logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt SC202 - spowolnione odtwarzanie kaset, co wymienić?

boras1988 13 Kwi 2007 22:50 1400 8
REKLAMA
  • #1 3701859
    boras1988
    Poziom 11  
    Witam mam pytanko to kogoś kto ma obcykane radia samochodowe blaupunkta. Mianowicie chodzi o odtwarzanie kaset. Radio odtwarza kasete tak jakby w 25% spowolnieniu dzwięk jest w jakis sposób przeciągnięty. Jeśli przełącze na FM to od razu jest gicior. Czy to jakaś poważna usterka? Może wystarczy wymienić jakiś element. Z góry dzięki za odp :)

(PROBLEM) – ozdobnik ? -- > REGULAMIN pkt 11.1.[hefid]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3701932
    Mamber
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Wygladaa na spowolniony mechanizm napędzania kasety. Proponuje naoliciwc wszystkie zebatki i Koła zamachowe synchronizacji- Powinny byc takie 2 duze badz jedno.
  • #3 3702002
    robert klimowski
    Poziom 21  
    Ocena: 50
    nie ten dział!! a przyczyny mogą być różne pasek, silnik .posprawdzaj
  • REKLAMA
  • #4 3702542
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6171
    Przeniosłem z: Audio
  • #5 3785312
    boras1988
    Poziom 11  
    WITAM MAM PYTANIE. OTÓŻ WYMONTOWAŁEM Z MOJE RADIA BLAUPUNKT SC 202 SILNICZEK OD NAPEDU KASET BO SZWANKOWAL. NAPISANE JEST NA NIM "DC 13V". Z TEGO CO WIEM OBECNIE MOZNA DOSTAC JEDYNIE 12V. CZY JEZELI UZYJE 12V SILNICZKA TO WSZYSTKO BEDZIE OK? Z GORY DZIEKI ZA ODP POZDRO :D
  • Pomocny post
    #6 3785331
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 839
    Tak.
    Ale nie pisz postów dużymi literami!

Dodano po 51 [sekundy]:

Oczywiście pod warunkiem, że ma taką samą prędkość obrotową...
  • REKLAMA
  • #7 3785357
    boras1988
    Poziom 11  
    Oki nie będę :) Jak porównać prędkość obrotową w domowych metodach?
  • #8 3786237
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    Moderowany przez Jaś Kula:

Nie wspomnę już o punkcie 10.9 Regulaminu Forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php ale przeczytaj jeszcze punkt 11. :wink: Tytuł poprawiłem. Dla porządku scaliłem też dwa tematy.

:wink:

Na silniczku powinna być kartka z literowo-cyfrowym symbolem - typem silnika. Podaj te oznaczenia. Oprócz wartości napięcia pracy musisz jeszcze podczas zamiany dobrać prędkość i kierunek obrotów. Może więc po podaniu oznaczenia silnika znajdzie się ktoś kto wie gdzie można taki sprawny zakupić, lub pomoże dobrać odpowiedni zamiennik.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 3786253
    rafcio363
    Poziom 30  
    Ocena: 266
    wymien pasek gumowy na mniejszy, i psiknij cos ala wd40 do silnika, mi to w 90% ratowało kaseciaki.

Podsumowanie tematu

✨ Problem spowolnionego odtwarzania kaset w radiu samochodowym Blaupunkt SC202 wynika najprawdopodobniej z uszkodzonego lub zużytego mechanizmu napędowego. Zaleca się nasmarowanie wszystkich zębatek oraz kół zamachowych synchronizacji, które odpowiadają za prędkość taśmy. Możliwe przyczyny to także zużyty pasek napędowy lub problemy z silnikiem napędu kaset. W przypadku wymiany silnika napędu, ważne jest dobranie zamiennika o odpowiednim napięciu (12V zamiast oryginalnych 13V jest dopuszczalne, pod warunkiem zgodnej prędkości obrotowej i kierunku obrotów). Dla prawidłowego doboru silnika należy odczytać oznaczenia literowo-cyfrowe z oryginalnego silnika. Dodatkowo, wymiana paska gumowego na mniejszy i zastosowanie preparatu smarującego typu WD-40 może poprawić działanie mechanizmu kasetowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA