logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kolumn aktywnych czy pasywnych do 3 tys. zł na wesela?

Marianoo8 12 Kwi 2007 23:48 4036 17
REKLAMA
  • #1 3782330
    Marianoo8
    Poziom 11  
    Witam.
    Jesli możecie (chcecie) mi pomóc, to bardzo byłbym wdzięczny.
    Planuję zkup nagłosnienia +/- 400W (kwota jaką chciałbym zainwestować to około 3 tys zł). Gram na weselach (raczej tylko wesela) jako DJ. Oczywiście odtwarzacze i mixer posiadam.
    Dlatego poradźcie:
    1. Czy lepiej kupić kolumny aktywne?
    - jeśli tak, to jakie? (model)

2. Czy lepiej pasywne?
    - jeśli tak, jakie? (model)
    - Jaką końcówkę mocy polecacie? (model)

Nie ukrywam, że zależy mi na czystym dźwięku (wiadomo, wesele, to trzeba troszke pogadać do ludzi) i w miarę średnich wymiarach kolumn (chcę przewozić je w kombi).

Słyszałem też, że czasem warto wybrać się po taki sprzęt na Słowację , bądź do Czech. Nie wiem ile w tym prawdy, nie ukrywam, ze liczę na Wasza pomoc.
    Z góry WIELKIE dzięki, za wszelkie odpowiedzi pozwalające mi kupic w miarę dobry sprzęt. Zdaję sobie sprawę, że pieniądze które chcę na to przeznaczyć nie są duże, ale narazie tylko na tyle moge sobie pozwolić:(
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3783566
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    Ze względu na kombi i kwotę przeznaczoną wygląda na to że odpada kombinacja subbasy + nadstawki.

W takim sensowne rozwiązanie to kolumny 3 drożne z głośnikiem basowym 15 cali, lub dwudrożne (lub 2.5) 2x12+driver.

Czy sprzęt ma być nowy czy używany?

Co do kolumn czy aktywne czy pasywne to i to ma swoje zalety.
    Aktywne - mniej podłączeń, wszystko w jednym klocku, mniej miejsca zajmują. wzmacniacz (przynajmniej teoretycznie) dostosowany optymanie do możliwości głosników.

Osobne klocki - zawsze można któryś element podmienić w razie przypływu gotówki bądź awarii.
  • #3 3783824
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    W takiej kwocie niezaszalejesz

Może tak 2 szt LDM PLP515 (500W 15"+1"- 1,4"cewka) (ok 1200/szt) plus końcówka mocy najtaniej dap p1600 z tym ze calosc ok 3600zł
    opcja 2 2 szt LDM PDP 612 (600W 2x12"+1") plus ta sama końcówka cena całości podobna ok 3800 zł taniej to LDM PLP 315(300W) plus dap p 900 wtedy powinieneś sie zmieścić w 3tys
  • REKLAMA
  • #4 3783847
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3783887
    hirogen
    Poziom 33  
    używane owszem ale zależy jak kto używał prędzej bym polecał używana końcówkę niż kolumny chyba że od pewnego źródła
  • #6 3783968
    Marianoo8
    Poziom 11  
    Wow, czyli 3 tys zł, podejrzewam to mało byłoby nawet na jedną kolumne:)
    Jak napisał SzokalML, rzeczywiscie pasywne by mi bardziej odpowiadały ze względu na wygodniejsze ich uzytkowanie, przewożenie itp.
    Zdecydowanie odpada kombinacja subbasy + nadstawki, choć marzyłyby mi się taki układ (ale może później, z czasem).
    Zatem, jeśli możecie podpowiedzieć w jakich pieniądzach mogę kupić fajne aktywne paczki. Zdaję sobie sprawę, że możecie polecic za 2 tys, i za 20 tys. Chodzi o jakąś rozsądna cene, 3 - 4 tys?
    Z góry dziękuje za pomoc.
    Pozdrawaim
  • #7 3784144
    hirogen
    Poziom 33  
    Dobre aktywne kolumny to cena minimum z 4 tys za kolumne (Mackie RCF polaudio) najtańsi w tej kwestii sa polscy producenci (LDM Box electronics):

http://www.ldm.com.pl/sklep/products.php

http://www.box.com.pl/cenniki/naglasniajace.pdf

I nie sie co oszukiwać ze coś taniej sie znajdzie co oferuje przyzwoita jakość.

Nie będzie to duży system wiec połączeń nie będzie wiele (wszystko połączysz i uruchomisz w 15 minut) wiec możesz śmiało wziąć zestaw pasywny
  • REKLAMA
  • #8 3785482
    Florian5555
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Nie załamujcie kolegi napewno da się taniej kupić zdatny zestaw, pozatym na weselach nikt nie siedzi i nie słucha czy głośniki czysto grają, czy trochę zniekształcają. Głośność też pewnie nie musi być jakaś bycza, ludie muszą przecież ze sobą jakoś porozmawiać, a nie martwić że przy następnym basiku wychlupnie nim się alkochol z kieliszków.

Jeżeli się mylę proszę mnie poprawić.
  • #9 3785500
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3857463
    akuś
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Myśle że niezłą propozycją jest sprzęt firmy Box Electronic z Sopotu.Ja mam ich sprzęt ( oczywiście Nie w tej cenie ) ale chodzi mi o ukierunkowanie na jakąś firmę. Sprzęt jest dobrej jakości . Dźwięk jest niezły.Serwis rewelacyjny, żadnych problemów nawet po gwarancji. Wiem że może Cię przerazić , że korzystałem już z serwisu ale tylko i wyłącznie z mojej winy.Sam szef firmy poświęcił mi pół godziny na rozmowę i sprzęt został naprawiony za darmo.Goraco polecam.
  • #11 3861500
    markus49
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Aktywny zestaw wychodzi dużo drożej niż pasywny. Raz zainwestujesz w końcówę i masz ją na lata tylko paczki zmieniasz. Ja kupiłem na odsłuch BOX APS312, nie powiem ładnie bryka ale 1700zł za 1 szt to trochę drogo. Na przodach mam LDM PLP515 ładnie chodzi i kosztowały mnie 2600 zł za 2 szt.
  • #12 6843121
    zdz007
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Osobiście polecam dwa głośniczki HK PR:O 15 X. Ale troszkę są drogie ale naprawdę polecam dźwięk bardzo czysty:)
  • #13 6843156
    DjDaniel11
    Poziom 27  
    Ocena: 105
    HK dźwięk czysty, dynamiczny, jednak parametry oszukane. Zarówno skuteczność jak i moc. Wystarczy poczytać na elektrodzie :)

Osobiście jestem zwolennikiem zestawów pasywnych, o ile się da. Dlatego z najtańszych mogę polecić LDM`a, natomiast z droższych np. Mackie, czy Pol-Audio.

PS: Osobiście w tej cenie wziąłbym dwie nowe paczki LDMa PLP 315, oraz dobrą używaną końcówkę do tego. PLP 515 są głośniejsze, jednak mają gorszy bas, a w twoim przypadku (brak dołów basowych) aspekt dość ważny.
  • #14 6844275
    hirogen
    Poziom 33  
    Brawo dla archeologów temat sprzed 2 lat myslę że raczej nie aktualny
  • #15 6844373
    filioman
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Na pewno aktualny - polecam aktywne L-Acoustics 12P - test w ostatnim Live Soundzie.
  • #16 6854560
    MrKatharsis
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    A wszystko to w cenie 3 tysięcy (złotych) :shocked!:
  • #17 6883994
    kosmydel
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, a co polecicie w kwocie do 12 tys. zł ? Czy można w tej cenie kupić porządny zestaw łącznie z kablami i mikrofonami?
  • #18 6884213
    msciwortuczman
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    kosmydel za 12 klocków możesz kupić sobie spokojnie ten zestawik od pol-audio DJ 2000 (koszt koło 9000) do tego Shure SM58 (około 450zł ESS AUDIO + jakiś mały stolik Soundcrafta EFX8 cena na chwile obecną to 1,465 zł) + jakiś rabacik jakbyś wszystko brał u jednego to spokojnie zmieścisz się razem z okablowaniem.

2 x satelita : SAT 210-600 ND 2x600W na dwóch 10" i jednym 1"
    1 x bas : BP 215 ND (800W) na 18"

Co do transportu jest jedno super udogodnienie chowasz górki w otwory w basie i zaoszczędzasz kupe miejsca.!!!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru kolumn aktywnych lub pasywnych do nagłośnienia weselnego w budżecie około 3 tys. zł i mocy około 400W. Wskazano, że przy ograniczonej kwocie i potrzebie transportu w kombi lepszym rozwiązaniem mogą być kolumny 3-drożne z głośnikiem 15" lub 2-drożne z dwoma 12" i driverem. Kolumny aktywne oferują wygodę i optymalne dopasowanie wzmacniacza, ale są droższe, natomiast pasywne pozwalają na wymianę poszczególnych elementów i tańsze rozbudowy. Polecano używane zestawy LDM lub Elestra z końcówkami Elmuz lub ADS, unikając marek takich jak DAP, Behringer, McCrypt ze względu na problemy serwisowe. Z nowych kolumn w budżecie rekomendowano LDM PLP 315 (300W) z dobrą używaną końcówką mocy, a także BOX Electronic jako solidnego producenta z dobrym serwisem. Wśród aktywnych kolumn wymieniano modele Mackie, RCF, Pol-Audio, jednak ich cena zaczyna się od około 4 tys. zł za sztukę. Dyskutowano także o jakości dźwięku i potrzebie czystości brzmienia na weselach, gdzie ważna jest możliwość prowadzenia rozmów. W wyższych budżetach (około 12 tys. zł) polecano zestawy Pol-Audio DJ 2000 z mikrofonem Shure SM58 i mikserem Soundcraft EFX8. Wspomniano także o możliwości zakupu sprzętu na Słowacji lub w Czechach, choć nie podano szczegółów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA