logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon i350 nie drukuje czarnego tuszu po wymianie na ActiveJet

Rajd 17 Kwi 2007 16:55 5742 4
REKLAMA
  • #1 3795546
    Rajd
    Poziom 2  
    Drukarka: Canon i350 (2 letnia)
    2x tusze ActiveJet
    System: WinXP
    Sterowniki najnowsze: BJ Printer Driver (1.90)
    Brak żadnych błędów - przy włączeniu drukarka miga zieloną diodą 7-8 razy (to chyba normalne)

Kilka dni temu skończył się czarny tusz, wiec zamówiłem nowe zamienniki ActiveJet. Stary pojemnik wyjąłem (nie wiem dlaczego :cry: ) Drukarka stała przez te dni bez włożonego pojemnika z czarnym. Być może w tym czasie była włączana, ale nic nie drukowałem na niej.
    Dziś dotarły do mnie nowe tusze, zamontowałem oba tj. czarny i kolorowy.

Niestety drukarka nie drukuje czarnym tuszem. Wychodzi biała strona. W kolorze drukuje dobrze.

Co ciekawe, gdy wybiorę "wyrównanie głowic drukujących" i "sprawdzenie dysz" to czarny drukuje dobrze. Czyszczenie dysz nie pomaga.

Scany wydruków testowych:
    "Sprawdzanie Dysz" (Jak widać czarny drukuje)

A "wyrównanie głowic" (czarny drukuje, ale brak 1 kolumny)
    B "wydruk obrazka testowego" (brak czarnego)
    Plik/obrazek testowy powinien wyglądać tak:

Czy ktoś ma pomysł w czym może leżeć problem?
    Sterowniki przeinstalowane. Drukarka sprawdzana na innym komputerze - te same obiawy.

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3795604
    bahet
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Prawdopodobnie przyschła głowica. O czyszczeniu głowic na elektrodzie jest cała encyklopedia.
  • REKLAMA
  • #3 3795734
    Rajd
    Poziom 2  
    bahet napisał:
    Prawdopodobnie przyschła głowica. O czyszczeniu głowic na elektrodzie jest cała encyklopedia.

Jakby przyschła, to by nie drukowała tez czarnym podczas robienia tych testów nie :?:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3796229
    bahet
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Drukuje mieszając kolory a ten górny co brakuje to jest właśnie z czarnej głowicy.
  • #5 3797167
    Rajd
    Poziom 2  
    Wyjąłem czarny tusz i zrobiłem test dysz. Rzeczywiści drukuje na czarno mieszając kolory.

Dzięki bardzo bahet. (+3p)
    Myślałem że to będzie jakiś błąd z software ew. firmware... a tu takie buty :(
    Nie mam czasu na tygodniową zabawę z głowicą.
    Czy może mi ktoś powiedzieć co ustawić w opcjach, żeby drukarka drukowała na czarno używając kolorowych tuszy :?: Tzn żeby mieszała kolory drukując na czarno.
REKLAMA