logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić uszkodzony EROM w telefonach K310i, K510i, W810i z CID49?

komismaja 17 Kwi 2007 17:17 1851 15
REKLAMA
  • #1 3795616
    komismaja
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 25
    Problem z eromem w nowych telefonach często wystepuje dlatego że użytkownicy źle postepuja podczas pracy z cruiserem
    Uszkodzenie eromu a co za tym idzie jego naprawa wiąże sie jedynie z wymiana chipa erom i następnie programowaniu telefonu jako empty board.
    Wskazówki
    1 NIE UŻYWAJ USB SMARTA DO NOWYCH TELEFONÓW K310i k510i w810i itd ponieważ słabo sobie znimi radzi
    2 CRUISEREM RÓB TYLKO UNLOCK RSA nie conwert to brown
    wiadomo że mowa tutaj o CID49

Pozdrawiam i moze moje rady ludzie wezmą sobie do serca i bedzie mniej tematów o ubitych eromach
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3795725
    fantomas
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    z całym szacunkiem dla komismaja ale szanowny kolego ktos kto konwertuje red na brown w cidkach49 przy komunikacie cruisera który mówi jak byk ze zabezpieczenie rsa nie jest ustalone dla koloru cid dla tych modeli to moim zdaniem powinien sie wziąc za handel np. pietruszka a nie praca z cruiserem wiec taka podpowiedź wydaje mi sie zupełnie lakoniczna

regards fantomas
  • #3 3795740
    komismaja
    lakoniczna jest masz racje fantomas ale wiesz jak z ludzmi jest i mysle ze warto zeby takie cos przeczytali ku przestrodze i na przyszłość
  • REKLAMA
  • #4 3795926
    matiksm
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    a ja mysle ze to nie przedszkole czy szkola podstawowa zeby pisac rzeczy oczywiste. Wg tego myslenia to trzeba by zrobic taki dzial i ciagle pisac co komu nowego do glowy przyszlo, tak zeby inni zamiast sie czegos nauczyc tylko przeczytali i "zmałpowali"

jak sie go uwali nawet to po TP wstanie

pozdrawiam
  • #5 3796072
    tonk
    Spec od GSM
    Ocena: 57
    matiksm napisał:
    a ja mysle ze to nie przedszkole czy szkola podstawowa zeby pisac rzeczy oczywiste. Wg tego myslenia to trzeba by zrobic taki dzial i ciagle pisac co komu nowego do glowy przyszlo, tak zeby inni zamiast sie czegos nauczyc tylko przeczytali i "zmałpowali"

jak sie go uwali nawet to po TP wstanie

pozdrawiam

i wlasnie w tym momencie widac doswiadczenie userwo!!

co wstanie ubity erom ?
  • #6 3796263
    komismaja
    hehe Tonk bardzo dobrze (k310 k510 po tp hehe)
    ale widze ze nie ma sensu pisac dla niektórych oczywistych rzeczy bo jak juz sie zalogujesz na lelektrodzie to fachowiec od razu
    szkoda tematu trzebaby zamknąć
  • #7 3796317
    domint
    Poziom 25  
    Ocena: 10
    Ja tam jestem wdzięczny za każdą informację i pozdrawiam.
  • #8 3796322
    przemrtv
    Poziom 22  
    Ocena: 22
    Witam, komismaja a ja uważam, że przestróg nigdy za wiele, bo sam czasami przez pośpiech i rutynę, musiałem stracić kilka dodatkowych godzin aby "podnieść" telefon. Więc doceniam rady innych! Pozdrawiam.
  • #9 3796463
    WhiteFoot
    Poziom 27  
    Ocena: 13
    przemrtv napisał:
    bo sam czasami przez pośpiech i rutynę

hehe
    ostatnio jak z Maja rozmawialem na gg to zapakowalem przez pomylke
    do k510 soft z k310 i sie zastanawialem,czemu mam bialy ekran :D

Pozdr
  • REKLAMA
  • #10 3796817
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    Ja tam jeszcze nie widziałem tp do k310 i k510 :P Hehehe. Chciał pokazac co umie i wie i mu trochę nie wyszło ;D
  • #11 3862393
    matiksm
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    to sie znalazl fahowiec, a gdzie ja napisalem ze TP dotyczy K310 i K510??? jesli mozesz to wklej mi to...

gdzie wogole pisze ze temat dotyczy tych modeli?

fakt ze nieco inaczaj odebralem kontekst postu i to co napisalem bylo nieco w innym kontekscie

a wymiana kosci flasha w SE nawet jesli jest klejona nie jest dla mnie wielkim problemem tak nawiasem
  • #12 3862719
    Wasz3k
    Poziom 25  
    Ocena: 8
    Na pewno sie przydadzą początkującym userom. Jak ja zaczynałem zabawe t kiedyś uwaliłem k310 SeTool 3 ale Crusier postawił :D
  • #13 3863292
    Artech
    Ocena: 48
    matiksm napisał:
    to sie znalazl fahowiec, a gdzie ja napisalem ze TP dotyczy K310 i K510??? jesli mozesz to wklej mi to...

gdzie wogole pisze ze temat dotyczy tych modeli?

fakt ze nieco inaczaj odebralem kontekst postu i to co napisalem bylo nieco w innym kontekscie

a wymiana kosci flasha w SE nawet jesli jest klejona nie jest dla mnie wielkim problemem tak nawiasem

skoro temat dotyczy s,eryka to po co zaczepiasz temat tp ,nieprawdzasz bo to kazdego wprowadzi w bład mówie o ludziach niedoswiadczonych

jak dla mnie kazde info niejest złe a komismaja jednak jako nieliczny potrafi mówic o tym a w prost
  • REKLAMA
  • #14 3873603
    alex1205
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    a tak przy okazji czy ma moze ktos dostep do jakis normalnych kabelkow pod cruisera do k750 bo te standardowe wylamuja sie dosc szybko i nieraz reka dretwieje przy flashowaniu :> prosze o wszelkie info
  • #15 3873615
    tonk
    Spec od GSM
    Ocena: 57
    alex1205 napisał:
    a tak przy okazji czy ma moze ktos dostep do jakis normalnych kabelkow pod cruisera do k750 bo te standardowe wylamuja sie dosc szybko i nieraz reka dretwieje przy flashowaniu :> prosze o wszelkie info

a co ty z nimi robisz ? :D zelaznych to ja nie widzialem, uzywam od 2 lat i jakos sie trzymaja :D
  • #16 3873700
    WhiteFoot
    Poziom 27  
    Ocena: 13
    tonk napisał:

a co ty z nimi robisz ? :D zelaznych to ja nie widzialem, uzywam od 2 lat i jakos sie trzymaja :D

oj Tonk, Ty sie śmiej ;)
    ja jak dostałem kable do czarnego SeToola to ten do k750 przy 10fonie
    stracił lewego zęba i już później trzeba było cały czas trzymać
    jaja były jak miałem sam postawić k750 po tp ,myślałem, że mnie
    krew zaleje
    ale te z białego trzymają się już dłuuuugo to jest fakt

Pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Problem uszkodzonego EROM w telefonach Sony Ericsson K310i, K510i, W810i z CID49 wynika głównie z nieprawidłowego postępowania podczas pracy z programem Cruiser. Naprawa uszkodzonego EROM wymaga wymiany układu pamięci EROM oraz programowania telefonu jako "empty board". Zaleca się unikanie używania USB Smart do tych modeli, gdyż nie radzi sobie z nimi dobrze. Podczas pracy z Cruiserem należy wykonywać jedynie operację unlock RSA, bez konwersji kolorów (red na brown), co jest szczególnie istotne dla CID49. Dyskusja podkreśla, że przestrzeganie tych zasad zmniejszy liczbę uszkodzonych EROMów. Wątek porusza także kwestie dostępności i trwałości kabli do programowania, zwłaszcza pod Cruiser dla modelu K750. Wymiana kości flasha w telefonach Sony Ericsson, nawet jeśli jest klejona, nie stanowi dużego problemu dla doświadczonych serwisantów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA