być.

DMI, o który kolega pytał, to Desktop Management Interface czyli interfejs (czy jak to się po polsku pięknie nazywa "międzymordzie") umożliwiający pobieranie przez system informacji o zainstalowanym sprzęcie.

Jeśli chodzi o komunikat, to pomiędzy 2 i 3 linijką brakuje mi jeszcze czegoś takiego:
    Cytat:
    Verifying DMI Pool Data[...]
    choć zdaje się, że ten komunikat nie jest krytyczny i może, ale nie musi się pojawiać w zależności od BIOS-u.
    Ale już nade wszystko brakuje mi:
    Cytat:
    Boot from ATAPI CD-ROM:[...]
    Wygląda to tak, jakby BIOS nie tylko nie mógł bootować z CD, ale nawet nie próbował tego robić.
    Coś, jakby brakowało w BIOS-ie jakiegoś modułu odpowiadającego za bootowanie z CD. Może to być wina źle wgranego BIOS-u lub uszkodzonej kości pamięci, w której BIOS rezyduje.

Sądzę, że albo płyta jest w pełni sprawna, a uszkodzony jest tylko sam BIOS (albo program zapisany w pamięci, albo nawet sama kość) lub uszkodzony jest chipset (i wtedy jest praktycznie po zabawie).
    Co może zatem jeszcze kolega zrobić:
    1. Odłączyć wszystkie napędy i powyjmować niepotrzebne karty, zostawiając tylko zasilacz, płytę, procesor, sprawną pamięć (najlepiej sprawdzoną gdzie indziej np. programem Memtest), kartę graficzną i CD-RW podłączone do pierwszego kontrolera na MASTER (dysk odłączony!) i spróbować czy uda się bootować z CD.
    2. Jeszcze raz wgrać BIOS i spróbować ponownie.
    3. Wgrać system na posiadanym przez kolegę ASUS-ie i spróbować czy na Abicie się uruchomi. Obie płyty są na NForce2, więc całkiem prawdopodobne, że się uda. Dzięki temu sprawdzi też kolega czy jest to problem tylko z bootowaniem z CD, bo może się okazać, że system nie będzie chciał bootować także z dysku.
    4. Udać się do kogoś, kto posiada programator i wgrać BIOS w ten sposób (w porządnym serwisie koszt takiej operacji nie przekracza zwykle 30zł).
    5. Wymienić kość BIOS-u na nową z poprawnie wgranym BIOS-em.
    Dwa ostatnie punkty mogą się wiązać z pewnymi kosztami, więc oczywiście decyzja, czy się to opłaca, należy do kolegi.

Swoją drogą, płyta nie jest w pełni sprawna (i nie ważne, że może to być tylko kwestia BIOS-u), więc powinna być możliwość jej wymiany u sprzedającego (chyba, że zastrzegł inaczej).
  • #17 3787804
    jerzyh
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Jeśli dobrze zrozumiałem kolega ma podpięte CD RW na IDE2- Slave.Co jest w takim razie na IDE 2 jako master?.Ja mam dwa dyski twarde na IDE 1 jako master i Slave a na IDE 2 dwie nagrywarki jako master i druga jako SLAVE i jest OK.Może z podłączeniem jest problem?.
  • #18 3801974
    -grosiu-
    Poziom 11  
    Przepraszam, z braku czasu nie odzywałem się długo!

Do "jerzyh"

To nie jest problem tego rodzaju.

Do "BIGOLSEN"

Ściądnąłem plik bcdl150z.zip i rozpakowałem. Pojawił się bcdl150z.ima o objętości 1,47 MB. Sorry, ale chyba nie zrozumiałem Cię. Miałbym umieścić ten plik na dyskietce startowej? To raczej nie jest możliwe, bo już sam tan plik jest ciut za duży jak na dyskietkę... Podaj proszę więcej szczegułów, bo trochę mnie to przerasta.
    Dzięki z góry za chęć pomocy!

Do "Figi"

Cześć kolego. Przećwiczyłem dwukrotnie scenariusz w/g pkt-ów 1 i 2 które podałeś mi ostatnio. Niestety nic to nie pomogło. Zauważyłem natomiast, że po samym upgrade BIOSu i przy 1 jego odpaleniu, pojawiał się komunikat:
    "CMOS checksum error - Defaults loaded"
    Po wyjściu do BIOSa i chociażby zianie bootowania na CD, ten komunikat już więc ej nie wyskakiwał.

Jeszcze jedna rzecz. Po nieudanym bootowaniu z CD i resecie (bo innej możliwości nie ma) na początku inicjacji urządzeń w ogóle nie pojawia się info o CPU i o ilości pamięci (z ewentualnym jej testowaniem). Jest info o karcie graf.i dopiero częstotliwość pamięci. Dopiero po wejściu i wyjściu z BIOSa pojawiają się wszystkie komunikaty początkowe.

Ręce opadają...

Podrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc.
  • #19 3802056
    dragon79
    Poziom 13  
    "Po nieudanym bootowaniu z CD i resecie [...] w ogóle nie pojawia się info o CPU i o ilości pamięci"

Pełne testy wykonują się tylko po resecie "twardym" czyli przyciskiem "reset" na obudowie (tak jak i po każdym włączeniu komputera). Po resecie "miękkim" czyli alt+ctrl+del już tak nie jest. Nie masz się czym przejmować w tym przypadku.
  • #20 3802151
    etr
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Cytat:
    Ściądnąłem plik bcdl150z.zip i rozpakowałem. Pojawił się bcdl150z.ima o objętości 1,47 MB. Sorry, ale chyba nie zrozumiałem Cię. Miałbym umieścić ten plik na dyskietce startowej?

Przecież miało być na CD.
    Wypal np. UltraISO , Menu: File - New - Bootable CD/DVD Image i wskaż plik bcdl150z.ima.
    Następnie menu: Tools - Burn Cd/DVD Image i masz boot płytkę.
    Może być inny program do wypalania CD tylko trzeba zawsze wskazać plik boota.
  • #21 3802444
    Figi
    Poziom 37  
    -grosiu- napisał:
    [...]Do "BIGOLSEN"

Ściądnąłem plik bcdl150z.zip i rozpakowałem. Pojawił się bcdl150z.ima o objętości 1,47 MB. Sorry, ale chyba nie zrozumiałem Cię. Miałbym umieścić ten plik na dyskietce startowej? To raczej nie jest możliwe, bo już sam tan plik jest ciut za duży jak na dyskietkę... Podaj proszę więcej szczegułów, bo trochę mnie to przerasta. [...]
    Wprawdzie ten fragment nie jest adresowany do mnie, ale pozwolę sobie odpowiedzieć.
    Nie ma kolega tego pliku nigdzie kopiować, tylko włożyć do napędu pustą dyskietkę, ściągnąć i rozpakować to archiwum:
    http://uranus.it.swin.edu.au/~jn/linux/rawwritewin-0.7.zip
    Uruchomić plik rawwritewin.exe i w polu Image file wskazać plik bcdl150z.ima i nacisnąć przycisk Write.
    Następnie z tak przygotowaną dyskietką uruchomić komputer, ustawiając wcześniej w BIOS-ie bootowanie na napęd dyskietek.

etr napisał:
    [...]Przecież miało być na CD.
    Wypal np. UltraISO , Menu: File - New - Bootable CD/DVD Image i wskaż plik bcdl150z.ima.
    Następnie menu: Tools - Burn Cd/DVD Image i masz boot płytkę.
    Może być inny program do wypalania CD tylko trzeba zawsze wskazać plik boota.
    Czy kolega przeczytał cały temat?
    Może nam kolega powie, jak uruchomić komputer z takiej płyty, skoro nie działa bootowanie z CD?
  • #22 3804054
    taniam
    Poziom 20  
    Witam ponownie, nie daje mi spokoju problem kolegi i sporo nad nim myślałem, oraz z racji że takową płytę posiadam pracowałem, oto do jakich konkluzji doszedłem:
    - pisał kolega, że flashował bios, może tu poszło coś nie tak, jeżeli zapisałeś oryginalny bios, to spróbuj go przywrócić.
    - czy sprawdzał kolega zasilacz, może jest za słabe zasilanie?
    - jakich i ilu kości pamięci kolega używa, gdy włożyłem do swojej płyty kość 512 MB, to system odpalał tylko gdy była w środkowym slocie i na dodatek musiałem ręcznie ustawić jej timingi.
    - ogólnie doradzałbym poustawianie wszystkich opcji związanych z procesorem i pamięcią ręcznie (na auto może coś nie gra)
    - jeszcze jedna rzecz, czy wyłączył kolega kontroler SATA? (jeżeli jest to płyta NF7-S ver 2.0 to musi takowy posiadać, jak nie ma, to to jest NF7 ver 2.0 i wgrał kolega zły bios, płyty różnią się tylko tym kontrolerem, więc po zamianie biosu wystartują, ale mogą się pojawić takie właśnie problemy jak u kolegi).
    - można jeszcze sprawdzić płytę programem AMIDiag, jeżeli coś jest z płytą nie tak, ten soft to wyłapie (w fabrykach tym sprawdzają)
  • #23 3807042
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Figi napisał:
    Nie ma kolega tego pliku nigdzie kopiować, tylko włożyć do napędu pustą dyskietkę, ściągnąć i rozpakować to archiwum:

Dodam tylko od siebie , że można również tę dyskietkę "wypalić" , w Windowsie programem np. WinImage , czy też kilkoma innymi , które obsługują ten format pliku .

Pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niemożności bootowania systemu z napędu CD-RW na płycie głównej Abit NF7-S rev. 2.0. Po komunikacie "Updating ESCD... Success" BIOS wyświetla błąd "DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER" i próbuje bootować z dyskietki (FDD), mimo ustawienia w BIOS-ie bootowania wyłącznie z napędu CD. Użytkownik wyłączył kontroler FDD, ustawił bootowanie z CD jako pierwsze, ręcznie skonfigurował tryb PIO i wyłączył DMA dla napędu, jednak problem pozostał. BIOS jest najnowszy (wersja D27), a napędy CD-RW i DVD-RW są sprawne i potwierdzono bootowalność płyt instalacyjnych Windows XP oraz Linux Mandrake na innych komputerach. Próby zmiany konfiguracji pamięci RAM i podłączenia napędu na różnych portach IDE nie przyniosły efektu. Komunikat BIOS-u wskazuje na problem z rozpoznaniem lub obsługą napędu optycznego podczas bootowania. Podejrzewa się uszkodzenie płyty głównej lub niekompatybilność sprzętową. Wskazano, że opcja "Force Update ESCD" w BIOS-ie po restarcie wraca do "Disabled", co jest normalnym zachowaniem. Sugerowano sprawdzenie poprawności zapisu ustawień BIOS-u, stanu baterii podtrzymującej CMOS oraz ewentualne przywrócenie oryginalnego BIOS-u. Zaproponowano także użycie dyskietki startowej z odpowiednim oprogramowaniem (np. bcdl150z.ima) do uruchomienia bootowania z CD, z wykorzystaniem narzędzi do nagrywania obrazu na dyskietkę (rawritewin). Wskazano również na możliwość problemów z kontrolerem SATA lub nieprawidłową konfiguracją pamięci. Ostatecznie zasugerowano rozważenie wymiany płyty głównej na inny model, np. ASUS A7N8X-E Deluxe, ze względu na podejrzenie uszkodzenia lub niekompatybilności Abit NF7-S rev. 2.0.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA