logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczne uruchamianie Skype i połączenie z kontaktem po starcie systemu

slomek3 13 Kwi 2007 23:55 2218 11
REKLAMA
  • #1 3785517
    slomek3
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    czy jest to mozliwe, zeby po po nacisnieciu przycisku uruchamiajacego komputer, po wlaczeniu sie systemu, komputer samby zaczal sie laczyc z Jedynym uzytkownikiem ktory jest na liscie kontaktow w porgramie SKYPE??
    chodzi o to ze osoba moze sobie tylko wlaczyc komputer palcem od nogi, a chcialby pogadac z synem ktory jest za granica, mysle ze to by bylo rozwiazanie.
  • REKLAMA
  • #2 3785858
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 277
    spróbuj poszukać coś w pluginach.. jest taki, który nazywa się 'Jyve' i opisany jest "Ask and Get Answers instantly from Live People" - nie wiem czy to jest to o co chodzi, ale opis wygląda na to, czego potrzebujesz...

..no właśnie - zasugerowałem się tylko skróconym opisem... przepraszam za wprowadzenie w błąd :oops:
  • #3 3786064
    slomek3
    Poziom 15  
    nie do konca chodzi mi o to.
    bo Jyve jest pluginem do Skype, która umożliwia wkroczenie w świat społeczności Skype. Dzięki tej wtyczce możesz - uczyć się innych języków, zakładać własne blogi, dołączać do grup społeczności oraz wypowiadać się na forum! Możliwe jest utworzenie własnej wizytówki (business card) i wstawienie jej na stronie www, blogu itp. Taka wizytówka posiada - informacje o kontakcie, Twój aktualny status, aktywność na forum oraz e-mail.
    http://www.jyve.com/ ale mnie nie to

czy da sie samemu skofigurowac komputer tak ze po wcisnieciu Powera komputer sie uruchmoi i polaczy przez Skype z osoba ktora jako jedna jest na liscie kontaktow.
  • REKLAMA
  • #4 3786687
    Mody
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Skype ma opcje uruchamiania się przy starcie lecz pozostał problem automatycznego wybierania kontaktu :|. Nie wiem bo nie używam skype może da się ustawić jakiś skrót klawiszowy, który wybierał by dany kontakt?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3786753
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    Ocena: 66
    Do autostartu wrzuć skrót internetowy do adresu np: "callto://slomek3"
    Po odpaleniu skrótu włączy się rozmowa skype ;)

Pozdrawiam Marcin
  • #6 3786756
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    w skype jest odwołanie do callto:
    moze da sie zrobic to tak: przy uruchamianiu systemu wlacza sie skype i np za minute - zeby dac kompowi czas na przemyslenie wszystkiego - uruchomi sie autostart pliku ktory bedzie wlasnie odwołanie callto: uzytkownik

nad tym chyba warto pomyslec.
  • #7 3787424
    promyk79
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    w skype da się ustawić autoodbieranie od osób z listy kontaktów więc może ta druga osoba by poprostu dzwoniła .
  • #8 3788202
    slomek3
    Poziom 15  
    [quote="Marcin Sz."]Do autostartu wrzuć skrót internetowy do adresu np: "callto://slomek3"
    Po odpaleniu skrótu włączy się rozmowa skype ;)

Jak taki skrot zrobic?? dla uzytkownika o loginie niech bedzie "slomek3"
  • Pomocny post
    #9 3788219
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    Proszę:
    Załączniki:
    • skrot.zip (203 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3788340
    slomek3
    Poziom 15  
    jak bys mogl mi powiedziec jak to zrobic samemu, bo nawet nie wiem jak zmienic login.

a tak wogole o chcialbym sam sie nauczyc. DZIEKI
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 3788350
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    Ten plik który uruchamiasz otwórz w notatniku i tam zamień: slomek3 na dowolny inny nick :)

Tak to powinno wyglądać:
    [DEFAULT]
    BASEURL=callto://slomek3
    [InternetShortcut]
    URL=callto://slomek3
    Modified=E0D1A03ED17EC701A6
  • #12 3788406
    slomek3
    Poziom 15  
    dzieki wielkie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości automatycznego uruchamiania programu Skype wraz ze startem systemu oraz automatycznego nawiązywania połączenia z wybranym kontaktem. Skype posiada opcję autostartu, jednak nie oferuje natywnej funkcji automatycznego wybierania kontaktu. Zaproponowano rozwiązanie polegające na dodaniu do autostartu skrótu internetowego z adresem w formacie "callto://nazwa_użytkownika", który po uruchomieniu inicjuje połączenie Skype z określonym kontaktem. Plik skrótu można edytować w notatniku, zmieniając nazwę użytkownika na właściwy login Skype. Dodatkowo zasugerowano ustawienie opcji autoodbierania połączeń po stronie odbiorcy, co może ułatwić komunikację. Wskazano, że można opóźnić uruchomienie skrótu, aby dać czas na pełne załadowanie Skype po starcie systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA