Jak ustawię to żeby z dyskietki czytało to zabezpiecza cały komputer i się nie włącza bez tej dyskietki a z tego komputera korzystają jeszcze inne osoby tylko że one mają konta administratorów i mogą mi usunąć hasło bez żadnej weryfikacji
To co mam 40 gb spakować win rarem bo dużo rzeczy mam na pulpicie ale np gg to nie może być spakowane bo gadu gadu musi mieć do nich dostęp nie da sie jakoś tak zrobić żeby inny administrator nie mógł mi usunąć hasła tylko by poprosił go system o weryfikację kiedyś tak miałem
Jesli te inne osoby maja konta adminow to nic nie zrobisz, ty jestes tylko uzytkownikiem, osoba z uprawnieniami admina moze bez problemu odczytac wszystkie twoje pliki a ty nawet zadnego programu nie zainstalujesz na koncie uzytkownika (np. szyfrujacego). Administrator komputera musi ci utworzyc konto z odpowiednimi uprawnieniami.
wydaje mi się, że piksapawel również należy do grupy administratorów. Administratorzy mają takie same prawa - mogą bez niczego otwierać pliki innych użytkowników. Jedynie co mogę ci polecić, to oprogramowanie, które prosi o hasło przy próbie dostępu do danego folderu - jeśli jesteś administratorem, to będziesz mógł coś takiego zainstalować, dostęp do plików będą mało osoby posiadające hasło.
Jeżeli jesteś głównym użytkownikiem komputera lub właścicielem to proponuję zmienić typy kont pozostałych użytkowników na "użytkownik", "użytkownik zaawansowany" lub nawet "gość" czyli ogólnie mówiąc konta z ograniczeniami. Wtedy będziesz w stanie na partycjach sformatowanych w systemie NTFS dowolnie ustalać dostęp do folderów dla tych użytkowników a nawet bez takiej zabawy nie powinni mieć oni wtedy dostępu do Twojego folderu (np. "Administrator") w katalogu "Documents and Settings".
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ W systemie Windows XP Home zabezpieczenie plików przed dostępem innych użytkowników, zwłaszcza gdy wszyscy mają konta administratorów, jest trudne. Standardowe hasło do konta można łatwo ominąć lub usunąć przez administratorów. Propozycje obejmują użycie programu syskey do zabezpieczenia systemu za pomocą dyskietki z kluczem, jednak blokada ta dotyczy całego komputera i może być niepraktyczna, gdy inni użytkownicy mają uprawnienia administratora. Alternatywnie można spakować pliki z hasłem w archiwum WinRAR, choć jest to niewygodne przy dużej ilości danych i nie sprawdza się dla plików używanych na bieżąco (np. przez komunikatory). Zalecane jest stosowanie oprogramowania typu sejf, które wymaga hasła przy próbie dostępu do wybranych folderów. Najskuteczniejszym rozwiązaniem jest zmiana typów kont innych użytkowników na konta z ograniczonymi uprawnieniami (np. użytkownik, gość), co pozwala na kontrolę dostępu do folderów na partycjach NTFS i uniemożliwia dostęp do prywatnych katalogów, takich jak "Documents and Settings". W systemie Windows XP Home brak jest natywnej funkcji szyfrowania plików, a administratorzy mają pełne prawa do plików wszystkich użytkowników.