Zmiana firmware naszego routerka.
Wystarczy go zmienić na firmware z routera zupełnie innej firmy (SAFECOM) lecz opartym na tym samym sofcie. . Najlepsze jest to, że to rozwiązanie prócz cerberusa dotyczy również routerów innych firm lecz OCZYWIŚCIE opartych na tym samym oprogramowaniu tzn. musi spełniać odpowiednie kryteria:
BootCode Version: BC_CX82xxx_4.1.0.28
Firmware Version: CX82xxx_4.1.0.34
Customer Software Version: ARTCX-PMV.061005.00FA
Osobiście od niedawna jestem szczęśliwym użytkownikiem routera marki Request model ART514CX. Dlaczego od niedawna? Bo zmieniłem firmware na taki:
http://safecom.cn/code/product/adsl/samr-4...W/SA-SW-FMW.zip
KONiEC ZE ZWiECHAMi! Router pracuje 1m-c w 100% sprawnie bez dławienia i koniecznego w tej sytuacji reseta Jeśli spełnia któryś z was podane warunki i przy znacznym obciążeniu łącza łapie zwiechy to to jest właśnie TO. Nic dodać nic ująć -100% satysfakcji. Nie dotyczy routerów, które posiadają wady fabryczne, tzn jeżeli twój router chodzi bez najmniejszych problemów bez użycia p2p, ale gdy włączysz p2p przestają się ładować strony w przeglądarce wwww to ten sposób dotyczy Ciebie.
Sciągnąć alternatywny firmware, rozpakować i wyedytować plik cmd.txt:
- a zrobić to w taki sposób aby w dwóch pierwszych linijkach znajdowało się: obecny login i hasło do naszego routerka, których używamy do routerka z poziomu przeglądarki www.
W przypadku nie zrobienia tego wasze firmware nie zostanie zaktualizowane ponieważ program od flashu nie otrzyma uprawnień do dostania się do routerka.
Oto instrukcja jak przeprowadzić flash:
Podłączamy router do kompa za pomocą Ethernet. Radze odłączyć inne kompy od routerka, a nawet trzeba to zrobić !!!
1. Przytrzymaj przycisk reset, znajdujący się z tyłu routera przez 15 sekund gdy router jest włączony
2. Dioda ADSL zacznie migać(około 45 sec, radze chwile poczekać), jak przestanie migać i będzie świecić na stałe uruchom run.bat
3. Po zakończeniu wgrywania nowych plików wyłącz router (z zasilania) i następnie go włącz.
4. 10.0.0.2, użytkownik: admin, hasło: epicrouter, i konfiguracja. Naciskamy na advanced setup i konfigurujemy tak jak na starym firmware.
Po aktualizacji mamy:
BootCode Version: BC_CX82xxx_4.1.0.21
Firmware Version: CX82xxx_4.1.0.21
Customer Software Version: safecom.cn 04-21-05
Soft ten _nie posiada_ natomiast obsługi DDNS (która i tak w przypadku defaultowego firmware była uboga, ograniczała się jedynie do jednego serwisu hostujacego taka usługę) - wiec można sobie odpuścić ta opcje.
W moim przypadku to było 100% satysfakcji.kupiłem router za 120 zł a teraz mam sprzet za 2 stówki to sie nazywa interes, żadne p2p nie zabija mi teraz routerka. Natomiast dopóki doszedłem do tego sposobu to minęło trochę czasu, dlatego postanowiłem napisać ten poradnik, a więc ludzie zanim wyrzucicie swój router przez okno (co ja chciałem zrobić przed zmiana firmware) to przeczytajcie ten temat.
/Wiadomo że operacje flashowania przeprowadzacie na własne ryzyko -sprawa zupełnie normalna/ mnie to ryzyko opłaciło się.