logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Scenic 2004 - błędne wskazania temperatury zewnętrznej, sonda oporu

stantur 12 Kwi 2007 23:52 8430 5
REKLAMA
  • #1 3782338
    stantur
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!. Wskaźnik temperatury zewnętrznej w moim aucie wyświetla wartości o wiele większe niż rzeczywiste i w dodatku w znacznym zakresie je zmienia. Czy ktoś wie w jakim zakresie powinna zmieniać się wartość oporu sondy temperatury i czy te problemy należy wiązać z uszkodzeniem sody? Dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 3786130
    Bartek32
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    nie wiem jakie są zakresy ale wiem ze temat termometra w tych autach jest dość częsty proponuje wymienić czujnik temperatury który się znajduje w lusterku do strony pasażera i będzie po kłopocie(przewody od czujnika trzeba lutować)
  • REKLAMA
  • #3 3790889
    stantur
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzięki Bartek za zainteresowanie. Sondę odłączyłem, sprawdziłem reakcje wskaźnika na zmiany oporu podpiętego potencjometru a potem reakcję sondy na zmiany temperatury w ciepłej wodzie. Dobrałem opór tak aby wskazywał temperaturę otoczenia i porównałem z oporem sondy. Nie jestem pewien czy szok termiczny jej pomógł ale zaczęła normalnie reagować na zmiany temperatury. Zamontowałem i jak dotąd jest OK.
  • REKLAMA
  • #4 4751426
    martin381
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Miałem podobny problem z tym czujnikiem w sceniku, pokazywał o 20 za dużo, podgrzałem go (ostrożnie) zapalniczką, temperatura poszła w górę,
    poza zakres wyswietlania(60),tak że na wyswietlaczu na pewien czas
    znikło wskazanie temperatury, po stygnięciu pojawiło się, zaczeło spadać
    od 60 w doł, doszło do temp. otoczenie i jest OK już prawie miesiąc
  • REKLAMA
  • #5 7114754
    martinus1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    w moim sceniku 2004roku na wyświetlaczu w ogóle nie pokazuje temperatury,jeżeli ten czujnik jest uszkodzony to wyświetlacz nie działa? W jakim miejscu na tablicy jest on umieszczony? Z góry dziękuję.
  • #6 7114884
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2296
    Tak , przy zwarciu czujnika lub jego przewodów , brak wskazań temp.Gdzie i jak sprawdzasz masz wyżej opisane.
REKLAMA