logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reflektometr VHF - parametry, kupno czy budowa samemu

Tomek665 16 Kwi 2007 23:58 6926 13
REKLAMA
  • #1 3793979
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    Mam pytanie w sprawie tanich reflektometrów, powszechnie dostępnych za około 50 zł, takich jak MAAS , FARUN itp.
    Są one głównie stosowane do zakresu CB ale instrukcja podaje:
    ZAKRES CZĘSTOTLIWOŚCI 3,5 -150 MHz
    Mnie interesuje konkretnie 148,800 MHz i pomiar SWR oraz mocy.
    Czy ktoś ma doświadczenie, jakie mogą być przekłamania, biorąc pod uwagę że to skraj zakresu pomiarowego ?
    Przykładowy miernik
  • REKLAMA
  • #2 3794172
    szerloc1
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    witam to co oni pisza to totalna bzdóra obawiam sie że nawet na 30mhz pokazuja błędnie tesotwałem taki na 100mhz i nawet odchyłka nie można było tego nazwać pozdrawiam lepiej zrób sam
  • #3 3795053
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    najlepiej podłącz sztuczne obciążenie i zobacz co pokarze.
    mam starego (porządniej wykonanego) alana K145, który pokazuje 1.4 w zakresie 140-150 MHz na sztucznym obciążeniu.

w porównaniach z reflektometrem na pasmo UKF równierz pomiary stojących na dachu anten, wychodziły z błędem tych czterech kresek na podziałce.
    niestety moc mogę zmierzyć jedynie do wartości 10W,przełączając zakres pomiaru na 100W.
    innych eflektometrów osobiście nie sprawdzałem,ale kilku moich kolegów przyznało się,że również kontrolnie(z braku odpowiedniego na pasmo UKF) stosują starszej daty reflektometry z pasma CB do pomiarów 145 MHz
  • #4 3795119
    zdeon
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Potwierdzam niestety to co piszą koledzy niestety w większości nowych reflektometrów rzeczywistość w starciu z tym co podają na instrukcji mija się i to mocno. Sam też mam wysłużonego k145 jeszcze z czasów CB i muszę powiedzieć, że u mnie błąd dopasowania wynosi tylko 1 "kreskę" pozdrawiam i życzę szczęścia w poszukiwaniach ... Dobre reflektometry na 2m są ale drogieeeeeeeeee aż boli...
  • REKLAMA
  • #5 3798477
    Tomek665
    Poziom 28  
    Drogiego reflektometru nie kupie bo zajmuję się tym sporadycznie (lepiej jechać do kogoś kto już taki ma).
    W zasadzie wystarczy mi że zobacze czy SWR rośnie czy maleje.

A przy okazji jeszcze jedno pytanie:
    Czy tak jak na fotce usytuowana w aucie (schowana pomiędzy nadbudówką a "bananem")antena ma szansę poprawnie pracować po dostrojeniu czy trzeba ją przenieść wyżej?
    Dodam że jest to VW t4 O.S.P.,Motorola GM 350,antena 50 cm (podobno była dostrojona ale nie jest to pewne) f= 148,800 MHz (1/4λ wychodzi 50,4 cm)i są problemy z łącznością (zasięgiem nadawania).
    Załączniki:
    • Reflektometr VHF - parametry, kupno czy budowa samemu osp.GIF (86.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 3798882
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    to co stoi na dachu to antena ¼ fali. jej długość powinna wynosić 47.5-48cm mierzone od powierzchni dachu, wtedy SWR powinien być bliski 1.0

zbyt bliskie zamontowanie przy nadbudówce może spowodować rozstrojenie anteny a także dość poważnie zdeformuje charakterystykę jej promieniowania. do tyłu samochodu antena nie promieniuje prawie wcale bo nadbudówka ją zasłania i odbija falę radiową do przodu samochodu.
    zasięg z takiej anteny powinien wynosić około 30-40km do stacji bazowej z dobrą słyszalnością.
    jeśli jest znacząco mniej, należy skontrolować poprawność instalacji antenowych
  • Pomocny post
    #7 3799239
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    Niestery w Polsce w sklepach "dla krótkofalowców i CB" nie kupi się
    dobrego reflektometru. Kiedyś przywiozłem z RFN najlepszy jaki był,
    (w cenie dobrego ręcznego radiotelefonu". Też oszukuje, trochę mniej...)
    Jedyne które znam i nie oszukują to: R/S, Bird i polski Eureka E-620/621.
    Stosując byle jaki reflektometr można pogorszyć instalację antenową,
    zamiast ją poprawić. (-> Poradnik Ultrakrótkofalowca, str.933 i następne,
    Świat Radio z kwietnia 2000 - artykuł "Optymalne dopasowanie anten").
    Aby nie wydać fortuny lepiej zrobić reflektometr (bez płytki drukowanej,
    można podstrajać doginaniem linii), lub mierzyć metodą mostkową
    (też stosowaną i opisywaną przez krótkofalowców).
    Odradzam złącza UC (zwł. na UKF) oraz BNC (Bardzo Niepewny Conector)
    ---
    ->Tomek665
    Nie wiem dlaczego, ale nie otwiera sie u mnie Twój obrazek.
    Jeżeli drzwi do garaży nie są za niskie i nie strach zaczepić o gałęzie.
    można zastosować antenę samochodową 5/8 fali (na 148.5 MHz ~120cm).
    Nie jest bardzo wrażliwa na miejsce mocowania (może być np. na błotniku
    samochodu osobowego) ale nie powinna być osłonięta przez nadbudówkę.
    lub coś innego pionowego i metalowego. Długość anteny będzie trochę
    inna przy montażu na płaskim dachu i w innym miejscu,
    ale charakterystyka kierunkowa nie zmieni się tak bardzo jak przy
    zmianach miejsca mocowania dla anteny 1/4 fali > ~100 MHz
    Antena 5/8 na pasmo VHF często ma u podstawy cewkę będącą
    jednocześnie sprężyna zabezpieczającą przed wyrwaniem jej z kawałkiem
    blachy przy potraceniu np. gałęzi. Ma też zysk do anteny 1/4 fali ok. +4dB
    czyli +1dBd zamiast -3dBd. Ma za to węższe pasmo pracy z SWR<2
    (np. 146...150MHz) niż antena 1/4 fali (np. 140...160MHz).
  • REKLAMA
  • #8 3800757
    sq6iyc
    Poziom 11  
    w Świecie Radio nr2/2005 jest schemat reflektrometu na 2m m.in.
    73
  • REKLAMA
  • #9 3803458
    Tomek665
    Poziom 28  
    Podziękowania dla wszystkich odpowiadających.
    Ale jak wspomniałem zajmuję się tym sporadycznie i nie chcę (przynajmniej teraz) robić ani kupować odpowiedniego reflektometru.
    kondensator napisał:

Stosując byle jaki reflektometr można pogorszyć instalację antenową,

Czy to oznacza że może wystąpić sytuacja kiedy zmieniając długość anteny lub częstotliwość, reflektometr (taki o jakim wspominałem w pierwszym poście) wskaże wzrost SWR który w rzeczywistości maleje (lub odwrotnie) ??
    kondensator napisał:

->Tomek665
    Nie wiem dlaczego, ale nie otwiera sie u mnie Twój obrazek.

Dodałem jako załącznik.
    Może teraz będzie widać.
  • Pomocny post
    #10 3803978
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    U mnie sprawdza się klasyczna konstrukcja z linią pomiarową ze srebrzanki. Pracuje dobrze na pasmach "dwójkowiczów" CB/2m/70cm :
    Reflektometr VHF - parametry, kupno czy budowa samemuReflektometr VHF - parametry, kupno czy budowa samemu
  • #11 3806048
    RTX-Service
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Witam kolegow, ja taki reflektrometr zrobilem sobie przerabiajac jakis stary badziewny z pasma CB, wymienilem diody pracujace do 1 GHz i na sztucznym obciazeniu ustawilem sobie perkiem taki poziom ze wskazowka lekko podnosi sie, i w ten sposob uzywam takiego reflektrometra i jakos przez 3 lata mnie nie zawiodl, oczywiscie jak chce stroic aneten dalej od 145.500 to odnowa go "skaluję" n aobciazeniu, testowalem taka zestrojoną antene trzymajac nosna na 10 W na murzynku pracowalo 2 dni i chcecie to nie wierzcie ale radiator od koncowki mocy byl tylko ciepły. Takze metoda uwazam ze jest w miare dobra. Oczywiscie jak mi wskazuje 1,8 czy 2,5 to nie wierze w to wskazanie, strojac antene takim cudem , stroję ja tak zeby osiagnac jak najmniejsze wskazanie. natomiast wskaznik mocy wystroilem sobie na sztucznym obciazeniu na motoroli gm-360 odwzorowujac sie na mocy programowanej w radiu ( gmk emialem w serwisie i niby nie m aodchylek od tego co mozna tam zaprogramowac oczywiscie odchylek przewidzianych w normie bo idealych urzadzen nie ma na swiecie, takze pozdrawiam wszystkich elektrodowiczów i czekam na posty od was w tym temacie jak u was wychodzi taka przerowbka wskaznikow
  • #12 3808628
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    RTX-Service napisał:
    Witam kolegow, ja taki reflektrometr zrobilem sobie przerabiajac jakis stary badziewny z pasma CB, wymienilem diody pracujace do 1 GHz i na sztucznym obciazeniu ustawilem sobie perkiem taki poziom ze wskazowka lekko podnosi sie, i w ten sposob uzywam takiego reflektrometra

W nick-u masz RTX-serwis.

Przepraszam Cię , ale jeżeli Ty potrafisz przerobić SWR-miarkę z CB na pomiar 1GHz i ustawiasz (kalibrujesz) przyżąd PRK-iem , to ja osobiście ODRADZAM korzystania z Twoich usług.

Reflektometr ma dokonać pomiar rzeczywisty a nie urojony (mniej lub więcej). Nie wspomnę , o stratach jakie ta linia ( z CB) wprowadza do pomiarów. Proponuję zmierzyć impedancję falową Twojego SWR-a.

Pozdrawiam i życzę Tobie abyś mógł "zarobić" na normalną SWR-miarkę.
  • #13 3808738
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    radiosystem napisał:

Przepraszam Cię , ale jeżeli Ty potrafisz przerobić SWR-miarkę z CB na pomiar 1GHz i ustawiasz (kalibrujesz) przyżąd PRK-iem , to ja osobiście ODRADZAM korzystania z Twoich usług.
    .

Dużo zależy od konstrukcji "surowca" do takiej przeróbki - może RTXSERWIS wrzuci jakieś foty i wtedy skomentujemy :D
  • #14 3808930
    RTX-Service
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    czytaj uwazniej wstawiam diody ktore pracują do 1 GHz a nie ze uzywam przyzrad do 1 GHz, przyrzadu takiego uzywam tylko na 2 m

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy tanich reflektometrów VHF dostępnych za około 50 zł, takich jak MAAS i FARUN, które są przeznaczone głównie do pasma CB, ale deklarują zakres pomiarowy 3,5-150 MHz. Użytkownicy wskazują, że pomiary na częstotliwości bliskiej 148,800 MHz (pasmo 2m) są obarczone dużymi błędami i nie można im w pełni ufać. Starsze, solidniej wykonane reflektometry, np. Alan K145, wykazują mniejsze odchyłki, ale nadal nie są idealne. Zaleca się kalibrację na sztucznym obciążeniu oraz ostrożność przy interpretacji wskazań, zwłaszcza przy pomiarach mocy i SWR. W Polsce trudno o dobre, tanie reflektometry VHF, a najlepsze modele to m.in. R/S, Bird oraz polski Eureka E-620/621, które jednak są drogie. Alternatywą jest samodzielna budowa reflektometru, np. klasycznej konstrukcji z linią pomiarową ze srebrzanki, co potwierdzono jako skuteczne na pasmach CB, 2m i 70cm. W dyskusji poruszono także temat montażu anteny samochodowej 1/4 fali na 148,800 MHz, gdzie zbyt bliskie umieszczenie przy nadbudówce pojazdu powoduje rozstrojenie i ograniczenie zasięgu. Optymalna długość anteny to około 47,5-48 cm mierzona od powierzchni dachu, a zasięg przy prawidłowym montażu powinien wynosić 30-40 km. Wskazano, że tanie reflektometry mogą wskazywać błędne zmiany SWR, co utrudnia prawidłowe strojenie anteny. Przeróbki tanich mierników CB na pasmo VHF są możliwe poprzez wymianę diod na pracujące do 1 GHz i kalibrację na sztucznym obciążeniu, jednak ich dokładność i wiarygodność są kwestionowane przez innych uczestników dyskusji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA