logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

dwa kable (naziemna i sat osobno) w jednym gnieżdzie ? jak ?

Karmazynowy 21 Kwi 2007 13:21 13239 5
REKLAMA
  • #1 3807560
    Karmazynowy
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Witam.
    Zakupiłem gniazdo antenowe podtynkowe 3-wyjściowe nieprzelotowe. Mam do puszki gdzie będzie umiejscowione ów gniazdo doprowadzone dwa przewody antenowe. jeden przewód był wykorzystany dla tv naziemnej a drugi dla satelitarnej. teraz te przewody postanowiłem wpóścić w ścianę i umieścić w gnieździe antenowym.
    Moja instalacja antenowa to antena naziemna z której sygnał był puszczony jednym przewodem oraz antena satelitarna 60 cm z konwerterem single z której szedł sygnał osobno przez drugi kabel antenowy.
    W zakupionym gnieździe antenowym jest tylko jedno wejście na przewód.
    Tak więc zapewne albo mam podłączony sygnał z satelity albo osobno z naziemnej. Zależałoby mi aby mieć zarówno naziemną jak i tv w ów gnieździe.
    tak więc mam pytanie jakie w grę wchodzą rozwiązania by mieć zarówno sygnał naziemny i sat z jednego gniazda ? czy jest tu wymagany dodatkowy osprzęt ?
    Pozdrawiam i czekam na podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 3807840
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Ocena: 168
    Witam!
    To gniazdo ma jedno wejście bo na ty cały "pic" polega. Wszystkie sygnały można puścić w jednym kablu. Poniżej wyjaśnienie graficzne, prościej już chyba się nie da. :)

Pozdrawiam.

Rysunek przedstawia wykorzystanie wszystkich trzech wyjść w gnieździe, jeżeli jednak nie posiadasz anteny FM, możesz pominąć zwrotnicę masztową i kabel od anteny TV podłączyć bezpośrednio do sumatora TV+SAT. Jednak wtedy wyjście z gniazda oznaczone jako "RADIO" będzie bezużyteczne.

dwa kable (naziemna i sat osobno) w jednym gnieżdzie ? jak ?
  • REKLAMA
  • #3 3807982
    okulik
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    Sumator TV-SAT
  • REKLAMA
  • #4 3809710
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Jeżeli nie masz możliwośći dołożenia sumatora TVSAT (zwrotnicą tez to nazywają) pozostaje niestety dołożenie drugiej puszki i zwykłego gniazda TV.

Lub przerobienie obecnego gniazda w ten sposób, żeby przewodem sat wyjść w miejscu beczki (wyjścia sat - jest to trudne, można uszkodzić gniazdo - zależy wszystko od jego budowy) a przewód TV wprowadzić na wejście gniazda.
    i ostatni sposób - najprostszy i prymitywny ;) - kabel TV podłączasz pod gniazdko a SAT wyprowadzasz estetycznie pod ramką gniazda. Jezeli nie masz szklanego stolika RTV - z takiego rozwiązanie na pewno będziesz zadowolony.

Pzdr
  • REKLAMA
  • #5 3814954
    benito48
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Po co tak kombinować,Każde takie dodatkowe urządzenie tylko pogarsza jakość sygnału i tego z TV i SAT.A potem są tyko kłopoty.Moje zdanie - zamontuj w gniazdku dwie lub trzy przejściówki F i doprowadz do nich odpowiednie sygnały TV SAT i RADIO i połącz potem kablami zakończonymi łączówkami F do odpowiednich urządzeń
  • #6 3815019
    nomad22
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam.
    Zrob tak jak pisali poprzednicy, zakup sumator i zwrotnice. Strata bedzie niezauwazalna, chyba ze masz bardzo slaby sygnal z naziemnej o spadek o okolo 3-5db sprawi iz pojawia sie zaklocenia.
    POzdrawiam
REKLAMA