logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router Request: Spadki prędkości Neostrady 1 Mbit/s przy dwóch komputerach

floriusz1 14 Kwi 2007 12:44 3103 4
REKLAMA
  • #1 3786415
    floriusz1
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam Mam neostradę 1mbit/s podzieloną routerem request na 2 komputery. Gdy jest jeden wszystko jest ok ale jak włączy sie drugi komp to już różnie. Raz prędkość mierzona na dsl.cz i speakseasy jest w porządku raz znów taka mała że nie chcą się otworzyć żadne strony a jak juz to prędkość wynosi tylko 23 kbit/s. Podoba jest sytuacja gdy włączy sie muła czy utorenta na którymś kompie, raz chodzi net raz lipa choć prędkości są ograniczone do 64mb/s i 8mb/s i liczba połączeń też jest niewielka. Co możę być przyczyną??
  • REKLAMA
  • #2 3786884
    marek-mba
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Jak masz ograniczone prędkości - łącze 1 Mb, a ograniczenia 8 i 64 Mb? Pewnie Ci się jednostki pomyliły. Nie tylko transfer zabija Twoje łącze - może to też robić ilość jednoczesnych połączeń - zmniejsz ją. Co działa na drugim komputerze (jakie p2p itp)?
  • REKLAMA
  • #3 3786988
    floriusz1
    Poziom 14  
    Źle napisałem ograniczony download do 63kbyte/s upload 8kbyte/s A nie ma znaczenia czy na drugim chodzi p2p bo i tak net sie wiesza Zreszą jak juz napisałem nawet bez właczania p2p czasami w ogóle nie ma netu Np teraz 5 raz wysyłam ta odpowiedz bo czały czas pokazuje mi nie moze znaleźć serwera

Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:

znów błąd miało być "pokazuje się nie mozna znaleźć strony"
    A co dziwnę jak sćiągam coś ze strony np. filmik czy intalke to mi pokazuję 128kbyte/s czyli dobrze a strony otwierac sie nie chcą
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3819579
    pitoldo
    Poziom 2  
    Witam!
    Na PClab opisano sposób na owe upierdliwe routery. Powodem problemów jest niedopracowany firmware. Pozwoliłem sobie skopiować post, aby poratować kilka dusz użytkowników requestów, bo sam długo sie męczyłem zanim znalazłem te rozwiązanie.

Tamtejszy forumowicz Lukjar7 przedstawił taki oto "myk"

Cytat:
    Zmiana firmware naszego routerka.

Wystarczy go zmienić na firmware z routera zupełnie innej firmy (SAFECOM) lecz opartym na tym samym sofcie. . Najlepsze jest to, że to rozwiązanie prócz cerberusa dotyczy również routerów innych firm lecz OCZYWIŚCIE opartych na tym samym oprogramowaniu tzn. musi spełniać odpowiednie kryteria:

BootCode Version: BC_CX82xxx_4.1.0.28
    Firmware Version: CX82xxx_4.1.0.34
    Customer Software Version: ARTCX-PMV.061005.00FA

Osobiście od niedawna jestem szczęśliwym użytkownikiem routera marki Request model ART514CX. Dlaczego od niedawna? Bo zmieniłem firmware na taki: http://safecom.cn/code/product/adsl/samr-4...W/SA-SW-FMW.zip
    KONiEC ZE ZWiECHAMi! Router pracuje 1m-c w 100% sprawnie bez dławienia i koniecznego w tej sytuacji reseta Jeśli spełnia któryś z was podane warunki i przy znacznym obciążeniu łącza łapie zwiechy to to jest właśnie TO. Nic dodać nic ująć -100% satysfakcji. Nie dotyczy routerów, które posiadają wady fabryczne, tzn jeżeli twój router chodzi bez najmniejszych problemów bez użycia p2p, ale gdy włączysz p2p przestają się ładować strony w przeglądarce wwww to ten sposób dotyczy Ciebie.

Sciągnąć alternatywny firmware, rozpakować i wyedytować plik cmd.txt:
    - a zrobić to w taki sposób aby w dwóch pierwszych linijkach znajdowało się: obecny login i hasło do naszego routerka, których używamy do routerka z poziomu przeglądarki www.

W przypadku nie zrobienia tego wasze firmware nie zostanie zaktualizowane ponieważ program od flashu nie otrzyma uprawnień do dostania się do routerka.

Oto instrukcja jak przeprowadzić flash:

Podłączamy router do kompa za pomocą Ethernet. Radze odłączyć inne kompy od routerka, a nawet trzeba to zrobić !!!

1. Przytrzymaj przycisk reset, znajdujący się z tyłu routera przez 15 sekund gdy router jest włączony
    2. Dioda ADSL zacznie migać(około 45 sec, radze chwile poczekać), jak przestanie migać i będzie świecić na stałe uruchom run.bat
    3. Po zakończeniu wgrywania nowych plików wyłącz router (z zasilania) i następnie go włącz.
    4. 10.0.0.2, użytkownik: admin, hasło: epicrouter, i konfiguracja. Naciskamy na advanced setup i konfigurujemy tak jak na starym firmware.

Po aktualizacji mamy:

BootCode Version: BC_CX82xxx_4.1.0.21
    Firmware Version: CX82xxx_4.1.0.21
    Customer Software Version: safecom.cn 04-21-05

Soft ten _nie posiada_ natomiast obsługi DDNS (która i tak w przypadku defaultowego firmware była uboga, ograniczała się jedynie do jednego serwisu hostujacego taka usługę) - wiec można sobie odpuścić ta opcje.

W moim przypadku to było 100% satysfakcji.kupiłem router za 120 zł a teraz mam sprzet za 2 stówki to sie nazywa interes, żadne p2p nie zabija mi teraz routerka. Natomiast dopóki doszedłem do tego sposobu to minęło trochę czasu, dlatego postanowiłem napisać ten poradnik, a więc ludzie zanim wyrzucicie swój router przez okno (co ja chciałem zrobić przed zmiana firmware) to przeczytajcie ten temat.

/Wiadomo że operacje flashowania przeprowadzacie na własne ryzyko -sprawa zupełnie normalna/ mnie to ryzyko opłaciło się.

W moim przypadku router śmiga jak marzenie - pomogło :D
  • #5 3968617
    floriusz1
    Poziom 14  
    Zmieniłem firmware i jest ok
    Polecam zrobic to wszystkim posiadaczom tego routera
REKLAMA