logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompilacja KDE ze źródeł – błąd przy kompilacji arts: Permission denied dla libmcop.so.1

makary1 13 Kwi 2007 11:45 1565 5
REKLAMA
  • #1 3783131
    makary1
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam
    ostatnio wpadłem na pomysł skompilowania sobie KDE ze źródeł dość szybko znalazłem instrukcję

http://newbie.linux.pl/?id=article&kategoria=3&show=46

i według niej wszystko wykonywałem pierwsza część przeszła bez problemu ale ja zaczynam kompilować pakiet arts to wywala mi takie błędy

make[3]: Wejście do katalogu `/home/makary/make/KDE/arts-1.5.6/flow'
    ../mcopidl/mcopidl -t ../flow/artsflow.idl
    /home/makary/make/KDE/arts-1.5.6/mcopidl/.libs/lt-mcopidl: error while loading shared libraries: /home/makary/make/KDE/arts-1.5.6/mcop/.libs/libmcop.so.1: cannot restore segment prot after reloc: Permission denied
    make[3]: *** [artsflow.cc] Błąd 127
    make[3]: Opuszczenie katalogu `/home/makary/make/KDE/arts-1.5.6/flow'
    make[2]: *** [all-recursive] Błąd 1
    make[2]: Opuszczenie katalogu `/home/makary/make/KDE/arts-1.5.6/flow'
    make[1]: *** [all-recursive] Błąd 1
    make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/makary/make/KDE/arts-1.5.6'
    make: *** [all] Błąd 2

Co z tym fantem zrobić żeby zainstalować arts
    Pozdrawiam Makary
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3792973
    makary1
    Poziom 13  
    Dziękuję porada była w 100% trafna teraz mam kolejne pytanie arts skompilował się pięknie Kdelibs również bez większych problemów ale kolejne pliki wywalają mi taki błąd

checking for kde-config... /usr/bin/kde-config
    /usr/bin/kde-config: error while loading shared libraries: /usr/lib/libkdefx.so.4: cannot restore segment prot after reloc: Permission denied
    configure: error: /usr/bin/kde-config --prefix outputed the non existant prefix '' for kdelibs.
                        This means it has been moved since you installed it.
                        This won't work. Please recompile kdelibs for the new prefix.

Co z tym zrobić aby działo ??
    Pozdrawiam Makary
  • REKLAMA
  • #4 3793018
    LashloE
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Tu chyba masz analogiczny problem co poprzednio tylko z inną biblioteką.
    Po za tym po co kompilujesz KDE? Jak marzy ci się GNU/Linux zoptymalizowany pod nowsze procesory to zainstaluj ArchLinuksa/Gentoo bądź KateOS.
  • REKLAMA
  • #5 3793427
    tropicalBula
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Dokładnie, LashloE ma rację. Teraz problem jest w libkdefx.so.4, wykrzacza się przez to kde-config i configure informuje o zwróceniu nieprawidłowego prefiksu do bibliotek kde.

Zakładam oczywiście, że KDE kompilujesz w celach czysto poznawczych. Chyba nie zamierzasz w ten sposób budować środowiska do normalnej pracy? Jeżeli jednak, to przyłączam się do rady LashloE. Zdaje się, że Gentoo jest dość popularne, więc nie powinno być problemów. W razie niejasności będziesz mógł zaglądać tu: Centrum dokumentacji Gentoo
  • #6 3860066
    makary1
    Poziom 13  
    Witam po przerwie KDE kompilowałem w celach czysto poznawczych i sporo się przy tym nauczyłem dziękuję za rady i temat zamykam
    Pozdro
REKLAMA